Tablete

Visual Fan este compania brașoveană din spatele brandului Allview. În 2012 au ieșit în evidență și prin prezentarea a numeroase telefoane și tablete cu Android. Una dintre cele mai recente este tableta de 8 inch – Allview AllDro 2 Speed DUO. Știți că și Apple a intrat în segment cu iPad mini – display de 7.9 inch. Tableta Allview și cea de la Apple au un singur lucru în comun – rezoluția de 1024×768 pixeli. În rest avem două tablete care se poziționează distinct. iPad mini ca un device premium pentru care plătești minim 1649 lei și Allview AllDro 2 Speed DUO ca o tabletă de buget cu un excelent raport calitate / performanțe / preț.

Avem tablete Android de toate dimensiunile: 7 inch, 7.7, 8, 8.9, 9.4, 9.7, 10.1 inch. S-au creat tot felul de segmente și fiecare nișă a fost acoperită. Cea mai nouă tabletă Android este Allview AllDro Speed DUO ce sperăm să ne vină la review în viitorul apropiat, are câteva specificații demne de luat în seamă. Aceasta a fost precedată de Allview AllDro 2 Speed Duo care-i și una dintre primele tablete cu Android de sub 1000 de lei cu procesor dual-core și specificații cu adevărat interesante, acestea ar asigura o experiență fluentă.

Ieri a fost oferit și un update sofware pentru Allview AllDro 2 Speed DUO. Mă refer la posibilitatea de a trece tableta Allview de pe 4.0 Ice Cream Sandwich pe 4.1.1 Jelly Bean. M-am bucurat că nu am postat review-ul mai devreme și pot spune în cunoștință de cauză cum se descurcă cu acest software Android de ultimă generație. Diferențele între 4.1 Jelly Bean și 4.2 Jelly Bean sunt minore.

Să trecem în revistă și specificațiile hardware pentru Allview AllDro 2 Speed DUO:

Tabletă
Date tehnice
Allview AllDro 2 Speed DUO
Ecran HD LCD de 8 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli, capacitiv, multitouch
Procesor Dual-core AMLOGIC la 1.5 GHz
Memorie 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400TM
Sistem de operare Android 4.1.1 Jelly Bean
Conectivitate 3G prin modem USB extern, Wi-Fi b/g/n, miniUSB, miniHDMI, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 4400 mAh
Greutate 498 gr.
Grosime 10 mm

Design

Tableta vine într-o cutie generos dimensionată. Acolo regăsiți pe lângă device: încărcător pe o mufă micuță, cablu de conectare miniUSB – USB 2.0, manual cu instrucțiuni în limba română, licență pentru Mobile Security de la Bitdefender, certificat de garanție. Se observă atenția la detalii, tableta fiind poziționată într-un cadru ce asigură protecția sa în mod optim.

Allview AllDro 2 Speed DUO are două variante de culoare: alb sau negru. Diferența este dată de marginea ce înconjoară display-ul și care poate fi în culorile mai sus menționate. Spatele în ambele variante coloristice este din aluminiu, ușor argintiu și amintește de iPad-ul cel mare de la Apple prin formă, culoare, etc.

Nu se oferă acces la baterie, ca la mai toate tabletele din piață. AllDro 2 Speed DUO aduce un display de 8 inch cu format 4:3, sunt multe persoane care preferă o astfel de formă. În partea frontală nu regăsiți niciun logo și la bază a fost dispus un buton clasic de Home.

Spatele a fost fabricat din aluminiu și dă o notă plăcută device-ului. Nu mi-a dat impresia că s-ar zgâria ușor, dar nu strică să aveți un plus de atenție. Acolo dați de logo-ul și brandul Allview. Tableta are 498 gr. și grosime sub 10 mm. Se manevrează mai ușor decât o tabletă de 9.7 sau 10.1 inch, fiind și mult mai ușor. Un plus de portabilitate regăsiți la cele de 7 inch. Totuși, pe 8 inch ți se oferă un spațiu mai mare pentru browsing, redare video, content în voie.

Allview AllDro 2 Speed DUO mi se pare o tabletă corectă pentru prețul său de comercializare pe partea de design. Materiale plăcute, finisare decentă și totul la un preț situat serios sub 200 de euro. Nu dă impresia de tabletă ieftină, nu sunt elemente care să iasă în evidență în sens negativ, partea de conectivitate (mini USB, miniHDMI) au fost dispuse ok, mai erau unele tablete în trecut care dădeau impresia de ieftin, de chinezărie. Nu este cazul la această tabletă Allview și mă bucur că au ales aluminiul pe spate, Allview AllDro Speed din prima generație avea un plastic de o calitate îndoielnică.

Ecran și sunet

HD LCD de 8 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli. Consider că display-ul joacă un rol esențial în ce privește o tabletă, asta alături de hardware. Nu uitați că avem de-a face cu o tabletă low-cost. Ecranul de 8 inch este înconjurat de o muchie neagră, buton de Home clasic pe lângă butoanele capacitive incluse în interfața specifică Android 4.0 Ice Cream Sandwich / 4.1 Jelly Bean.

Ecranul adună amprentele rapid și reflectă mediul ambiant, așa-numitul efect de glare și asta numai dacă lumina este puternică. Într-un spațiu cu mai puțină lumină / ceva mai întunecat nu dați de o astfel de problemă. Unghiul de vizualizare nu este foarte larg, dar în majoritatea cazurilor te uiți la tabletă perpendicular pe display și nu din lateral. Touchul funcționează bine, nu am avut probleme sau chestii ieșite din comun care să strice experiența oferită de device.

Sunetul vine de la două boxe dispuse pe spate. Se aude destul de puternic, puțin prea țipător pentru gustul meu. Jack-ul de 3.5 mm a fost dispus la bază și nu include căști în pachet, dar găsiți în toate magazinele un set compatibil. Sunetul oferit pe baza jack-ului de 3.5 mm impresionează plăcut.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Regăsim un procesor de care am dat și pe Evolio Aria, dar a fost integrat și de Allview AllDro 3 Speed DUO – sora mai mare a tabletei AllDro 2 Speed, diferența fiind dată de display-ul ce ajunge la 9.7 inch și tehnologia IPS față de LCD-ul de pe 2 Speed.

AllDro 2 Speed DUO se laudă cu un AMLOGIC dual-core la 1.5 GHz + Mali-400TM cu două nuclee de procesare pe post de GPU. Acestea sunt însoțite de 8GB spațiu de stocare + microSD de până la 32 GB. Se ajunge la un maxim de 40 GB ca spațiu de stocare pe tableta Allview, respectabil pentru categoria din care face parte.

Sistemul de operare este Android 4.1.1 Jelly Bean. Modalitatea de update o găsiți pe ALLVIEW.RO. Trebuie să aveți tableta cu acumulatorul de 4400 mAh încărcat, descărcați pe PC o arhivă de aproximativ 160 MB, o dezarhivați, se copiază pe un card microSD de până la 4GB în format FAT32. Introduceți cardul în tabletă și o porniți apăsând tasta de power cât și butonul Home fizic de la baza display-ului. Apare în meniu prin care navigați cu tasta de Volum și + sau -. Minus permite navigarea prin meniu și power să accesați opțiunea respectivă. Sunt detalii complete și pe înțelesul tuturor la sursa mai sus menționată.

Procedeul nu durează mult și în loc de 4.0 Ice Cream Sandwich treceți la 4.1.1 Jelly Bean care aduce o interfață mai plăcut, ceva mai fluentă, o serie de elemente ce fac experiența oferită de Allview AllDro 2 Speed DUO la un nivel mai bun.

Interfața Android 4.1.1 Jelly Bean este customizată de către Visual Fan, un UI ce nu dezamăgește, dar nici nu impresionează prin cine știe ce artefacte. Au mers pe simplitate. Iau asta ca pe un aspect pozitiv. La bază interfeței dați de Back, ieșire directă din aplicație sau joc pe ecranul de start, Aplicațiile Recente, posibilitatea de a regla volumul deși avem și o tastă dedicată pe lateral, setările pentru ecranul de start, ceasul, informații legate de Wi-Fi. Printr-un touch în colțul din dreapta se deschide zona de setări, sunt poziționate unele scurtături și în cele din urmă se ajunge în setările propriu-zise, organizate în stilul Android deja cunoscut.

Mi-a plăcut că nu am dat de un bloatware de aplicații din fabrică, le regăsiți enumerate mai jos pe cele care vin din fabric pe device:

– AllTV, APV PDF Viewer, Browser, Calculator, Calendar;
– Cameră, Clock, Downloads, Email, ES File Explorer, ES Task Manager;
– Gallery, HDMI Switch, Language Ro – un plugin pentru tastatura touch, Bitdefender Mobile Security, Movie Player, MultiLing Keyboard;
– Music, News, Notes, Office Suite, Play Store, Search, Setări, Stunnel.

Se oferă acces la Google Play și sunt peste 700.000 de aplicații ce vă așteaptă. Am instalat aplicațiile oficiale de Twitter și Facebook, browserul Chrome pentru Android, YouTube. Toate au funcționat normal, nu am sesizat vreo problemă.

Navigarea printre aplicații se face printr-un gest de tip swipe lateral. Sunt grupate pe 5 coloane și 6 rânduri. În partea superioară sunt scurtături către Aplicații, Widgets sau direct în Google Play spre a descărca content.

Performanță

Am făcut câteva teste de benchmark pe care le găsiți în tabel:

Tabletă
Teste de benchmark
Allview AllDro 2 Speed DUO
Quadrant Standard 3767 puncte
AnTuTu Benchmark 7533 puncte
NenaMark1 49.9 fps
NenaMark2 37.3 fps
CF-Bench 5636 puncte
BrowserMark 113207 puncte – test făcut de pe browserul Chrome pentru Android

Conectivitate

Există posibilitatea de a conecta un modem 3G de tip stick, necesită și un cablu dedicat mini USB – USB 2.0 tată. Nu am realizat o astfel de conexiune și aș vorbi în necunoștință de cauză. Dați de Wi-Fi în standardele b/g/n în ce privește conectivitatea, lipsește bluetooth-ul. În lateral dreapta dați de butonul de power, tasta pentru reglarea volumului. La bază au fost dispuse miniHDMI, miniUSB, jack-ul de 3.5 mm și cel pentru încărcătorul tabletei pe un jack de dimensiuni mai reduse, slotul pentru microSD de până la 32 GB. În lateral stânga nu dați de niciun conector.

Am utilizat tableta conectată la internet prin intermediul router-ului Wi-Fi de acasă. Nu am sesizat probleme în ce privește conexiunea, să fie pierdută în vreun fel.

Cameră foto și video

2 Megapixeli pentru camera principală din spate și 0.3 Megapixeli pentru camera frontală. Am făcut câteva imagini ca să vă formați o opinie și nu este un device pe care-l cumperi pentru această facilitate. Remarcabil că au inclus la sub 200 de euro și o cameră foto ce se dovedește utilă atunci când vrei să captezi un moment și să-l împărtășești mai departe pe rețelele sociale, doar ca idee și nu să faceți vreo operă de artă.

Update: Am încercat să fac câteva fotografii cu tableta, dar nu am reușit. Aceasta dispune de 8 GB spațiu de stocare, dar nu știu de ce este setată să folosească un card SD. Când pornesc aplicația foto spune că nu este montat un microSD card, când îl pun rămâne același mesaj. Când intru la setări să dau Mount SD card cu microSD-ul instalat îmi iese direct din Setări. S-ar putea să fie un bug care să se rezolve cu un update la 4.1.2 Jelly Bean sau la 4.2 Jelly Bean. 

Autonomie

Bateria de 4400 mAh este consumată rapid și se oferă un maxim de 4 – 5h de utilizare a tabletei. Contează setările pe care le folosiți. Cele mai importante sunt luminozitatea și sincronizarea diverselor servicii de la Gmail până la Facebook, Twitter, Instagram, etc, ce alegeți să aveți sincronizat pe o tabletă Android.

Concluzii

Allview AllDro 2 Speed DUO trebuie achiziționată în cunoștință de cauză, o tabletă de tip best buy cu specificații hardware decente și un preț de achiziție sub 200 de euro. Merită achiziționată pentru modul în care se descurcă în browsing, accesare de content video via YouTube sau un film, socializare, portabilitatea considerabilă adusă de un display de 8 inch.

Să vedem care-i sunt punctele forte și cele slabe:

a. Puncte forte
– design plăcut, materiale și finisare la un nivel decent;
– tabletă de tip best buy cu preț de achiziție redus și hardware destul de puternic bazat pe un CPU dual-core;
– portabilitate bună;
– Android 4.1.1 Jelly Bean
– viteză în browsing;
– conectivitate extinsă cu mici excepții (lipsă bluetooth și 3G inclus);

b. Puncte slabe
– display ce nu impresionează;
– autonomie redusă.

Și un video aflat în procesare pe YouTube:

Preț:

eMAG.ro – 799 lei.