Software

Android L s-a transformat în Android 5.0 Lollipop. Au și fost anunțate primele device-uri cu acest software. Aici mă refer la phabletul Google Nexus 6 și tableta Google Nexus 9. În viitoarele săptămâni va fi adus și pe Google Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 și Nexus 10, dar și pe telefoanele și tabletele în ediție Google Play.

Câteva din noutățile aduse de Android 5.0 Lollipop:

1. Material Design –  noul concept își face debutul. Android 5.0 dorește a livra o interfață mai consistentă, intuitivă și ceva mai colorată față de 4.4 KitKat. Google promite culori puternice, imagini mai mari etc.

2. Centrul de notificări îmbunătățit;

Se oferă posibilitatea de a vedea și răspunde la mesaje direct din ecranul de blocare / deblocare. Modul Prioritate ce permite ca doar unele mesaje și notificări să ajungă a fi livrate pe smartphone sau tabletă.

Cu Android 5.0 Lollipop se oferă posibilitatea de a primi un apel și nu a fi redirecționat către zona de apeluri. Poți alege să respingi apelul și să continui a te juca sau a viziona un film pe gadget-ul din dotare. Notificările primite de la diverse aplicații & jocuri sunt mai ușor de oprit.

3. Autonomia

Un nou mod de protejare a consumului de energie astfel încât extinde durata de utilizare cu până la 90 minute. Este afișat timpul estimativ până la încărcarea completă a bateriei din momentul în care gadgetul a fost conectat la încărcător. În setările bateriei se oferă timpul estimativ până când telefonul sau tableta trebuiesc a fi reîncărcate.

4. Securitate

Android Smart Lock permite conectarea securizată a telefonului sau tabletei cu accesoriile inteligente sau cu mașina (în funcție de automobilul utilizat). Se promite o protecție mai mare pentru diverse vulnerabilități și malware.

5. Sharing între device-uri

Dacă pierzi telefonul poți să ai acces la arhiva de mesaje, fotografii și contacte printr-o simplă logare pe un alt device cu Android 5.0 Lollipop. Există și modul Guest ce oferă acces selectiv la unele date de pe gadget. Screen pinning = alt utilizator are acces la conținutul de pe smartphone, dar fără să poată a face modificări la nivel de UI.

6. Setări rapide cu funcții noi

Știți că meniul de notificări înglobează și setările rapide. Acum se oferă posibilitatea de a controla din această zonă și funcția de lanternă, hotspot-ul, rotația ecranului etc. Wi-Fi-ul sau conectivitatea bluetooth sunt mai ușor de oprit sau pornit, setări speciale pentru luminozitatea în funcții de mediul ambiant.

7. Conectivitate

Google promite o conexiune mai bună la internet și o mai bună integrarea a bluetoth-ului ce consumă energie mai puțină. Au făcut această integrare în contextul în care sunt din ce în ce mai multe accesorii BLE (ceasuri și brățări inteligente). Telefonul sau tableta se conectează doar la rețele Wi-Fi verificate și conexiunea accidentală iese din schemă.

8. Performanță 

ART este acronimul de la Android Runtime și a început a fi introdus experimental la lansarea lui Android 4.4.2 KitKat. Pe 5.0 Lollipop devine standard. Promite performanțe crescut, de până la 4 ori, aduce o interfață mai bine calibrată, funcționare mai lină. Aduce un suport extins pentru procesoarele pe arhitectură 64-bit.

9. Media

Și aici sunt multe noutăți. Suport pentru OpenGL ES 3.1 ce promite experință de top în ce privește gaming-ul pe mobil.  USB Audio aduce posibiliatea de a conecta orice gadget compatibil (microfon, căști etc) la telefon sau tabletă. Sunt adăugate noi formate RAW: YUV și Bayer RAW, redare de conținut 4K într-un mod ce nu afectează drastic consumul de energie al acumulatorului.

Mai multe detalii la sursă.

Sursa: Android

Categorii: android
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.