Sunt multe diferențe între Zenfone 4 Selfie și Zenfone 4 Selfie Pro, diferența de preț fiind apreciabilă – 600 lei. ASUS l-a poziționat pe Selfie Pro în categoria mid-range superioară. 

Care sunt diferențele între Zenfone 4 Selfie Pro și Zenfone 4 Selfie?

  • AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli și raport display / corp de 72.4% vs IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și raport display / corp de 70.6%;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 625 vs Snapdragon 430;
  • cameră duală cu 24 Mgpx + 5 Mgpx vs 20 Mgpx + 8 Mgpx;
  • 6.85 mm grosime vs 7.9 mm grosime.

Material video:

Design – nu mai sunt zone din plastic în spatele dispozitivului. Pentru Zenfone 4 Selfie Pro s-a mers pe soluția numită arc band, iar carcasa metalică înconjoară întreg terminalul. Nu-l simți ca pe un smartphone de 5.5 inch, cântărește doar 147 gr. și în grosime nu trece de pragul a 7 mm – în contextul în care este ușor curbat în spate și marginile sunt chiar ceva mai înguste.

Elemente comune cu celelate telefoane din seria Zenfone 4: tasta fizică de sub display ce aduce și cititorul de amprentă, tastele capacitive cu rol de Back și Ieșire pe ecranul de start, fără logo-ul ASUS în partea frontală. În lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de speaker, portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, în stânga de slotul ce primește cele două cartele de tip nanoSIM + cardurile microSD de până la 256 GB. Ecranul este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass, luminozitatea depășește pragul a 500 nits și recunoaște atingerile realizate printr-o mânușă.

După cum este și normal pentru un telefon cu preț de peste 1900 lei, avem un produs ce impresionează la capitolul calitate a materialelor, finisare, atenție la detalii etc. Cumva îl consider un clasic, nu epatează în mod deosebit, mai degrabă punctează la partea practică. Aceste cuvinte le-aș putea folosi pentru toată gama Zenfone 4.

Hardware – Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core pe ARM Cortex-A53 / CPU apreciat în 2016 pentru faptul că se descurcă exemplar pe partea de eficiență a consumului de energie + mix destul de bun și în ce privește performanțele grafice, ajutat de Adreno 506, 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare.

Lui Zenfone 4 Selfie Pro îi lipsește Wi-Fi ac-ul, filmarea la 2160p și cam atât. Aduce  4G cu viteze de până la 300 Mbps în download prin agregare a 2 benzi din spectru, A-GPS, GLONASS și BDS, radio FM, cititor de amprentă, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.1, hotspot.

În ce privește cartelele dual-sim – 4G pe un sim și 3G pe celălalt. Redă sunet pe 24-bit și 192kHz, suport pe căști pentru DTS HeadPhoneX de tip 7.1

Software – Android 7.0 + Zen UI 4.0 și ceea ce am scris și la Zenfone 4 Max și Zenfone 4 Selfie – interfață simplificată, bloatware eliminat, accent pus pe viteză.

Cameră foto și video – camera duală se regăsește în partea frontală și a fost optimizată pentru selfie-uri și wefies – unghi larg ce permite realizarea de autoportrete de grup, prindere a unor peisaje ample în cadru etc.

În ce privește senzorii integrați de ASUS Zenfone 4 Selfie Pro:

  • cameră principală cu senzor Sony Exmor RS IMX351 de 16 Megapixeli cu f/2.2 și dimensiune a pixelului de 1 micron;
  • cameră duală cu senzor Sony Exmor RS IMX362 de 24 Megapixeli cu f/1.8 și dimensiune a pixelului de 1.4 microni + senzor Omnivision 5670 de 5 Megapixeli, f/2.2 cu dimensiune a pixelului de 1.12 microni.

Cred că este pentru prima dată când camera frontală a unui smartphone se află peste camera principală din partea spate. Plus că ASUS a promis filmare la rezoluție 4K pe camera frontală. Nu prea înțeleg de ce goana după atât de mulți megapixeli, când respectivele imagini sunt urcate pe Facebook sau Instagram la o rezoluție mult mai mică. Știu că au pus multă tehnologie, mai ales la nivel software cu o aplicație a camerei foto și video ce aduce multe elemente inedite, detalii în viitorul review.

Sunt mai multe variante de culoare: Rogue Red, Sunlight Gold și Deepsea Black. Cel mai mult îmi place pe roșu, dar în cadrul evenimentului ASUS de la Roma nu l-am găsit și în această variantă.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.