Anunțate în primele zile ale acestui an, cu ocazia CES 2023, noile televizoare Samsung ce vor ajunge în magazinele locale în următoarea perioadă promit multe îmbunătățiri față de seriile anterioare. Pentru a înțelege mai bine care sunt atuurile acestor televizoare, Samsung a organizat cu câteva zile în urmă evenimentul Summit Media Day 2023, undeva în apropiere de Frankfurt.

Înainte de a participa la conferința de presă unde au fost prezentate atât toate televizoarele din portofoliul Samsung, cât și electrocasnicele Smart Things, am avut parte de o demonstrație a capabilităților TV-urilor.

Într-o cameră din Centrul R&D Samsung Europa, au fost puse televizoare Samsung din noile game Neo QLED, QLED și OLED lângă cele din anii anteriori, precum și lângă exemplare de la concurență sau lângă monitoare de referință, ce costă zeci de mii de Euro.

În urma unor workshop-uri dedicate, în timpul cărora, din păcate, nu am avut voie să facem poze, ni s-a demonstrat care sunt avantajele noilor modele de televizoare Samsung 2023.

Samsung Neo QLED 2023

Televizoarele Samsung Neo QLED 8K sunt cele vârf de gamă.

Televizoarele Neo QLED 8K reprezintă gama de top, acestea sunt flagship-urile companiei sud-coreene. Pentru ele, dar și pentru cele Neo QLED 4K, au fost aduse îmbunătățiri evidente pe partea de procesare pe 14 biți a imaginii. Prin upscaling AI și funcții precum Shape Adaptive Light Control și Real Depth Enhancer Pro, îmbinate cu remasterizarea Auto HDR, este redată o imagine pe cât de realistă, de naturală, pe atât de luminoasă și vibrantă.

Ni s-a arătat cum este mult estompat efectul nedorit de „blooming”, adică acea „împrăștiere” a luminii din jurul unui obiect foarte luminos prezent într-un cadru întunecat. Prin de patru ori (sper că am reținut corect) mai multe zone de local dimming comparativ cu generațiile trecute, noile televizoare Samsung Neo QLED 2023 chiar se apropie mult de ceea ce poate reuși un panou OLED din acest punct de vedere. Totodată, luminozitatea este acum mult mai ridicată față de ceea ce poate un OLED.

Până de curând, dacă voiai OLED trebuia să cauți în altă parte, Samsung nu avea în ofertă așa ceva pe partea TV. Până acum!

Apropo de acestea, noile modele OLED S95C (disponibile în diagonale de 77, 65 și 55 inch) dispun de tehnologia Quantum Dot și de procesorul Neuronal Quantum care pot îmbunătăți simultan luminozitatea și reprezentarea culorilor.

Am avut parte de o comparație directă dintre un astfel de televizor – Samsung OLED 2023, unul de la competiție și un monitor de referință Sony (preț de 60.000 Euro, destinat profesioniștilor din domeniu). Așa am văzut cât de bine își păstrează reprezentarea culorilor OLED-ul Samsung indiferent de luminozitatea din cadru.

Este vorba despre un fenomen de desaturare a nuanțelor pe măsură ce luminozitatea scade, ori, dimpotrivă, este foarte ridicată. Practic, în afară de situațiile ideale (cu luminozitate medie, să spunem, undeva la 120 cd/mp), culorile au de suferit proporțional cu nivelul de lumină din scenă. Monitorul de referință păstra saturația aproape neschimbată în orice situație (de la câțiva niți până la peste 1000 niți), în timp ce televizorul de la competiție prezenta diferențe evidente, vizibile cu ochiul liber. La OLED-ul Samsung de generație 2023 distorsiunea culorilor era cu mult mai scăzută și abia putea fi remarcată. Dacă nu ar fi fost imediat lângă monitorul de referință nu aș fi putut distinge gradul de desaturație al ecranului OLED Samsung la o luminozitate de numai 20% față de cea ideală.

The Frame, The Serif, The Sero și The Terrace – Samsung are câte o gamă TV pentru fiecare scenariu de folosință imaginabil :)

O altă demonstrație a avut ca obiectiv punerea în evidență a nivelului extrem de redus de reflexie a noilor panouri mate de la Samsung. Denumite chiar Matte Display, acestea nu reflectă aproape deloc mediul ambiant. Ba chiar o lanternă aprinsă și țintită fix către ecran era abia vizibilă în panoul televizorului, iar asta nu este o exagerare. Dacă nu aș fi văzut asta cu ochii mei, nu aș fi crezut. Din nou, regret că nu am avut voie să facem poze cu ocazia acestor prezentări.

Din partea mea cred că este vorba despre un fel de filtru de polarizare ce este aplicat cumva pe display, altfel nu văd cum ar putea fi reduse atât de tare reflexiile. Spun asta fiindcă într-adevăr luminozitatea acestor panouri nu este uriașă, dar, având în vedere că nu reflectă deloc spațiul înconjurător, de prea puține ori vei avea nevoie de o luminozitate extrem de ridicată.

Neo QLED 8K sunt flagship-urile, dar nici cele 4K nu sunt cu mult mai jos în gamă.

Trebuie să amintesc aici și despre eforturile pe care le face Samsung pentru scăderea consumului de energie electrică. Așa se face că televizoarele Neo QLED 8K se încadrează în parametrii stricți de consum prevăzuți de noile normative UE, asta prin aplicarea unui mod de imagine Eco ca predefinit. Acesta poate fi dezactivat, desigur, iar atunci este absolut normal că va crește exponențial consumul de energie electrică.

Monitorul curbat Odyssey Ark de 55 inch este spectaculos. L-am văzut și la IFA Berlin 2022, dar m-a atras din nou ca un magnet.

În cadrul Samsung Summit Media Day 2023 am putut admira și monitoarele și televizoarele de gaming, încadrate în seriile Odyssey (Neo G7 de 43 inch și Odyssey Ark de 55 inch), ViewFinity și QD-OLED, ultimul fiind un TV de 77 inch, ce integrează aplicația Gaming Hub. Impresionant este în special Odyssey Ark de 55 inch, cu al său panou curbat și suport de birou ce permite rotirea la 90 de grade a ecranului, din mod peisaj în mod portret dintr-o singură mișcare.

Cei ce își doresc unul dintre noile modele de televizoare Samsung Neo QLED și OLED din gama 2023 trebuie să știe că în perioada de precomandă, ce începe din 13 martie, va fi valabil un cod de reducere de 10% – TV10, pentru achizițiile făcute direct de pe site-ul Samsung Romania.