Allview X1 Xtreme Mini este unul dintre smartphone-urile de la o companie românească pe care chiar mi-aș fi dorit să-l testez. Emil mi-a dat ocazia aceasta și acum sunt în măsură să vă dau cât mai multe detalii despre acest terminal.

Totodată, ar trebui să vă spun că pe Allview X1 Xtreme Mini l-am dorit la test și pentru că ar fi unul dintre smartphone-urile pe care le-aș cumpăra. Dacă mai vreau să-l achiziționez și acum, după câteva zile de folosință, o să vedeți în rândurile ce urmează.

O să încep prin a vă prezenta

Specificațiile detaliate ale lui Allview X1 Xtreme Mini:

Specificatii Allview X1 Xtreme Mini

Design

Allview X1 Xtreme Mini

Allview X1 Xtreme Mini vine într-o cutie ce prezintă o mică zonă transparentă pe unde se poate vedea puțin din spatele smartphone-ului. Astfel, poți observa fără să desfaci pachetul ce culoare are telefonul. Sunt disponibile două nuanțe pentru carcasă: gri și verde. Eu am primit-o pe cea de-a doua.

În afară de smartphone, în cutie mai găsim încărcător, cablu micro USB – USB 2.0, cablu OTG, căști in-ear cu fir plat, o ventuză cu rol de suport, agrafă, folie de protecție pentru ecran, manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea versiunii full pentru o perioadă limitată a antivirusului preinstalat.

Primul lucru pe care îl observăm la Allview X1 Xtreme Mini după ce îl scoatem din pachet sunt dimensiunile sale. Pare foarte compact pentru un device cu ecran de 4.7 inci. Inclusiv grosimea, care în fișa tehnică este de 10.3 mm, nu este de speriat. Asta și pentru că spatele telefonului este curbat spre margini, unde este mult mai subțire decât în centru.

Allview X1 Xtreme Mini are o carcasă din aluminiu de tip unibody. Gripul dat de materialul folosit în construcție nu este cel mai bun, dar muchiile și colțurile drepte ajută mult ca telefonul să nu scape din mână. Nu se oferă acces la baterie pentru că nu are un capac ce pate fi înlăturat. Cartela micro sim poate fi introdusă într-un sertăraș ce se deschide cu ajutorul agrafei din pachet.

Mi-a plăcut în mod deosebit designul lui Allview X1 Xtreme Mini, dar și finisările și materialele folosite. Nimic nu mi-a lăsat impresia de lucru ieftin sau prost fabricat. Poate singurul aspect ce nu m-a încântat ar fi culoarea exemplarului sosit la test, dar asta este o preferință personală și nu poate fi considerată un minus al dispozitivului.

Ar mai fi camera spate de 16 Megapixeli ce iese destul de mult în afara profilului general al smartphone-ului. Nu deranjează extraordinar, dar când telefonul este așezat pe o suprafață orizontală acesta se sprijină practic pe rama ce iese în evidență. Nu este atinsă lentila senzorului, ci doar rama acestuia care se profilează mai departe de sticla ce acoperă camera foto.

Una peste alta, designul lui Allview X1 Xtreme Mini este cel care m-a atras încă de la prezentarea oficială a smartphone-ului. Iar acum, după ce am avut ocazia să-l folosesc, pot să spun că îmi place și mai mult. Nu are aproape nimic care să nu atragă. Lasă în mod clar impresia unui dispozitiv premium, cu materiale și finisări mult peste media a ceea ce întâlnești în această categorie de preț.

Ecran și sunet

Allview X1 Xtreme Mini

Prin prisma diagonalei și a rezoluției ecranului acesta pare identic cu cel de pe HTC One din prima generație. Totuși, display-ul de pe Allview X1 Xtreme Mini este de tip IPS OGS de proveniență Sharp, față de Super LCD3 la HTC.

Ecranul are tot ce-i trebuie: culori și unghiuri de vizualizare foarte bune și luminozitate suficientă. Dacă ar fi să găsesc nod în papură aș spune că vizibilitatea în lumina directă a soarelui nu este prea bună. Oricum, sunt foarte multe modele de smartphone-uri mai scumpe care nici ele nu stau prea bine din acest punct de vedere.

Rezoluția Full HD 1080p la o diagonală de 4.7 inci îi oferă lui Allview X1 Xtreme Mini o densitate a pixelilor de 469 ppi, ceea ce este excelent. Nu vezi pixelii oricât de mult ai apropia ecranul de ochi. Totul apare foarte bine conturat, iar detaliile sunt exemplar redate.

Sunetul extern este produs de un singur speaker, chiar dacă pe laterala de jos se află două grile ce par că adăpostesc tot atâtea difuzoare. Doar prin partea dreaptă este redat sound-ul din partea lui Allview X1 Xtreme Mini. Acesta este destul de bun calitativ, cu suficient bass. Intensitatea putea să fie înaltă, dar asta nu înseamnă că la volum maxim nu vei auzi nimic. Este doar de nivel mediu, poate chiar puțin peste.

Allview X1 Xtreme Mini se laudă că încorporează un amplificator intern de origine Yamaha, ce respectă standardul DTS. Ei bine, chiar primim un sound foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm. Cu o pereche de căști de calitate superioară audiția este chiar impresionantă. Cele din pachet sunt suficiente pentru majoritatea utilizatorilor, dar cei mai pretențioși nu vor fi pe deplin satisfăcuți. Aceștia, oricum de cele mai multe ori au deja căștile lor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview X1 Xtreme Mini

Cu procesor Qualcomm MSM8274 quad-core la 2.15 GHz pe Krait400, accelerator grafic Adreno 330 și 2 GB de RAM, Allview X1 Xtreme Mini se mișcă aproape perfect. Nu există aplicații sau jocuri din Play Store care să pună probleme serioase. Singurele momente când ai impresia că smartphone-ul este slab ”motorizat” sunt prin meniu, când mai apar foarte rar ușoare ezitări. Acestea se datorează în fapt sistemului de operare ce nu rulează perfect.

Android-ul 4.4.2 KitKat de pe Allview X1 Xtreme Mini este aproape de cel nativ. Doar butonul pentru intrarea în ecranele cu toate aplicațiile este schimbat, luând forma logo-ului Allview. Cam atât. Chiar și așa sunt câteva probleme cu sistemul de operare. Au fost momente când unele taste capacitive nu mai funcționau, anumite aplicații refuzau să mai răspundă (ex. camera foto) sau apărea un lag perceptibil.

Nu sunt probleme majore, dar deranjează. Am căutat să actualizez sistemul de operare la ultima versiune, conform procedurilor de site-ul oficial Allview, dar mi se spunea că am instalată deja cea mai recentă variantă soft. Dacă aceasta este ultima, mă întreb cum era vechea versiune?

Aplicațiile preinstalate de compania brașoveană nu sunt prea multe la număr: Bitdefender Antivirus, Compas, Lanternă și Selfcare – te trimite automat spre varianta mobilă a site-ului Allview. La acestea se adaugă cele din suita Google care au ajuns să fie exagerat de multe.

Mi-a plăcut faptul că cei de la Allview au ales să-l lase pe X1 Xtreme Mini cât mai aproape de versiunea stock a lui Android 4.4.2 KitKat și aproape fără bloatware. Nu mi-a plăcut însă că sistemul de operare nu este prea bine optimizat și că încă există bug-uri enervante. O actualizare software care să rezolve toate problemele ar fi binevenită.

Performanță

Teste Benchmark Allview X1 Xtreme Mini (1)

Toate rezultatele din testele de benchmark prin care a trecut Allview X1 Xtreme Mini sunt reunite în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Allview X1 Xtreme Mini

Conectivitate

Allview X1 Xtreme Mini

Allview X1 Xtreme Mini este un smartphone single sim ce oferă viteze 3G de 42 Mbps în download și 5.76 Mbps în upload. Mai dispune de Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac dual band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, microUSB 2.0, jack de 3.5 mm.

Pe laterala din dreapta sunt tastele pentru reglarea volumului, jos regăsim portul micro USB și cele două grile pentru difuzoare (doar cea din dreapta adăpostește unul), sus se află jack-ul de 3.5 mm și butonul power, iar pe partea stângă este sertarul în care se introduce cartela de tip micro sim.

Sunetul în apelurile de voce este foarte clar și cu intensitate suficientă, iar microfonul nu provoacă neplăceri. Am avut, în schimb, probleme cu semnalul GSM. În modul 3G, cu o cartelă Vodafone, semnalul nu a fost deloc stabil și au existat multe momente când acesta lipsea complet. Am trecut în modul 2G exclusiv, iar această problemă a dispărut.

Chiar dacă în 2G a funcționat bine, nu este normal ca un smartphone precum Allview X1 Xtreme Mini să fie folosit doar în acest fel. Nu pentru asta a fost conceput.

Cameră foto și video

Allview X1 Xtreme Mini

Camera principală de pe Allview X1 Xtreme Mini oferă poze de maxim 16 Megapixeli și poate filma Full HD 1080p cu 30 fps. Rezultatele sunt destul de reușite, dar sunt probleme cu autofocusul. Se realizează greoi sau câteodată deloc. Aceasta este încă o problemă de software pe care trebuie să o menționez.

Mai jos aveți o galerie foto cu câteva exemple de poze realizate cu Allview X1 Xtreme Mini. Am încercat să le aleg pe cele mai bune, atunci când autofocusul a funcționat normal.

Clip video făcut cu Allview X1 Xtreme Mini.

Autonomie

Screenshot Allview X1 Xtreme Mini

Bateria de 2200 mAh nu poate aduce prea mult pe partea de autonomie. Cu hardware-ul și ecranul lui Allview X1 Xtreme Mini un acumulator de peste 3000 mAh era mai potrivit.

Folosit cu adevărat intens nu va trece nici de 4 – 5 ore de utilizare. Cu ecranul la 50% din luminozitate și lăsat mai ușor poate va aduce o zi de autonomie, dar în mod clar acumulatorul de pe Allview X1 Xtreme Mini este unul dintre punctele slabe.

Preț

Allview X1 Xtreme Mini – 1170 lei la eMAG.

Concluzii

Allview X1 Xtreme Mini

După câteva zile în care m-am jucat cu Allview X1 Xtreme Mini pot spune cu siguranță că l-aș cumpăra. Da, nu este perfect, dar câteva bug-uri software și autonomia redusă nu mă pot face să renunț la toate calitățile sale.

Designul și construcția sunt superbe, ansamblul hardware va fi suficient încă cel puțin doi ani de acum încolo, iar prețul este destul de just în raport cu ceea ce oferă. Nu spun că nu era mai bine să rămână la costul propus de Black Friday, dar chiar și la banii la care este spre vânzare momentan nu reprezintă o afacere rea.

Aș mai adăuga ca puncte slabe capacitatea spațiului de stocare de 16 GB fără posibilitatea de a-l extinde printr-un card de memorie. La început poate părea suficient, dar în timp trebuie să mai renunți la câte ceva pentru a păstra în memorie poze sau filme realizate cu Allview X1 Xtreme Mini.

Principalele puncte PRO sau CONTRA le-am structurat mai jos:

PRO

– aspect, materiale și finisări foarte bune mai ales în această categorie de preț;

– ansamblu hardware arhisuficient pentru majoritatea situațiilor;

– ecran de calitate;

– sunet foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm.

CONTRA

– sistem de operare ce putea fi și mai bine optimizat;

– pierderea semnalului 3G în anumite situații, autofocus realizat defectuos de către camera foto;

– autonomie modestă oferită de acumulatorul de 2200 mAh;

– nu exista versiune cu mai mult spațiu de stocare, iar cei 16 GB pot ajunge să fie insuficienți.