Tablete

A sosit rândul uneia dintre cele mai apreciate tablete cu HoneyComb spre a primi o recenzie pe gadget.ro. Tabletele pe care le-am mai testat au fost iPad 2, Motorola Xoom, HTC Flyer, BlackBerry PlayBook. Cea mai bine vândută tabletă este iPad 2 și asta nu se datorează datelor hardware ci ecosistemului din care face parte ce cuprinde peste 100.000 de aplicații optimizate spre a rula pe tableta Apple. Concurența cu Tegra 2 și HoneyComb trebuie să iasă în evidență cu un produs mai bun, diferit și care să puncteze serios. Se pare că Asus a găsit o rețetă câștigătoare și vânzările s-au cantonat în jurul a 400.000 de tablete Transformer pe lună.

Unul din punctele cheie este tastatura suplimentară ce încorporează și un acumulator ce aduce în plus trei ore de autonomie. Modul de simbioză dintre cele două se bazează pe simplitate. Hai să trecem la prezentrea datelor și impresiilor legate de Eee Pad Transformer.

1. Design

Veți remarca că este o tabletă destul de lată și asta pentru că marginile displayului sunt generoase înglobând și difuzoarele. Stă mai bine în mână și se poate utiliza în modul portrait într-un mod mai plăcut. Impresia este de soliditate și calitate. Nu există vreun accesoriu sau buton care să scoată vreun sunet. Pe spate se află central logo-ul Asus și spre margine senzorul camerei de 5 Megapixeli ce promite a filma HD.

Frontal nu se regăsește vreun buton de tip capacitiv. Funcțiile de Meniu, Back sau customizare a ecranului Home sunt cuprinse în meniul HoneyComb.  La baza tabletei – în modul landscape – se află mufa pentru încărcător în genul celei de la Dell Streak sau iPad 2. Pe lateral stânga sunt dispuse butonul pentru pornirea și oprire tabletei cât și pentru blocarea/deblocarea rapidă a displayului de 10.1 inch. Superior nu se află niciun conector. Pe lateral dreapta regăsiți portul HDMI, jackul de 3.5 mm și cel pentru cardul microSD de până la 32 GB.

Pe spate au ales să pună un model tridimensional care nu se zgârie ușor și oferă grip atunci când o utilizați în mod îndelungat.

2. Ecran

Un display de 10.1 inch cu o rezoluție de 1280×800 pixeli și 16 milioane culori. Fiind IPS LED aduce o luminozitate foarte bună, dar suferă de la efectul de tip oglindă. Oricum cu 10.1 inch și 680 de grame nu este o tabletă cu care să mergi pe stradă. Nu de alta, dar riști să faci un accident fiind atent la conținutul afișat de tabletă. Ecranul este superb și vă recomand să-l setați la maxim. Nici iPad 2 nu impresionează la fel de mult în ce privește capitolul display.

3. Hardware

Tabletele cu Tegra 2 și HoneyComb se aseamănă între ele. Asus Eee Pad Transformer aduce un procesor dual-core la 1 GHz, 1 GB RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Un hardware de top care ajută la rularea lină a HoneyComb în versiunea 3.1.

4. Sistem de operare și interfață

Cum spuneam aduce Android 3.1 HoneyComb. Este prima tabletă care rulează această versiunea sistemului de operare gândit de Google pentru tablete. Sporul de performanță față de 3.0 este de până la 30 % mai mare. Observați că Asus a tras tare ca să aibă acest update și să iasă în evidență față de concurența acerbă din segment. HoneyComb este optimizat pentru rezoluțiile ridicate ale tabletelor. Unele funcții ce înainte erau regăsite pe marginea tabletei cum ar fi Home, Back, Search sunt cuprinse acum direct în interfață și la unele dintre ele aveți acces indiferent de aplicația sau jocul pe care îl rulează.

Sunt o sumă de jocuri și aplicații optimizate pentru tabletele cu Tegra 2 și se muncește mult ca portofoliul să crească. Cu cât se vor vinde mai multe tablete cu Tegra și HoneyComb, cu atât și numărul dezvoltatorilor va fi mai mare. Este logic. Aceștia din urmă sunt în căutarea unei piețe de desfacere.

5. Conectivitate

Va veni și o versiune cu 3G. Până atunci, Eee Pad Transformer punctează prin conexiune HDMI, bluetooth 2.1, GPS, jack de 3.5 mm, Wi-Fi b/g/n, DLNA. În browsing se descurcă excelent. Se vede că se bazează pe Nvidia Tegra 2.

6. Cameră foto/video

Are un senzor de 5 Megapixeli pe spate și unul de 1.3 Megapixeli în partea frontală pentru videoapeluri. Nu este punctul său forte și nu se descurcă tocmai ok, dar nu îți cumperi o tabletă pentru camera foto. Nici iPad 2 nu stă prea bine la acest capitol. Este un moft inutil pentru tablete. Mâine revin cu o galerie foto pe lângă mostrele de mai jos.

[nggallery id=116]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=rlleZSqmYEo

7. Concluzii și preț

Asus Eee Pad Transformer reprezintă o alegere inspirată. Te alegi cu o tabletă și un netbook la prețul unuia singur dintre ele. Costul de achiziție întregește peisajul în mod pozitiv. Costă în jur de 1.700 lei fără tastatura suplimentară și în jur de 2.000 de lei cu acest gadget ce o transformă în netbook. Aduce și un port usb 2.0.

Asus Eee Pad Transformer 16 GB Wi-Fi fără tastatură 1.749 lei;

Tastatură suplimentară – 499 lei.

Recenzia video este în proces de upload. :)

Puncte tari:

– design original;

– ecran luminos cu rezoluție decentă – cea mai bună rezoluție de pe tablete regăsită și pe Motorola Xoom sau Samsung Galaxy Tab 10.1;

– cea mai performantă tabletă în redarea de video HD;

– autonomie ridicată;

– tastatura suplimentară și modul de îmbinare cu tableta;

– sunet de calitate și puternic;

– Android 3.1 HoneyComb;

– prețul.

Puncte slabe:

– puține aplicații optimizate pentru Tegra 2.

[nggallery id=115]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=OTYOjfC0_gA

Articol ce participă în campania inițiată de quickmobile.ro și Blogal Initiative.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.