OPPO Reno8 Pro 5G a ajuns la precomandă în magazinele din România într-un pachet promoțional cu titulatura Champions League la loc de cinste.

Îl găsiți în oferta operatorilor de telefonie mobilă, dar și la eMAG & alte magazine în configurația cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.

Pachetul Champions League conține pe lângă telefonul propriu-zis:

🟢 încărcător pentru mașină OPPO SuperVOOC ce alimentează la 80W;

🟢 cablu OPPO VOOC TypeC (pentru încărcătorul auto, în mod special);

🟢 minge Adidas UEFA Champions League semnată de către Ilie Dumitrescu (păcat că nu are semnătura unei adevărate legende – Gheorge Hagi).

Una peste alta, despre ce este vorba în articolul de față?

Prețurile au crescut, vedem de fiecare dată când ajungem la supermarket, când primim facturile de energie electrică etc. Apropo, mă uitam că apetența românilor în a umple coșurile de cumpărături s-a diminuat la maxim. Creșterea prețului componentelor se vede de câteva luni și în smartphone-urile lansate în 2022. Telefoane mobile pe care le găseam la 7 – 800 lei, acum sunt 1100 – 1200, altele de 1100 – 1200 sunt pe la 1700 – 1800 lei și tot așa.

Totuși, OPPO Reno8 Pro are o sumedenie de minusuri pentru 4000 lei și sunt alternative mult mai bune. OPPO nu este un brand cunoscut pentru prețuri atractive, dar mi se pare că la ultima generație s-au dus mult prea sus cu poziționarea.

Ce îi lipsește lui OPPO Reno8 Pro spre a fi un telefon de 4000 lei?

  • lipsă certificare IP 67 / 68 legată de contactul cu apa și praful (acum o găsim și pe telefoane mid-range de 1400 – 1500 lei, OPPO nu a pus nimic în acest sens pe telefon de 800 euro);
  • luminozitate modestă a ecranului pentru categoria sa de preț – tipic de 500 nits și în peak de 950 nits, când sunt deja telefoane de sub 2000 lei ce trec de 1000 – 1200 nits;
  • MediaTek Dimensity 8100-Max când pentru suma afișată ar fi putut aduce MediaTek Dimensity 9000+ pe 4nm ce a devenit cel mai puternic chipset înregistrat de AnTuTu (configurația pusă pe ASUS ROG Phone 6D);
  • fără OIS la camera principală. Samsung a adus OIS pe telefoanele din seria Galaxy A…, smartphone-uri ce la un moment dat erau aproape de 4 ori mai ieftine față de Reno8 Pro. Știu că OPPO are un soft bine scris și se descurcă decent, dar cu OIS ar fi fost și mai bine în low-light și pe timp de noapte;
  • fără senzor tele ce ar fi fost utilizat și pentru modul portrait;
  • USB Type-C 2.0 când Galaxy Xcover6 Pro dispune de USB Type-C 3.2 (telefon rugged pentru meseriași);
  • fără încărcare wireless. 

Cu pachetul mai sus amintit, OPPO Reno8 Pro este telefon de 2000 – 2500 lei. Asta dacă ne raportăm la vremurile bune și nu la inflația din prezent și prețurile ce au crescut în spirală, mai mult sau mai puțin motivat.

Pe de altă parte este și un semn că prețurile vor urca serios și pentru ce va fi lansat de acum încolo. Cred că smartphone-urile flagship vor fi la peste 7 – 8000 lei la început de 2023. Mid-range-urile vor fi adus de la 2500 – 3000 lei în sus, iar modelele ieftine vor porni de la 1000 lei.

Lansarea OPPO Reno8 Pro de la Arena Națională

În același context, costurile generate de susținerea cele mai mari competiții de fotbal intercluburi din lume se regăsesc în smartphone-ul adus la raft – după cum este logic și normal.

Acum rămâne de văzut dacă clientul de smartphone mid-range este dornic să plătească aceste costuri suplimentare. Modul în care se vor descurca vânzările OPPO va dovedi dacă afilierea cu Champions League și costurile aferente au avut impact comercial. Panoplia de vedete de mai sus s-ar fi potrivit mai degrabă cu OPPO Find X5 Pro și nu cu un mid-range listat la preț de flagship, aproape.

Sunt curios de ce au ales Generația de Aur spre a promova un mid-range cu veleități pe partea de selfie-uri, cel puțin așa pare în imaginea cu Ilie Dumitrescu. Cei ce s-au uitat la meciurile lui Hagi & co și au 40 – 45 ani nu sunt neapărat cei mai mari clienți de fotografii autoportret. Mă rog, mă pot înșela. Întradevăr, dacă ar fi să aleagă fotbaliști tineri din România le-ar fi mult prea greu. Suntem departe de ce am atins în trecut.

Putem continua discuția în rubrica de comentarii. Opinia mea este că prețul este de aur pentru Reno8 Pro, dar produsul comandat este mai degrabă suflat cu respectivul metal prețios și asta doar pentru că a fost în apropierea celor ce fac parte dintr-o generație pe măsură.

PS: Încărcătorul la 80W pentru automobil este ceea ce trebuie, dar cred că îl găsim listat și separat. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.