Marty Cooper este inginer și inventator, iar în urmă cu 50 de ani a efectuat primul apel cu un telefon mobil.

Pe 3 aprilie 1973, Marty Cooper folosea un prototip de telefon spre a efectua un apel de test. Mai târziu, prototipul respectiv se va concretiza în Motorola DynaTAC 8000X, cântărea puțin sub 1 kg și avea autonomie de 25 minute. Acest model s-a vândut cu 4000 dolari când a ajuns disponibil comercial la 10 distanță de la apelul de test (aprox. 10.000 dolari la valoarea din prezent).

GSMA afirmă că la sfârșit de 2022 erau peste 5.4 miliarde utilizatori de telefonie mobilă, iar la până în 2030 se va ajunge la 6.3 miliarde utilizatori. Sunt peste 8.4 miliarde de SIM-uri la nivel global.

Dacă ar fi să adaug și o notă personală. Primul meu telefon a fost Alcatel OT-320 prin 2002 / 2003 și aveam un abonament la Connex denumit Cent ce avea 200 sau 500 minute cu 1 cent. Mă rog, nu mai știu oferta exactă. Era vremea SMS-urilor, a apelurilor de voce făcute seara sau în weekend etc.

Una peste alta, apelurile telefonice de pe mobil au rămas în continuare un element important în viața noastră. SMS-urile au intrat în era Whatsapp într-un con de umbră.

Aș spune că ne-am obișnuit repede cu telefonul mobil și cu apelurile efectuate la orice oră din sau din noapte. Acum dacă semnalul rețelei dispare și pentru doar câteva minute sunt reacții peste reacții. Nu mai spun de impactul pe care smartphone-ul a ajuns a-l avea. A scos o sumedenie de alte dispozitive electronice la pensie.

Update: Motorola sărbătorește acest moment. Martin Cooper a fost director R&D și vicepreședinte al companiei. Primul apel a fost făcut pe Sixth Avenue din New York City.

Sursa: MobileWorldLive.com

Categorii: retelistica
Tag-uri: motorola

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.