Update: Allview V1 Viper i a primit update la Android 4.4 KitKat. Detalii aici

Nu am inspirația în acest început de recenzie. Da. Am testat și Allview  V1 Viper i, telefon dual-sim pe care compania brașoveană mizează în categoria smartphone-urilor cu preț sub 200 de euro. Partea de unboxing o găsiți aici. Are  o concurență redutabilă și veți vedea pe parcursul review-ului dacă și-au făcut temele în mod corect și Allview Viper i merită suma investită în el.

Ca un telefon al unui brand mai mic să prindă în piață trebuie să ofere un raport preț / specificații excelent. Altfel este mâncat, cu ghilimelele de rigoare, de către concurență dată de alte companii mai mici sau de categoria A-list reprezentată de Samsung, LG, Sony etc. Allview a crescut mult și spun asta din prisma celui care a testat telefoanele branduite de Visual Fan, de la Allview P2 AllDro și până la zi.

Allview-V1-Viper-i-review (9)

Mă rog, piața în sine a crescut, a fost o revoluție Android pe care puține persoane au remarcat-o ca atare. Este suficient să vedeți datele hardware al unor modele în genul Samsung GALAXY S sau S II și să vedeți unde s-a ajuns în cazul lui GALAXY S5. La fel și Allview a avut o creștere susținută.

Mai puțin despre Allview și evoluția sa și mai multe despre Allview Viper i. Încep cu specificațiile complete, în tabel, așa cum pot spune că v-am obișnuit. Apropo, aș fi mers direct pe denumirea de Allview Viper i, fără particula V1. Vor fi multe persoane care nu vor face diferența între Allview V1 Viper și Allview V1 Viper i. Până la urmă fiecare trebuie să se informeze înainte de a face o achiziție.

SmartphoneDate tehnice Allview V1 Viper i
Ecran IPS OGS de 4.7 inch cu rezoluție qHD / 540 x 960 pixeli
Procesor MediaTek quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.2.2 Jelly Bean și update primit la Android 4.4 KitKat
Conectivitate dual-sim, 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli
Baterie 1800 mAh
Greutate 143 gr.
Grosime 8.1 mm

Design

Allview-V1-Viper-i-review (1)

În pachet dați de smartphone, bateria de 1800 mAh, folie de protecție pentru ecran + instrucțiuni de aplicare, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, cod de activare pentru aplicația de Bitdefender Mobile Security, căști de tip in-ear pe negru și pe jack de 3.5 mm, manual de utilizare, certificat de garanție.

Păstrează liniile de design de la Allview V1 Viper, iar la prima vedere ai spune că este același smartphone. Pe de altă parte, ambele dispun de o baterie de 1800 mAh, display de 4.7 inch, Android 4.2 Jelly Bean cu tehnologia IPS OGS, 1 GB RAM. Totuși, V1 Viper i este mai greu și mai gros (143 gr. și 8.1 mm grosime vs 124.9 gr. și 7.9 mm). Sunt diferențe în ce privește rezoluția, alt procesor MediaTek și alt accelerator grafic, mai mult spațiu de stocare oferit la Viper i ( 8 GB vs 4 GB) etc.

Se oferă acces la bateria de 1800 mAh, sloturile pentru SIM2 de dimensiuni normale și SIM1 de tip microSIM + locașul pentru cardurile microSD de până la 32 GB. Cardurile pot fi montate sau scoase fără a îndepărat acumulatorul, pentru poziționarea SIM-urilor trebuie îndepărtată bateria și implicit, restart smartphone-ul.

Capacul spate se întinde și pe marginile telefonului, aș putea spune că este de tip unibody sau ceva de genul. Sunt mai multe variante de culoare pentru V1 Viper i (negru, alb, albastru, galben și roz). Structura capacului face ușor transformarea sa, dar nu știu exact dacă sunt disponibile și carcase interschimbabile. În cutie nu am dat de vreun astfel de accesoriu.

Capacul este mat și contribuie la partea de grip, este unul dintre telefoanele pe care nu prea ai cum să le scapi din mână. Sigla Allview a fost stilizată pe spatele lui V1 Viper i, iar în partea frontală nu se regăsește vreun astfel de element. Senzorul de 8 Megapixeli se profilează dincolo de linia de design a smartphone-ului sub brand românesc, de aceea recomand folosirea unei huse de protecție.

Ecran și sunet

Allview-V1-Viper-i-review (20)

IPS OGS de 4.7 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli. Nu cred că mai are rost să detaliez tehnologia IPS sau OGS (touch-ul implementat alături de display-ul propriu-zis pentru un plus de viteză în preluarea comenzilor). La baza display-ului de 4.7 inch sunt trei taste capacitiev cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii. Design-ul pus peste aceste taste este diferit de ce am întâlnit până acum la alte telefoane Android, cercuri concentrice puțin diferite unul de altul. În timp ajungi să te obișnuiești.

Display-ul punctează bine la luminozitate, unghiul de vizualizare putea fi ceva mai bun. Am comparat culorile afișate de V1 Viper i și Motorola Moto G dual-sim, am rămas uimit să remarc că Allview-ul are un panel ce aduce aminte mai degrabă de cel Super AMOLED, culori mai vii față de Moto G cu un display cu o tentă de ai spune că este îngălbenit. Veți vedea în articolul comparativ la ce mă refer.

Sunetul provine de la un speaker aflat pe spatele telefonului. Livrează un sound puternic, ușor strident la volum maxim și cu mai puțin bass. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar căștile de tip in-ear incluse în pachet te scutesc de achiziția unora din comerț. Se descurcă excelent.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-V1-Viper-i-review (18)

Allview V1 Viper i este mai performant decât Allview V1 Viper, deși prețul lui V1 Viper sunt un pic mai mari. Avantajul lui Viper i îl aduce procesorul MediaTek quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7 la 1.3 GHz + Mali-400 accelerator grafic. Se adaugă 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare + slotul pentru microSD de până la 32 GB. În secțiunea Performanță veți vedea care sunt rezultatele în testele de benchmark pentru ambele telefoane dual-sim din portofoliul Visual Fan.

Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu Berry UI. A devenit deja o obișnuință, am pus Nova Launcher de când am început să-l folosesc. Se descurcă excelent și după cum vedeți și în review-ul video rulează Need For Speed: Most Wanted și Riptide GP2 fără pic de lag. Mai sunt situații în meniu când ai parte de un ușor tremurat la nivel de UI, dar mai degrabă vorbim de excepția de la regulă, înțelegeți voi ce vreau să spun. Rulează mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play, iar MediaTek + firmware-ul scris în varianta 2014 se descurcă neașteptat de bine.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Allview V1 Viper i:

Bitdefender Mobile Security  – în cutie se află și un cod de activare pentru varianta full pe o perioadă determinată;

Jocurile: Danger Dash, Green Farm 3, Real Football 2014;

Notițe, Economizor, Vremea, Teme – din denumire vă dați seama care le sunt rolurile;

Sygic – preinstalat și în versiunea completă pentru doar 7 zile;

OfficeSuite – pentru vizualizarea documentelor în formatele Office (Word, PowerPoint, Excel).

Se descurcă bine de tot în browsing, un smartphone care livează o experiență de utilizare foarte plăcută și mai ales că vorbim de un telefon cu preț situat sub pragul psihologic a 200 de euro, la liber.

Performanță

Screenshot_2014-07-06-16-13-43

L-am trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am comparat cu V1 Viper. Trebuie să atrag atenția că aplicațiile de benchmark mai primesc tot felul de update-uri, iar scara valorilor nu este 100% neatacabilă.

SmartphoneTeste de benchmark Allview V1 Viper i /MediaTek 6582 quad-core la 1.3 GH + Mali-400MP + 1 GB RAM + Android 4.2 Jelly Bean Allview V1 Viper /MediaTek 6589 quad-core la 1.2 GHz + PowerVR SGX544MP + 1 GB RAM + Android 4.2 Jelly Bean
Quadrant Standard 5975 puncte 3949 puncte
AnTuTu Benchmark 17488 puncte 12572 puncte
NenaMark 1 59.9 fps 52.3 fps
NenaMark 2 59.9 fps 43 fps
CF-Bench 17284 puncte 12067 puncte
Vellamo Browser – 2198 puncte;Multicore – 1262 puncte;METAL – 689 puncte. HTML5 – 1461 puncte;METAL – 429 puncte.
3DMark Ice Storm – 3045 puncte;Ice Storm Extreme – 2038 puncte;Ice Storm Unlimited – 2922 puncte. Ice Storm – 3137 puncte;Ice Storm Extreme – 1554 puncte 
Linpack Single Thread – 85.719 MFLOPS;Multi-Thread – 215.686 MFLOPS. Nu l-am testat cu această aplicație de benchmark.
HTML5test 470 puncte cu browserul integrat 434 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Allview-V1-Viper-i-review (13)

3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi display. Mai sunt și tot felul de senzori: compas, senzor de lumină, senzor de proximitate și accelerometru.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm în partea superioară, reglarea volumului și tasta power în lateral dreapta, niciun alt element la bază sau în lateral stânga.

Funcționează fără nicio problemă în ce privește conexiunea la internet pe 3G sau Wi-Fi, iar din câte am testat are suport pentru internetul prin Digi Mobil sau Cosmote. Nu a necesitat setarea niciun APN, și-a luat setările de unul singur și a mers din prima. Calitatea apelurilor de voce se situează la un nivel ridicat, claritate, volum puternic.

Cameră foto și video

Allview-V1-Viper-i-review (5)

8 Megapixeli, LED flash și filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli. Aici se diferențiază Allveiw V1 Viper i de concurență, de Moto G spre exemplu. Autofocusul și captarea imaginilor se fac rapid, iar rezultatele sunt pe măsură. Am pus un selfie făcut cu camera de 2 Megapixeli pe Facebook, iar multe persoane mă întrebau dacă-i pe bune, dacă am folosit o cameră frontală de doar 2 Megapixeli.

Trageți singuri concluziile pe baza imaginilor făcute cu Allview V1 Viper i și puse în galerie:

Autonomie

Screenshot_2014-06-13-16-28-55

Mi-aș fi dorit să găsesc un acumulator mai mare, dar presupun că era afectat grosimea telefonului. Totuși, îți oferă 1 – 2 zile de autonomie în condiții de utilizare moderate. Îl folosești mai puțin, scoate și mai mult între reîncărcări. Pe folosire mai agresivă, multe jocuri, download de aplicații etc și tot se duce pe la 6 – 7 ore, sincronizări în fundal, fără vreo activare a economizorului implementat, luminozitate la maxim. Cu luminozitate la 50%, fără sincronizări ale conturilor de Google, Facebook etc ajunge fără probleme de dimineața până seara.

Preț

Allview V1 Viper i – 749 lei la eMAG.

Concluzii

Allview-V1-Viper-i-review (25)

La 749 lei oferă o experiență de utilizare neașteptat de bună. Punctele sale PRO și CONTRA sunt structurate mai jos. Este una dintre alegerile inspirate în categoria telefoanelor dual-sim cu preț de sub 200 de euro.

PRO

– raport preț / specificații / experiență de utilizare la un nivel destul de ridicat;

– mai multe variante de culoare, capac mat ce aduce un plus la capitolul grip;

– dual-sim;

– display IPS de calitate, culori plăcute;

– compatibil cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– rezultate notabile ale camerei de 8 Megapixeli.

CONTRA

– Berry UI necesită instalarea rapidă a unui launcher din Google Play;

– câteva jocuri care mai bine nu erau preinstalate: Danger Dash, Green Farm 3 și Real Football 2014.

Partea video de la review-ul lui Allview V1 Viper i:

Câteva imagini cu Allview V1 Viper i:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.