Smartphone

Cred că a trecut ceva timp de la ultimul smartphone ce a reușit cumva să joace distinct față de ceea ce găseam în piață pe partea de materiale, structură internă etc. De fapt, smartphone-urile pliabile în genul Huawei Mate Xs și Samsung GALAXY Z Fold2 au condimentat cumva piața prin abordări diferite.

O echipă din Germania ne propune un smartphone aparte. Noul dispozitiv se numește Carbon 1 MK II și este realizat din.., fibră de carbon. Nu a fost o sarcină ușoară să aleagă un astfel de material și asta pentru că se știe că blochează undele radio. Cântărește 125 gr. și are doar 6.3 mm în talie, asta pentru că nu există suporturi interne (toate componentele sunt poziționate pe șasiul din carbon, dacă-mi permiteți folosirea unui termen din motorsport în lumea telefoanelor mobile, dar fibra de carbon pe acolo face legea).

Cheia stă în tehnologia HyRECM – acronim de la Hybrid Radio Enabled Composite Material ce a necesitat 4 ani de R&D. Combină fibră de carbon cu un material compozit ce permite undelor radio să treacă.

În 2017 un astfel de proces spre a realiza o carcasă le-ar fi luat 3 ore, iar acum s-a redus la 30 de minute. Înțeleg că în continuare este nevoie de un inginer cu experiență care să supravegheze întregul procedeu. Plasticul este folosit într-un procent de sub 5%.

Care sunt avantajele construcției lui Carbon 1 MK II?

Înțeleg că telefonul poate fi dezasamblat și materialele convertitate spre a fi utilizate din nou, este reciclabil cum s-ar spune. În ce privește specificațiile sale le-am structurat aici:

  • display AMOLED de 6 inch cu rezoluție 2160×1080 pixeli, aspect 18:9, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus;
  • procesor MediaTek Helio P90 dezvoltat pe 12nm, 8 GB memorie RAM de tip LPDDR4X, 256 GB stocare de tip UFS 2.1;
  • Android 10 și update promis spre Android 11, 2 ani de update-uri software & patch-uri de securitate;
  • dual-sim, 4G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.0, fără jack de 3.5 mm, NFC, USB type-C 3.1, localizare prin A-GPS, GLONASS și GALILEO, cititor de amprentă în lateral;
  • 2 x 16 Megapixeli cu f/2.0, cameră frontală de 20 Megapixeli;
  • baterie de 3000 mAh cu încărcare de la 0 – 50% în 30 de minute, 125 gr. și 6.3 mm grosime.

Prețul?

800 euro / aprox. 3900 lei. Mai multe detalii legate de precomandă pe website-ul dedicat.

Sincer, nici nu m-am gândit. GSMarena specifică faptul că nu ar fi nicio legătură între Carbon Mobile și Karbonn Mobile (companie din India).

Detalii și în materialul video:

Nu sunt prea multe comentarii de făcut. În primul rând, procesorul MediaTek Helio P90, 4G, bateria de 3000 mAh și prețul de 800 euro nu fac pereche bună. De fapt, zgârie cumva auzul. Înțeleg că de fapt plătești pentru investiția făcută la nivel de R&D în structura din carbon a smartphone-ului. Totuși, mai nimeni nu o să plătească 3900 lei pentru un telefon cu specificații de 150 euro.

Mi se pare mai degrabă că ideea ar putea fi preluată de un jucător mare din industrie. Ei ar avea puterea să aducă hardware mai bine pus la punct, un preț atractiv etc. Apreciez inovația și faptul că joacă diferit față de ceea ce avem în industrie la momentul actual. Mai sunt curios de ce au pus 2 x 16 Megapixeli cu aceeași diafragmă (aparent același senzor dublat, cu unul singur ar fi scos un telefon cu puțin mai ieftin).

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.