ASUS este una dintre puținele companii care a știut să mizeze la timp pe tablete și se bucură de o bună reputație în ce privește tabletele sale cu Android. Spun cu regret că nu au intrat mai puternic și în piața de telefoane Android din categoriile mid-range și low-cost. Sunt sigur că ar fi făcut figură frumoasă.

Pe tablete de 7 inch nu au rival, dovada că într-un TOP 5 au 4 device-uri din 5. Google Nexus 7 în ediția pe 2013 resetează standardele. ASUS MeMO Pad HD 7 este best buy pe 7 inch la 699 lei. Oare ASUS MeMO Pad 8 să meargă pe aceeași linie? Răspunsul îl veți găsi în review-ul de față.

Specificații detaliate pentru ASUS MeMO Pad 8:

Tabletă

Date tehnice

ASUS MeMO Pad 8

Ecran

IPS de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, 189 ppi

Procesor

Rockchip RK101, Quad-core la 1.6 GHz

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

Mali-400MP

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

5 Megapixeli și filmează la 720p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli

Baterie

3950 mAh

Greutate

350 gr.

Grosime

10 mm

Design

ASUS-MeMO-Pad-8 (1)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător pe USB 2.0, manual de instrucțiuni. La versiunea de retail se adaugă și certificatul de garanție, factură etc. Simplu și la obiect. Așa ne-a obișnuit ASUS la tabletele sale cu Android, nu vei găsi căști pe jack de 3.5 mm, dar găsiți suficient de multe la prețuri imbatabile.

De când am scos tableta MeMO Pad 8 din cutie am remarcat că nu este un copycat de iPad Mini în genul unor tablete de sub brand local. Colțurile lui MeMO Pad 8 sunt ceva mai rotuniite decât cele ale lui Nexus 7 2013, marginile ecranului de 8 inch sunt ușor lucioase, spatele fabricat din plastic mat și destul de rigid. Nu scoate vreun zgomot atunci când îl strângi mai puternic, nu are îmbinări mai puțin fericite. Spatele îi dă un grip bun, nu pare a se zgâria chiar ușor.

Sigla ASUS apare atât în partea frontală, la baza display-ului de 8 inch cât și pe spatele tabletei. Deși este o tabletă cu diagonala ecranului de 8 inch poate fi cuprinsă într-o singură mână, cel puțin eu am reușit. Cântărește 350 gr. și 10 mm grosime.

ASUS MeMO Pad 8 este o tabletă corect ca design pentru categoria sa de preț. S-a mers pe simplitate, niciun artificiu inutil, rezistentă la utilizare îndelungată.

Ecran și sunet

ASUS-MeMO-Pad-8 (12)

IPS de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și un display luminos, unghi bun de vizualizare. Reflectă ușor spațiul ambiental când este sub acțiunea razelor de soare, dar și la acest capitol se descurcă onorabil pentru categoria tabletelor mid-range cu Android, nișă din care face parte ASUS MeMO Pad 8.

ASUS-MeMO-Pad-8 (6)

Sunetul provine de la o boxă generos dimensionată pe spatele tabletei. Nu este obstrucționată indiferent de modul în care folosești tableta ASUS (landscape sau portrait). Iese în evidență printr-un sound puternic, calibrat bine. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în partea superioară, iar tasta pentru reglarea volumului pe lateral dreapta, sub butonul de power.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-MeMO-Pad-8 (14)

În comunicatul de presă și pe site-urile tech se afișează sec: quad-core la 1.6 GHz. Eram curios ce ansamblu hardware a ales ASUS pentru MeMO Pad 8. Până la urmă am descoperit abia atunci când tableta a sosit la review.

CPU-Z informează că ASUS MeMO Pad 8 integrează un procesor Rockchip quad-core pe ARM Cortex-A9 la 1.6 GHz, Mali-400MP. Restul specificațiilor hardware includ 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB. Observați că ASUS nu se încurcă cu 4 sau 8 GB la spațiu de stocare, good point.

Procesorul Rockchip quad-core l-am întâlnit și la tableta InfoTouch iTab Raptor 10, tot cu 1 GB RAM și Mali-400MP pe post de accelerator grafic. În testele de benchmark va depăși procesorul MediaTek de pe ASUS MeMO Pad HD 7, dar în utilizarea de zi cu zi va fi sub MediaTek. Cred că un upgrade firmware ar fi de dorit și va sosi în viitor. Sunt momente în care tableta este ceva mai lentă decât te-ai aștepta de la un CPU cu patru nuclee de procesare.

Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu interfața grafică ASUS. La bază dați de butoanele de tip touch display cu rol de Aplicații Recente, ieșire pe ecranul de start, Back și meniu cu scurtături ce pot fi customizate. By default la meniul cu shortcuts dați de calculator, AudioWizard / setări pentru sunet, Unit Converter / presupun că nu are nevoie de traducere, Cronometru, Compas. În galeria cu capturile de ecran veți remarca despre ce este vorba.

Și cum se comportă ASUS MeMO Pad 8 în browsing, jocuri etc?

Decent, dar nu impresionează. Procesorul Rockchip își arată limitele. Merg a fi instalate majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play. Trebuie să recunosc că în săptămâna în care l-am testat nu am întâlnit vreun joc care să-i pună probleme, dar nici nu epatează prin cine știe ce experiență pe partea de gaming.

Zona de notificări activabilă printr-un swipe de sus în jos este una singură și nu două arii distincte precum la Android 4.2 și 4.3 în stare nativă. Sunt o mulțime de controale dispuse spre a fi ușor de manevrat, activat etc. Tastatura qwerty touch by ASUS se dovedește a fi ergonomică, m-am adaptat rapid și nu am simțit nevoia să trec pe tastatura Google.

Dintre aplicațiile preinstalate de ASUS: App Locker – protejează toate aplicațiile cu o parolă, Tasks – îți setezi sarcini și primești remindere, Story – organizează clipurile, fotografii, diverse fișiere în albume, File Manager – nu mai are nevoie de descriere, App Backup – face backup aplicațiilor instalate prin intermediul serviciului de cloud powered by ASUS, Parental Lock – setezi la ce are acces copilul și pentru cât timp etc, Mirror – activează camera frontală și tableta se transformă într-o oglindă, SuperNote – un fel de Evernote al companiei taiwaneze, Zinio – aplicație cu reviste în format digital.

Performanță

Screenshot_2013-10-20-14-57-31

Și rezultatele obținute în câteva teste de benchmark:

Tabletă

Teste de benchmark

ASUS MeMO Pad 8

Quadrant Standard

4701 puncte

AnTuTu Benchmark

19682 puncte

NenaMark 1

60.9 fps

NenaMark 2

61.2 fps

CF-Bench

12335 puncte

Vellamo

HTML5 – 1570 puncte

METAL – 574 puncte

3DMark

Ice Storm – 4128 puncte

Ice Storm Extreme – 3107 puncte

Ice Storm Unlimited – 4268 puncte

BrowserMark 2.0

2017 puncte

HTML5test

434 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

ASUS-MeMO-Pad-8 (8)

Lipsește 3G-ul și nu există versiune de MeMO Pad 8 cu acest element de conectivitate. Pe lista de elemente lipsă ar fi și conectorul microHDMI des întâlnit pe la tabletele ODM importate în țara noastră. Pe de altă parte, tableta ASUS dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB pentru încărcarea bateriei de 3950 mAh sau pentru conectarea la PC. În lateral dreapta au dispus butonul de power și cel pentru reglarea volumului, în lateral dreapta dați de slotul pentru cardurile microSD de până la 64 GB. Nu a avut vreun death grip și nu a pierdut conexiunea Wi-Fi.

Cameră foto și video

ASUS-MeMO-Pad-8 (10)

5 Megapixeli, fără LED flash și filmează la 720p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli. Am făcut câteva fotografii, dar nu este tocmai practic să faci asta cu un device de 8 inch. Pe de altă parte am remarcat mulți temerari ce fotografiază și cu iPad-ul de 9.7 inch. Interfața aplicației pentru camera foto și video uimește prin complexitate. ASUS MeMO Pad 8 se descurcă destul de bine la acest capitol.

Autonomie

Screenshot_2013-10-20-15-20-00

Baterie de 3950 mAh, display IPS de 8 inch, CPU Rockchip quad-core recunosc pentru consumul accelerat al resurselor acumulatorului și, totuși, ASUS demonstrează că departamentele de Research & Development au rolul lor. Cu luminozitatea setată la maxim, sincronizări în fundal cu duiumul, browsing și ceva teste de benchmark și trece pragul a 7 – 8h de autonomie.

Preț

ASUS-MeMO-Pad-8 (16)

În comunicatul de presă primit de la ASUS la lansarea lui MeMO Pad 8 din cadrul IFA Berlin 2013 s-a precizat că versiunea de 16 GB ar costa 1249 lei. Nu l-am găsit la magazinele online din țara noastră. Presupun că va intra în zilele următoare și în stocurile shop-urilor online.

Concluzii

ASUS-MeMO-Pad-8 (3)

ASUS MeMO Pad 8 este o tabletă cu raport preț / specificații interesant. Procesorul Rockchip quad-core își face treaba și în afară de unele situații în care oferă puțin lag aș zice că se descurcă destul de bine. Presupun că un update de firmware va rezolva și aceste mici probleme. Mai jos dați de punctele PRO și contra de la tablete ASUS:

PRO

– display decent;

– Android customizat într-un mod intuitiv și cu multe facilități, interfață grafică powered by ASUS;

– sound clar, puternic;

– tabletă axată pe entertainment și gaming;

– abilități foto;

– autonomie decentă.

CONTRA

– preț situat prea aproape de Google Nexus 7 II. Știu că sunt diagonale diferite, dar 1 inch nu reprezintă o diferență prea mare și Nexus 7 II are display FHD, 2 GB RAM, Android în stadiu nativ și update-urile de software oferite din momentul în care Google le anunță.

– nu va fi și o versiune cu 3G.

Nota finală

Obține 8.07 din 10 puncte.

Tabletă

ASUS MeMO Pad 8

Design

8.5

Display și sunet

8

Hardware, sistem de operare și Performanță

8

Conectivitate

8

Cameră foto și video

7.5

Autonomie

9.5

Preț

7

Nota finală

8.07