Mai este puțin și vor începe să fie prezentate datele privind vânzările pe T4 2021 și vom putea face calcule pe întreg anul cu privire la companiile aflate în top pe piața de smartphone-uri.

Samsung Galaxy S21 Ultra a fost votat cel mai bun smartphone din 2021 (primul de la dreapta);

Sunt doar câteva idei și ar trebui să le vedeți mai degrabă drept un punct de plecare pentru o discuție, rubrica de comentarii vă stă la dispoziție în acest sens. Bineînțeles, puteți avea alte opinii, să le argumentați etc. Nu am pretenția că predicțiile mele sunt adevăratul absolut, dar ne vom uita la anul pe vremea asta pentru ele și vom descoperi împreună dacă au fost aproape de adevăr sau nu.

1. Apple va deveni no. 1 pe piața de smartphone-uri;

iPhone 12 Pro Max a fost unul dintre cele mai bine vândute smartphone-uri cu ecran mare;

Samsung este lider și pe Q3 2021 au livrat aproape 70 milioane smartphone-uri vs aprox. 50 milioane iPhone-uri. Q3 2021 = 1 iulie – 30 septembrie, în contextul în care stocurile pentru iPhone 13 Pro și 13 Pro Max erau mici și timpul de așteptare se duce și acum spre câteva săptămâni de la comandă până la livrare.

Samsung a renunțat la seria Note și mizează pe smartphone-uri pliabile, doar că această nouă piața va evolua încetul cu încetul și nu va cunoaște o creștere spectaculoasă sau măcar la nivelul aportului adus de seria Note. Dacă smartphone-urile pliabile nu prind tracțiune, Apple va crește și va lua locul 1 pe care Samsung îl deține o bună perioadă de timp.

Nu spun că Apple are produse mai bune față de vârfurile de gamă Android, asta este o discuție colaterală. Mi se pare că iPhone-ul crește de la an la an, iar în 2021 am descoperit în secțiunea votul cititorilor când de apreciată este noua generație (la doar câteva voturi în spatele lui Galaxy S21 Ultra). Apple și-a adjudecat poziția a doua și în ce privește poziția de cel mai bun producător de smartphone-uri. Rezultatele astea mi se par spectaculoase în contextul în care discutăm despre un site axat pe smartphone-uri Android, dar și ținând cont de modul în care erau văzuți în anii trecuți.

Aș face pariu că în Q4 2021 vom avea parte de o surpriză. Spre exemplu, iPhone a ajuns pe primul loc în…, China (nu s-a mai întâmplat asta de prin 2015). În prima parte a lui 2022 va fi lansat iPhone SE într-o generație nouă, un concurent direct pentru smartphone-urile Android mid-range.

2. OPPO ajunge pe locul 3 la nivel global;

OPPO Find N reprezintă debutul companiei chineze pe piața smartphone-urilor pliabile;

Mi se pare că ei au cea mai bună strategie dintre brandurile BBK (OPPO, vivo, Realme, OnePlus). Cred că vor ajunge pe primul loc în China, iar strategia de expansiune din Europa + calitatea produselor și suportul software, garanție etc îi va ajuta să prindă treapta a treia a podiumului, după Apple și Samsung.

L-am testat pe OPPO Find Ncel mai bun smartphone pliabil în momentul de față, le-am descoperit și alte produse etc și mi se pare că avem o companie cu potențial. Bătălia se va da cu Xiaomi, brand ce trebuie să prindă tracțiune pe segmentul smartphone-urilor cu preț de peste 3000 lei. Mi se pare că Xiaomi luptă din greu cu poziția de producător de smartphone-uri low-cost și mid-range. Plus că Xiaomi nu are o poziție atât de puternică cât m-aș aștepta în piața sa locală.

3. Smartphone-urile pliabile vor deveni din ce în ce mai atractive ca raport preț / specificații / experiență de utilizare;

Galaxy Z Flip3 a fost vedeta din 2021 pe piața de telefoane mobile pliabile;

Sunt sceptic în ce privește piața de smartphone-uri pliabile, dar cred că în 2022 vor începe a prinde tracțiune. Samsung și-a făcut planuri serioase și mizează mult pe această nișă de produse, OPPO tocmai ce l-a lansat pe Find N ce în China mi se pare că are un preț decent, Xiaomi va intra și el mai serios în această zonă etc.

Important este prețul, să avem smartphone-uri pliabile cu preț de sub 1000 euro. De aici a și venit succesul Samsung peste așteptări din a doua parte a lui 2021, printr-un Galaxy Z Flip3 cu preț ok.

Da, știu. Este complet ilogic, să fii sceptic, dar să spui că vor crește în 2022. Sunt sceptic în ce privește evoluția pe termen lung, dar pe termen scurt s-ar putea să suscite interes. Rămâne de văzut dacă cei ce folosesc un smartphone pliabil vor rămâne pe același tip de smartphone sau vor prefera să revină pe un telefon convențional.

4. Mai multe smartphone-uri Android mid-range vor avea OIS pe camera principală;

Samsung Galaxy A72 a venit cu OIS pe cameră wide + tele;

Samsung a reușit prin Galaxy A52 și Galaxy A72 să propună smartphone-uri mid-range cu OIS și rezultate peste medie la nivel de cameră foto și video. La un moment dat a circulat zvonul că Samsung se pregătește să aducă stabilizare optică de imagine pe toate smartphone-urile din seria Galaxy A comercializate în 2022.

O mișcare de asemenea amploare nu are cum să nu fie remarcată de concurență, iar Xiaomi, OPPO și alte branduri sunt sigur că vor ține cont de acest feature. O să descoperim împreună dacă am dreptate sau doar mă amăgesc singur.

OIS-ul mi se pare important pentru fotografiile făcute în low-light și pe timp de noapte. Pentru mult timp a fost apanajul smartphone-urilor premium, iar din 2021 a coborât și spre mid-range-urile Samsung amintite.

5. Smartphone-urile mid-range Android vor distruge piața de vârfuri de gamă / flagship-uri;

Realme are o multitudine de smartphone-uri interesante cu preț de sub 2500 lei;

Se întâmplă deja de vreo doi ani, dar încetul cu încetul se va ajunge să nu ai niciun motiv în a cumpăra un vârf de gamă Android. Pur și simplu, smartphone-urile cu preț de până în 2500 – 3000 lei vor avea suficiente specificații și vor oferi o experiență de utilizare similară. Poți găsi telefoane mobile cu preț de sub 3000 lei ce au cel mai nou chipset Qualcomm, dispun de camere cu mulți megapixeli și stabilizare optică de imagine, au încărcare rapidă, folosesc ecrane AMOLED cu rată de refresh ridicată, beneficiază de suport software etc.

Vârfurile de gamă Android vor fi înlocuite de smartphone-uri pliabile sau vor dispărea încetul cu încetul. În sensul în care puține companii vor avea interesul să fie prezente acolo. Spre exemplu, Samsung nu cred că va renunța la seria S și la o lansare majoră anuală.

Alte predicții pentru 2022:

Honor 50 a ajuns de curând pe canal oficial și în România +

deja se discută de o reprezentanță locală;

➡️ Honor va ajunge un jucător important în piața de smartphone-uri Android (asta dacă Departamentul de Stat al SUA nu-i include pe lista de entități…);

Majoritatea smartphone-urilor lansate în 2022 vor veni cu 5G integrat;

➡️ Particula 5G din spatele smartphone-urilor ce dispun de acest tip de conectivitate va deveni încetul cu încetul amintire. Ar fi și cazul, peste 90% din smartphone-urile cu preț de peste 1000 lei au 5G;

Una dintre mutările controversate făcute de Apple s-ar putea să nu mai fie

replicată în universul Android;

➡️ Încărcătorul se va întoarce în cutia smartphone-urilor Android. Mișcarea pornită de către Appple și copiată de către Samsung etc nu are succesul scontat pe Android. Spre exemplu, niciun smartphone mid-range sau low-cost nu vine fără încărcător. Este cumva fără logică pe telefoane scumpe să nu-l aduci în pachet. O să vedeți că Samsung & co vor renunța la această practică;

5G la nivel național – un prim pas important va fi făcut în 2022;

➡️ Acoperirea 5G va prinde tracțiune și în România. A avut loc o mini-licitație 5G pe sfârșit de 2021, iar în 2022 se va organiza licitație de spectru. Se așteaptă o contribuție de jumătate miliard euro la bugetul de stat. Când operatori vor avea spectrul, vor începe să crească și acoperirea. Vom avea o expansiune mai timidă în 2022, dar mai puternică de anul viitor;

Nu se știe direcția clară de dezvoltare, dar vom descoperi

câteva produse interesante în 2022;

➡️ Apare o nișă nouă de gadgets cu conectivitate în 4G / 5G – ochelarii AR. Aici mai toată lumea așteaptă să vadă abordarea Apple. Sunt multe planuri în domeniu, dar nu am văzut ceva care să mă impresioneze. OPPO Air Glass mi se par o jucărie aproape inutilă;

Nova 9 – unul dintre puținele smartphone-uri Huawei lansate în anul 2021;

➡️ Calvarul Huawei va merge mai departe. Nu văd o schimbare de strategie și abordare în această problemă din partea administrației Biden. Vor să aplice ceva similar în relația cu Rusia (dacă vor invada Ucraina). Li se pare drept un caz de bune practici. Un exemplu ce va fi aplicat și în relația cu alți jucători din industrie. Sunt curios ce subterfugii vor mai găsi spre a face rost de componente.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.