Software

Android 11 a ajuns în stadiul Developer Preview 4, iar una dintre noutățile implementate este legată de modul în care sunt definite rețelele 5G.

Sunt următoarele scenarii:

  • LTE (4G fără agregare de spectru);
  • LTE+ (4G cu agregare de spectru);
  • 5Ge (Advanced pro LTE, nu este o rețea dezvoltată strict pe 5G, folosește și infrastructură 4G);
  • 5G (NR – New Radio, rețelele din România se încadrează aici – cele în 3600 – 3800 MHz. Aici sunt prinse rețelele sub 6 GHz);
  • 5G+ (NR on millimeter-wave cellular bands, cred că este destul de explicit și nu mai sunt necesare informații suplimentare, 5G-ul în benzile de 26 GHz intră aici – antene la scară de bloc etc).

Aș spune că era necesar un plus de informație, spre a cunoaște ce servicii sunt livrate de către operator, care este acoperirea etc. Pe de altă parte, în România nu s-a făcut licitația pentru 5G și nu cred că vom avea o astfel de mutare pe anul în curs. Pandemia de covid-19 a făcut fiecare operator să se gândească de 2 ori înainte de a miza pe o tehnologie nouă, mai avem și situația Huawei ce pare a fi blocat de către SUA din ce în ce mai puternic.

Pauza de implementare a 5G s-ar putea să fie un răgaz pentru Ericsonn, Nokia etc. Să recupereze cumva ecartul față de Huawei și să dezvolte tehnologii mai puțin costisitoare.

Sursa: Gizmochina.com

Categorii: android
Tag-uri: 5GAndroid 11
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.