Tehnologia Blockchain își are începuturile în anul 1991, când s-a dorit implementarea unui sistem în care marcajele de timp ale documentelor să nu mai poată fi modificate sau șterse. După aproape 20 de ani, în ianuarie 2009, odată cu lansarea Bitcoin, această tehnologie a avut aplicație pe scară largă.

Blockchain (lanț de blocuri – în traducere liberă), reprezintă o bază de date, informații stocate în format digital, care este distribuită între nodurile unei rețele de calculatoare. Diferența este dată de faptul că informațiile sunt distribuite în seturi, blocuri, care sunt adăugate unul câte unul în rețea; de aici și denumirea. Datele fiind adăugate treptat, într-un mod descentralizat, se realizează o cronologie ireversibilă ce nu poate fi modificată – informațiile sunt înregistrate și distribuite, dar nu editate.

Imaginați-vă că o companie își ține toate informațiile într-o rețea de servere, aflată într-o clădire, asupra cărora are deplin control și care sunt în siguranță din punct de vedere fizic. Totuși această situație permite un singur punct de eșec, adică un incendiu, o pierdere a sursei electrice sau o persoană rău intenționată poate distruge datele în câteva minute. În situația unui blockchain datele fiind distribuite într-un mod redundant între blocuri, chiar și pierderea unuia dintre acestea nu duce la pierderea tuturor informațiilor, ba din contră pot fi refăcute datorită legăturilor realizate cu celelalte blocuri.

Bitcoin folosește această tehnologie pentru a realiza în mod transparent un registru de plăți la care orice utilizator are acces și care nu poate fi modificat. Acesta este cel mai cunoscut mod de folosire al blockchain dar tehnologia poate fi folosită în siguranță pentru orice fel de tranzacții, inventare, sisteme de vot, contracte digitale, acte ale statului etc.

Avantaje: 

🔑 acuratețe, factorul uman aproape că lipsește;

🔑 costuri reduse, nu necesită verificări din partea unor părți terțe;

🔑 siguranță, dată tocmai de descentralizare;

🔑 transparență, utilizatorii au acces permanent și nelimitat la informații;

🔑 utilizare nonstop;

Dezavantaje: 

🔑 tranzacții limitate pe secundă;

🔑 reglementarea ambiguă și variată în funcție de jurisdicție;

🔑 limitări de stocare a datelor date de numărul și capacitatea blocurilor;

Concluzii

Într-o eră în care avem semnături digitale, criptomonede, NFT-uri, recensământ on-line, vot on-line (nu pe la noi), nu se mai pune problema dacă această tehnologie se va răspândi, ci doar când va fi folosită pe scară largă.

Credit foto: Adobe Stock

Categorii: software

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.