Achilleas Kanaris este CEO-ul Vodafone România din 2021. Este grec și a fost CEO al Vodafone Albania. Am ascultat discursul pe care l-a purtat în cadrul IQ Digital Summit Brașov și am extras câteva idei.

A vorbit despre 5G, că tot a avut loc licitația 5G în țara noastră și am redactat 5 impresii de dimineață. Vodafone a plătit 122.503.374 euro pentru 1 bloc de 2×5 MHz în banda de 700 MHz FDD și 10 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400 – 3800 MHz.

Ce a spus Achilleas Kanaris la IQ Digital Summit Brașov?

🟥 5G-ul ar putea aduce o creștere economică de 5 miliarde dolari în România;

🟥 Vodafone nu este neapărat despre viteze mai mari de download către clientul persoană fizică ci mai degrabă un deschizător de drumuri în materie de ce poți face ca business;

🟥 a avansat un termen de 5 ani în care am putea asista la:

  • operații făcute la distanță (un doctor din New York a putea face o operație într-un spital din Brașov);
  • metaverse-ul va permite o experiență imersivă în momentul în care facem cumpărături (intri într-un Mega Image în spațiul virtual și adaugi produsele în coș, după aceea le vei primi acasă sau poți face o vizită a unui apartament pe care ți l-ai dori strict în mod virtual;
  • operațiunile de căutare și salvare se vor putea face de cel puțin 10 ori mai rapid în era 5G (a dat exemplu activitatea Salvamont, mai multe detalii ați găsit într-un articol dedicat). Asta pentru că puterea de procesare crește și analiza imaginilor & partea de triangulare se vor face mai prompt;
  • ferme cu operațiuni digitalizate / automatizate prin 5G – informațiile culese din drone și diferite alte categorii de senzori vor permite modernizarea modului în care funcționează fermele. Vor putea să facă un plan mult mai bine pus la punct legat de momentul în care irigațiile sunt necesare, cultura trebuie culeasă, când trebuie efectuat tratamentul cu pesticide etc. Operațiunile de culege a recoltei vor putea fi efectuate de către roboți;
  • vehicule autonome (automobilele fac schimb de informații și sunt optimizate rutele cele mai bune, după ce consumi un pahar de vin vei putea lăsa automobilul să te ducă acasă în siguranță).

Concluzia sa a fost că 5G-ul va permite viteze de 10 ori mai mari, va fi de 10 ori mai ieftin și de 10 ori mai bun. Aplicațiile 5G-ului în sectorul industrial vor schimba fundamental modul în care funcționează. Este deschisă ușa pentru noi oportunități de business, atât pentru companiile mari, cât și pentru companiile mici. Rețeaua Vodafone va fi deschisă și va permite multor afaceri să dezvolte produse ce intră în contact cu clientela prin rețea. Vodafone în sine se schimbă la nivel intern și vom vedea asta în viitor.

Discursul său îl găsiți integral în materialul video (ora 5, minutul 58):

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – o inovaţie BCR, ca un format informativ şi educaţional hybrid media, cu conţinut ce îmbină cultura digitală cu tehnici din televiziune, destinat să ajute la rezolvarea provocărilor întâmpinate în procesele de digitalizare cu care se confruntă antreprenorii din sectorul IMM din România. Vodafone a devenit partener al proiectului în 2022.

Acest articol nu face parte dintr-o campanie, dar deplasarea la IQ Summit Brașov a fost posibilă cu ajutorul Vodafone. 

Tag-uri: vodafone

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.