Huawei și-a anunțat ultima  flotilă de smartphone-uri premium pe 2020 – seria Mate 40.

Toate noutățile și specificațiile au fost compilate de către Darius:

  1. Huawei Mate 40;
  2. Huawei Mate 40 Pro și 40 Pro Plus;
  3. Huawei Mate 40 Porsche Design RS.

Am testat precedenta generație și toate detaliile sunt aici.

Nu o să insist prea tare pe Huawei Mate 40 în ediția Porsche Design, joacă într-o ligă a sa. Este cel mai scump smartphone Android cu design convențional. Sunt curios la cât ar ajunge un Mate Xs într-o ediție Porsche Design, trece de pragul a 3000 de euro. În sine, prețurile afișate mi se pare destul de mari și am să explic într-un subpunct de ce cred că le-au urcat atât de sus.

Huawei nu se află în unul dintre cele mai bune momente din istoria sa de puțin peste 33 de ani.  Totuși, evenimentul de lansare a fost conceput în maniera tipică, au avut suficiente elemente pe care să le scoată în față. Departamentele de R&D și-au făcut datoria și nu au ținut cont de situația dificială în care se află gigantul chinez, mai ales după ce nu mai are acces la un lanț de aprovizionare cu produse ce au tehnologie sub brevet american la interior.

  1. Fără cine știe modificări la nivel de design. Au păstrat ecranul curbat, camera frontală migrează de la notch spre un decupaj de tip bulină în colțul din stânga (de fapt, între Mate Mate 40 Pro și P40 Pro nu sunt cine știe ce diferențe în partea frontală, în spate au modul diferit pentru senzori de la camera principală). Aș spune că acum au o parte spate ce iese mai ușor în evidență, îl poți individualiza mai facil față de concurență ce a dus camera în spate, într-un colț, dispunere în linie sau într-un pătrat sau dreptunghi.
  2. Fără noutăți majore la nivel de display – OLED cu rată de refresh la 90Hz și rezoluție ceva mai mare. La ecran aproape că spuneam că am greșit telefonul și studiez datele tehnice de la un mid-range lansat în 2020. Pe GSMarena nu am găsit detalii legate de o certificare HDR10 sau informații în ce privește sticla de protecție.
  3. Primul procesor dezvoltat pe 5nm pe un smartphone Android*– Kirin 9000 cu accelerator grafic ce are până la 24 de nuclee. *Android, dar fără serviciile GMS și cu AppGallery pe post de alternativă la Play Store. CEO-ul Huawei a afirmat că are cu 30% mai mulți tranzistori față de Apple A14 și că este cu 52% mai rapid față de orice alt procesor din piață (Apple la A14 Bionic s-a lăudat cu 50%). Presupun că este un chipset interesant, iar concurența va debuta din prima parte a lui 2021, Snapdragon 875 fiind prezentate la început de decembrie într-un eveniment tradițional al Qualcomm, iar GALAXY S21 / S30 va fi anunțat prin ianuarie (așa se vorbește la bursa zvonurilor). Abia atunci putem face o comparație. De obicei, Huawei lansează mai repede față de Qualcomm, dar sunt ceva mai slabe ca putere și grafică, pe partea de AI stau ei ceva mai bine față de americani (au pornit mai devreme pe acest drum).
  4. Încărcare pe fir la 66W și wireless la 50Wtake that Apple & Samsung. Cei 66W sunt scoși din pix ca să depășească tehnologia OPPO de 65W, dar nu asta contează în mod deosebit. Încărcare wireless la 50W mi se pare un mare pas înainte și aștept să testez o astfel de funcție. Sunt curios cât costă și încărcătorul dedicat, că nu atinge aceste valori cu orice produs din comerț. Pe de altă parte, bateriile sunt ceva cam mici și aici mă refer în special la Mate 40 Pro și Mate 40 Pro Plus – 4400 mAh la un OLED cu rată de refresh la 90Hz, 5G etc. Cred că se încred prea tare în eficiența promisă de procesorul dezvoltat pe 5nm;
  5. Camera principală – printre cele mai bune setup-uri din piață (cel mai mare senzor). Mă aștept să fie în linie cu ce oferă P40 Pro, autofocus făcut rapid, mod de noapte ce impresionează, neașteptat de bun și pe partea video. Aici au investit mult la nivel de R&D și de la P20 Pro joacă în ligă cu Apple și Samsung, cu elemente mai bune sau mai puțin bune;
  6. Greutate și grosime ce le consider ușor ridicate230 gr. pentru Mate 40 Pro Plus și 212 gr. peentru Mate 40 Pro, grosime de 8.8 și 9.1 mm. Nu sunt printre cele mai slim, iar la peste 200 gr. mi se pare ceva cam mult. iPhone 12 Pro Max la display de 6.7 inch cântărește 228 gr. și grosimea atinge 7.4 mm. GALAXY Note20 Ultra stă mai bine – display de 6.9 inch, 208 gr. și grosime de 8.1 mm.
  7. Au păstrat senzorul TOF 3D la camera frontală pentru Mate 40 Pro și Pro+. În contextul în care masca de protecție face ca autentificarea facială să fie aproape inutilizabilă în spații deschise. Până și Apple se pregătește în 2021 pe noua generați de iPhone-uri să treacă pe autentificare prin amprentă, în ecran;
  8. Campion în viteza pe rețelele 5G. Mă aștept să aibă optimizare maximă, o multitudine de antene și să iasă cu puțin în fața concurenței. Este cumva logic dacă ne gândim că Huawei are și divizie de dezvoltare rețele 5G. Doar că în România nu este cine știe ce, Orange se laudă cu acoperire de 100% a populației din București. Doar că România nu se oprește strict la capitală. Licitația pentru 5G a trecut în plan secund, mai ales când se apropie alegerile parlamentare;
  9. Prețuri uriașe – 900 euro pentru Mate 40, 1200 euro pentru Mate 40 Pro și 1400 euro pentru Mate 40 Pro Plus. La seria P40 au fost costuri atractive, ca să treacă peste lipsa GMS. Acum aș spune că vor să nu consume prea repede cele peste 8 milioane de procesoare primite de la TMSC, mai ales că vom regăsi acest chipset și pe seria P50 din 2021;
  10. Au redus turația motoarelor în ce privește dezvoltarea unor funcții cu adevărat inovative. Parcă lipsește funcțiile noi, prin care să iasă cu adevărat în evidență. Nu văd de ce ai cumpăra un Mate 40 Pro sau Pro+ când P40 Pro oferă funcții identice la un cost mai așezat.

Bineînțeles, secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție.

Apropo, 200 euro în plus între Mate 40 Pro și Mate 40 Pro+ plătiți pentru 8 GB RAM vs 12 GB RAM și alt ansamblu de camere pe partea de tele, periscop și ultrawide (Mate 40 Pro – periscop + tele de 12 Megapixeli cu f/3.4, echivalent 125mm, zoom optic 5x, OIS și ultrawide de 20 Megapixeli cu f/1.8, echivalent 18mm vs Mate 40 Pro Plus – tele de 12 Megapixeli cu f/2.4, OIS și zoom optic 3x, periscop de 8 Megapixeli cu f/4.4, echivalent 240 mm și zoom optic 10x, OIS, senzor TOF 3D și un ultrawide de 20 Megapixeli cu f/2.4, echivalent 14mm).

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.