Retelistica

Unul dintre domeniile în care 5G-ul va avea un cuvânt important de spus este industria (în special pe partea de producție, fabrici automatizate prin 5G etc).

ABI Research a realizat un pronostic legat de piața datelor 5G utilizate în procesul de producție, iar în 2030 ar ajunge la 10.8 miliarde dolari (rată anuală de creștere de…, 187%).

Discursul actual de digitalizare privind Industrializarea 4.0 se concentrează în jurul valorilor financiare convenționale (de exemplu, rentabilitatea investițiilor, profitul net și fluxul de numerar) ca element de bază pentru a măsura eficiența rețelei 5G și a calculului inteligent de vârf. Dar aceste valori sunt măsurători financiare pentru a evalua profitul și nu se aplică în cazul fabriciilor”, a spus analistul senior de la ABI Research, Don Alusha.

Prin urmare, entitățile ecosistemului Industrializarea 4.0 trebuie să ia în considerare un set alternativ de măsurători care să evalueze modul în care implementările tehnologiei 5G și a calculului inteligent de vârf ajută producția în stabilirea unor reguli operaționale pentru funcționarea producției. Acestea reprezintă cheltuieli de tranzacționare, de inventar și operaționale pentru fluxul de capital care „intră”, capitalul existent, respectiv fluxul de capital care „iese”.”

Au reliefat 3 puncte unde 5G-ul ar putea ajuta:

  1. Agilitatea și optimizarea proceselor;
  2. Asigurarea calității într-un mod mai eficient;
  3. Îmbunătățirea productivității.

Au venit în față cu exemplul Wallmart – cel mai mare retailer din lume ce nu produce niciun articol din cele pe care le listează la raft. Operațiunile se bazează pe un lanț de aprovizionare organizat cu mare grijă. 5G-ul ajută aici prin fiabilitate, prin serviciile bazate pe un plus de viteză în ce privește traficul de date etc.

Ericsson, Huawei, Nokia și ZTE trebuie să iasă în față pe lângă soluțiile tehnice propriu-zise și cu un plus de valoare legat de aplicabilitatea soluțiilor 5G pe partea de producție. Trebuie să-i arăți unui potențial client de ce este util să treacă pe 5G, cum își amortizează această investiție, cum va fi mai bine organizat etc.

Mai multe detalii legate de oportunitățile aduse de 5G găsiți într-un articol dedicat. Avem și un material despre una dintre primele fabrici din România ce respectă standardele Industry 4.0 pe aici.

Sursa: ComputerWeekly.com

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.