A trecut ceva timp de la ultimul review al unui notebook ASUS, iar atunci când mi s-a propus ASUS VivoBook S551 cu Intel Haswell vă dați seama că am acceptat instantaneu. Pentru prima dată am avut ocazia să-l butonez și să fac cunoștință cu specificațiile sale la evenimentul ASUS desfășurat la Cheile Grădiștei în urmă cu câteva săptămâni.

ASUS VivoBook promite performanțe sporite pentru intermediul procesoarelor Intel de ultimă generație, dar și control facil prin intermediul display-urilor tactile care se dovedesc de bun augur în combinație cu Modern UI de la Windows 8. Știți că Windows 8.1 este în stadiu beta, gratuit și va aduce unele elemente noi care vor îmbunătăți experiența de utilizare.

ASUS este una dintre companiile care au știut să se adapteze din mers la trendurile din industrie. Sunt bine poziționați și în piața de tablete. Vă dați seama că Google a mers pe mâna lor atât în 2012 cât și în 2013 în ce privește tableta lor Google Nexus 7 de 7 inch și se zvonește că ar urma și un device de 10.1 inch. Și pe piața locală de notebook-uri, ASUS este un jucător de seamă, iar din câte știu pe baza ultimelor statistici sunt fruntași în România pentru prima parte a lui 2013.

Să revin la ASUS VivoBook S551. Este un uriaș care impresionează de la prima vedere prin construcția stilată, dă impresia de rezistență, de laptop bine pus la punct. Am primit vârful de gamă cu Intel Core i7-4500U care urcă la 1.8 GHz și 2.4 GHz cu Turbo Boost, 8 GB memorie RAM, placă grafică NVIDIA GeForce GT740M. Este promovat în segmentul ultrabook. Aș zice că peste 14 inch deja nu mai ai portabilitate necesară spre a-l încadra aici, dar pe de altă parte este clar că ASUS VivoBook S551 iese în evidență printr-un plus de portabilitatea față de notebook-urile de 15.6 inch. Am reunit specificațiile tehnice în tabel:

Notebook

ASUS VivoBook S551

Ecran

TN tactil de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli

Procesor

Intel Core i7-4500U la 1.8 GHz care ajunge la 2.4 GHz cu Turbo Boost

Memorie

8 GB memorie RAM la 1600 MHz, HDD de 1 TB + SSD de 24 GB

Placă grafică

Integrată – Intel HD 4400

Dedicată – NVIDIA GeForce 740M

Sistem de operare

Windows 8 Pro pe 64 biti

Sunet

Boxe cu tehnologia SonicMaster

Conectivitate

DVD-RW, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, HMDI, RJ-45, 2 x USB 3.0 și 1 x USB 2.0, cititor de carduri, jack de 3.5 mm

Foto & video

cameră web HD frontală

Baterie

3 celule, 4470 mAh,

Greutate

2.4 kg

Grosime

21 mm

Design

ASUS-Vivobook-S551 (1)

ASUS nu a făcut economie în ce privește metalul utilizat la fabricarea lui VivoBook S551. Îl regăsiți pe spatele său, în jurul și sub tastatura laptopului. Baza este fabricată dintr-un plastic foarte dur și rezistent. Este cu siguranță un laptop de 15.6 inch care impresionează prin grosimea de aprox. 20 mm, mai ales că include și un DVD-RW. Mai rar întâlnit în așa-numitul segment al ultrabook-urilor. Cele 2.4 kg au un cuvânt greu de spus în ce privește portabilitatea. Aș zice că este cu prea puțin mai ușor decât un laptop de dimensiuni normale. S-a ajuns la această greutate și pentru că nu au dorit să facă rabat calitativ.

Ecranul de 15.6 inch tactil este bine prins de tastatura și restul componentelor hardware, dă impresia de soliditate. Este un produs pe care-l cumperi și te va ține mult timp. Nu prea are ce să se strice rapid la VivoBook S551.

Marginile ecranului sunt lucioase și negre, tastele pe negru, argintiu pentru touchpad și zona în care-ți vei ține mâinile, negru la bază și negru pe spatele display-ului. ASUS VivoBook S551 este un laptop care poate sta fără probleme și pe biroul unui om de afaceri, dă impresia de seriozitate, de produs bine conceput, gândit să reziste un timp îndelungat. Tasta de power o regăsiți în colțul din stânga. Mă obișnuisem cu ea pe dreapta, cel puțin la ASUS U36 meu. Este o tastă iluminată, nu deranjează vizual. Lângă tasta de power sunt și LED-urile de stare pentru Wi-Fi, caps lock etc. În dreapta sub tastatura ești înstiințat că încorporează un CPU Intel Core i7 și o placă grafică NVIDIA GeForce 740M.

Apreciez și încărcătorul cu care vine ASUS VivoBook S551. Prin forma sa mai compactă aduce aminte de încărcătoarele de la MacBook sau de la iPad. Încărcătorul are o formă dreptunghiulară și toată greutatea este acolo unde-l conectezi la priză. Nu este din două bucăți ce trebuiesc asamblate.

Ecran și sunet

ASUS-Vivobook-S551 (4)

TN de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli și tactil. Aici ar fi punctul slab al device-ului. Mi-aș fi dorit să dau de un display cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli. Știu că nu merge a fi făcută o comparație, dar Google Nexus 7 în ediția pe 2013 produsă de ASUS în parteneriat cu Google integrează un display de 7 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli la un preț de comercializare de 1299 lei / în oferta eMAG.

Punctul PRO la display ar fi controlul tactil. Răspunde rapid comenzilor și ajungi a te obișnui în timp cu un astfel de control. Sunt multe comenzi uzuale pe care le accesezi instant pe un astfel de ecran. La polul opus se află unghiul de vizualizare plus reflecția spațiului ambiant care deranjează. Pentru un notebook de peste 4500 de lei mi-aș fi dorit mai mult. Display-ul îl consider unul dintre elementele capitale în selecția unui portabil axat pe entertainment, jocuri de ultimă generație, lucrul cu aplicații ce necesită putere de procesare.

Impresionează în ce privește sunetul. Se aude destul de tare. Nu cred că există ultrabook de 15.6 inch care să stea mai bine la acest capitol. Iese bine atât în ce privește volumul cât și cantitatea de bass. În lateral dreapta veți de jack-ul combo pentru căști și microfon.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Vivobook-S551 (5)

Aici a fost o altă supriză plăcută. Intel Core i7-4500U + 8 GB memorie RAM + placă grafică dedicată NVIDIA GeForce 740M cu 2 GB memorie inclusă + spațiu de stocare hibrid format dintr-un HDD de 1 TB și un SSD de 24 GB. Aș putea concluziona rapid. Este suficient de puternic ca să ruleze cele mai noi jocuri, aplicații de editare foto & video, browsing în mare viteză, office etc.

Este cred și printre primele ultrabook-uri care nu aduce o limitare în ce privește ceea ce poți face pe el. Majoritatea ultrabook-urilor cu generația anterioară de procesoare Intel nu știau și jocuri de top. Se rezolvă cu Intel Haswell. Și asta în contextul în care ASUS VivoBook stă bine și la autonomie. Mai multe detalii aflați în secțiunea dedicată.

Rulează Windows 8 Pro pe 64 biți. Vă dați seama că nu o să mai insist asupra sistemului de operare. La VivoBook S551 contează mult și display-ul tactil care face utilizarea device-ului într-un mod ceva mai confortabil, mai ergonomic.

Aplicațiile din Windows 8 Store încep a fi din ce mai interesante. Găsiți aplicație oficială de Twitter, multe aplicații pentru Facebook, ceva jocuri cu cerințe grafice mai reduse.

Performanță

ASUS-Vivobook-S551 (10)

Notele din Windows Experience Index:

Laptop

Windows Experience Index

ASUS Vivobook S551

Procesor

7.1

Memorie RAM

7.5

Grafică

5.9

Grafică de gaming

6.3

HDD

5.9

Punctul slab pare a fi HDD-ul de 1 TB, dar iese bine în ce privește memoria RAM și procesor-ul, decent în grafica de gaming.

Conectivitate

ASUS-Vivobook-S551 (25)

Este unul dintre puținele ultrabook-uri cu DVD-RW. Îl regăsiți în latera dreapta, alături de 1 x USB 2.0, jack combo de 3.5 mm, cititor de carduri. În lateral stânga au dispus 2 x USB 3.0, HDMI, RJ-45, mufa pentru încărcător. Lipsește portul VGA. Presupun că nu ar fi mai reușit să-l aducă la grosimea de aprox. 20 mm.

Mi-aș fi dorit să văd un port VGA sau un DisplayPort, dar să nu uităm că ASUS VivoBook este promovat drept un ultrabook de 15.6 inch cu display tactil.

Tastatură și touchpad

ASUS-Vivobook-S551 (11)

Tastatura este bine definită, spațiu între taste și un cauciuc plăcut la atingere care nu intră prea tare în carcasă, nu are joc. Review-ul l-am scris de pe ASUS VivoBook S551 și remarc că m-am adaptat destul de rapid la tastatura sa. Mi-aș fi dorit ca tastele să fie ceva mai mari. Zona în care-ți odihnești mâinile este foarte generoasă.

Touchpad-ul este mare și bine profilat față de linia ultrabook-ului. Pot spune că impresionează prin precizie, click dreapta și stânga sunt ușor de accesat. Având display tactil vei ajunge de mai puține ori să folosești touchpad-ul și te vei obișnui în timp să mizezi pe ecran.

Autonomie

ASUS-Vivobook-S551 (15)

Autonomia variază mult în funcție de modul pe care l-ai ales. Dacă-l vei ține în High Performance și rulezi ceva jocuri cu grafică de top s-ar putea să nu treacă de pragul a 2 ore de utilizare, dar în Battery Saving se duce, spre uimirea mea, și la peste 7 ore de utilizare. Excelent.

Concluzii

ASUS-Vivobook-S551 (22)

ASUS VivoBook S551 este un ultrabook interesant. Există alternative, tot de la ASUS. Spre exemplu, personal, aș opta pentru ASUS N550 care-i un portabil axat pe entertainment cu specificații mai bune decât S551 și un preț similar de achiziție.

PRO

– design robust, mult metal, rezistent în timp;

– hardware puternic și suficient de puternic să ruleze și jocuri din ultimele generații;

– sound excelent;

– DVD-RW inclus, puține ultrabook-uri îl au inclus;

– autonomie redutabilă.

CONTRA

– display TN care nu impresionează, glare, un FHD ar fi fost de bun augur;

– 2.4 kg greutate.

Mai multe detalii despre ASUS VivoBook S551 găsiți și în review-ul colegilor noștri de la GiZ.ro.

Categorii: notebookreviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.