Motorola a revenit în segmentul smartphone-urilor premium prin Motorola Edge Plus. Am pus cinci șapte întrebări către Motorola legate de Edge Plus, iar răspunsurile primite de la Georgi Bonev (CSEE Marketing Lead Mobile Business Group Lenovo) le-am notat în articolul de față.

Update: Răspunsurile primite inițial au primit o actualizare. 

1. De ce nu a lansat Motorola un smartphone cu specificații de top în anul trecut? Moto Z3 cu Snapdragon 835 a fost anunțat în 2018. 

De la lansarea primului smartphone 5G din lume și până la lansarea noului razr în noiembrie anul trecut, strategia noastră a fost mereu să aducem inovație și să oferim ceea ce contează cel mai mult consumatorilor noștri. Spațiul flagship-urilor este unul competitiv și plin de provocări, am dorit să avem o abordare strategică de penetrare a pieței. Știam că orice dispozitiv emblematic pe care l-am crea ar trebui să atragă privirile și să le ofere consumatorilor un motiv serios pentru a trece la un dispozitiv nou. Să fie construit de la zero și până la a fi un 5G powerhouse și să fie în linie cu așteptările consumatorilor, înglobând fiecare caracteristică importantă cu experiențe desăvârșite. 

În ceea ce privește contextul în care ne-am întors în piața de flagship-uri, din păcate nu am putut prognoza pandemia Covid-19 cu toate consecințele sale, de la blocare, la întârzierile lanțului de aprovizionare. Astăzi, nivelul de predictibilitate pe termen mediu și lung este relativ scăzut, dar suntem pregătiți să ne ajustăm strategia, în funcție de evoluția situației actuale. Considerăm că această perioadă de carantină a fost o oportunitate de a vedea cât de importantă este tehnologia și cum poate afecta și îmbunătăți viața noastră – de la munca la distanță până la a rămâne conectat cu cei dragi.

2. Îmi puteți spune 5 elemente prin care Motorola Edge Plus stă în fața concurenței Android?

Motorola edge+ este unul dintre smartphone-urile Android care oferă performanțe de top cu cele mai rapide viteze de date. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că este echipat cu cea mai mare baterie din segmentul ultra premium. Mai mult, se remarcă prin fotografii profesionale, datorate camerei cu înaltă rezoluție. Dispozitivele moto edge sunt dotate cu codec DAC și jack audio analog de 3,5 mm – caracteristici care vor fi foarte apreciate de toți audiofilii care se pot bucura de un sunet de înaltă calitate. În plus, gamerii se pot juca de pe telefon fără probleme și pot asculta sunetul fără latențe, tipice pentru căștile conectate prin Bluetooth. Ce este unic pentru noi: un ecran curbat într-un design deosebit care atrage priviri. Acei consumatori care ascultă podcast-uri audio în mașină, direct de pe telefon, în timp ce fac naveta sau în timpul campingului la mare sau la munte, vor fi uimiți de cel mai puternic sunet de pe un telefon oferit de softare-ul de tuning câștigător al Technical GRAMMY®. Credem că acesta este un dispozitiv care depășește celelalte flagship-uri Android din zona lui și are toate șansele să strălucească în piață, luând în considerare raportul preț-calitate atractiv și corect.

3. Motorola Edge Plus are o baterie de 5000 mAh cu încărcare la 18W, de ce nu ați folosit o încărcare mai rapidă, de la 30W în sus?

 

Motorola edge+ este echipat în interior cu o baterie de 5000 mAh, care menține smartphone-ul aprins atunci când majoritatea flagship-urilor rămân fără baterie. Mai mult decât atât, capacitățile bateriei fac din familia motorola edge lider în industrie. Bateria ar trebui să reducă drastic cantitatea de timp petrecută de consumatori pentru a-și încărca dispozitivele. Când au nevoie de reîncărcare, funcția TurboPower oferă ore de utilizare în doar câteva minute de încărcare. Pentru un plus de confort, motorola edge+ oferă încărcare wireless de 15W și funcția de partajare wireless a încărcării cu alte dispozitive, fara să fie nevoie de cabluri. Având în vedere toate acestea, edge+ oferă rezultate excelente la orice test al bateriei, iar o încărcare mai rapidă a bateriei nu ar fi făcut o diferență mare.

4. Motorola Edge Plus filmează 6K, de ce nu ați făcut pasul spre 8K precum competiția?

Acum mai mult ca niciodată, presiunea este pusă pe producătorii de smartphone-uri pentru a îmbunătății capabilitățile foto și video. Smartphone-urile au devenit camera standard pe care toată lumea o folosește, chiar și fotografii profesioniști, inclusiv când poartă după ei o cameră profesionistă sau un DSLR. Smartphone-ul ca aparat de fotografiat este omniprezent, ușor de utilizat, te conectează social, iar acum este capabil să se plieze pe orice tip de conținut foto sau video. Este normal ca și conținutul video și foto cu rezolutie ultra înaltă să ajungă pe smartphone-uri, dar este important să oferim credit camerelor foto profesionale. În același timp pot exista și avantaje reale pentru creatorii mereu în mișcare. 

De exemplu, motorola edge+ produce videoclipuri bazate pe 27MP, în timp ce videourile 8K sunt egale cu 33.2MP, motiv pentru care acest dispozitiv nu acceptă înregistrarea video 8K. În timp ce lentilele de 108MP tehnic pot suporta înregistrarea video 8K, calitatea și experiența video nu sunt excelente. Așadar, am decis să ne concentrăm pe o experiență mai bună a utilizatorului cu stabilizarea video, modul portret video, macro video și multe altele, dar suntem siguri că în curând vom avea și conținut 8K bun. 

5. Care sunt avantajele utilizării unui senzor de 108 Megapixeli pe un smartphone?

Primul lucru de înțeles despre senzorii de imagine este că, cu cât este mai mare un senzor, cu atât mai bine. Camerele foto au nevoie de lumină pentru a crea fotografii, iar senzorii mai mari din punct de vedere fizic sunt capabili să capteze mai mult din ea. Fiecare senzor este însă împărțit în milioane de pixeli care adună lumina independent unul de celălalt. O rezoluție mai mare a unui senzor, înseamnă pixeli mai mici și, ca o consecință, cu atât mai mică este șansa ca fiecare să înregistreze cu exactitate informațiile legate de culoare. Acesta este motivul pentru care fotografiile cu lumină scăzută prezintă zgomot de culoare și de aceea acest zgomot tinde să fie răspândit pe camerele cu senzori mici și cu un număr mare de megapixeli. Senzorul Quad Pixel de 108MP, cea mai înaltă rezoluție de pe un smartphone, surprinde poze de înaltă rezoluție instantaneu, dar și videouri 6K, oferind în același timp o sensibilitate la lumină de patru ori mai mare pentru fotografii clare, chiar și în condiții de luminozitate scăzută. Ceea ce vor aprecia consumatorii care fotografiază portrete este cât de exact sunt surprinse culorile pe tonurile de piele.

Cu toate acestea, specificațiile camerei foto reprezintă o zonă importantă de creștere în viitor pentru piața de smartphone-uri. Zonă în care toate marile companii de tehnologie doresc să îmbunătățească senzorul de pe smartphone-urile lor pentru a oferi consumatorilor cea mai bună experiență. Iar nu în ultimul rând, creăm și consumăm tot mai mult conținut online, motiv pentru care trebuie să continuăm să inovăm specificațiile camerei.

6. De ce nu ați adus o certificare legată de rezistența la contactul cu apa și praful?

Atât motorola edge+ cât și motorola edge sunt protejate de acoperire specială pentru praf, transpirație, ploaie și stropi, ceea ce înseamnă că pot rezista la stropi de apă, dar nu la scufundări. Ne-am aflat la intersecția dintre a alege să integrăm protecție IP68 și de a limita în acest caz calitatea audio a difuzoarelor sau vice-versa, și a trebuit să luăm o decizie. Bazat pe cercetările noastre, am descoperit că sunt puține cazuri de utilizatori care își doresc să scufunde telefonul sub apă, și în plus, certificarea IP68 are, de asemenea, limitările sale, ca de exemplu – telefonul nu se poate scufunda în apă sărată. Toate acestea ne-au adus la concluzia că protecția pentru stropi și praf este suficient de bună, în timp ce le oferim utilizatorilor cea mai bună experiență audio pe un telefon mobil.

7. Ce ne puteți spune de suportul software? Câte versiuni Android vor fi aduse, cum sunt livrate patch-urile de securitate?

Motorola edge a fost lansat cu Android 10 și este de așteptat să primească cel puțin o actualizare a sistemului de operare Android, cu altele în curs de evaluare. Utilizatorii lui motorola edge+ se vor bucura de o experiență curată Android 10 și o să primească cel puțin două upgrade-uri ale sistemului de operare Android. Ambele telefoane vor continua să primească actualizări trimestriale de securitate, timp de doi ani.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.