La sfârșitul lui septembrie îl avem listat în oferta magazinelor și operatorilor de telecomunicații pe iPhone 8, cât și pe fratele său mai mare – iPhone 8 Plus. Am văzut că multe site-uri tech internaționale le consideră pe iPhone 8 și 8 Plus un fel de iPhone 7s și 7s Plus, asta pentru că sunt îmbunătățiri relativ minore față de generația precedentă. 

iPhone 8 preia liniile de design de la iPhone 7 / 6s / 6, doar că nu mai avem carcasă metalică ci ramă metalică + sticlă în partea spate. De aici și adăugarea unui element nou, inedit pentru Apple – încărcarea wireless. Cred că sunt destule persoane ce preferă carcasa metalică unibody, iPhone 7 s-ar putea să fie mai atractiv din acest punct de vedere (nu ai grija sticlei de pe spate, nici amprentele nu sunt adunate așa repede).

iPhone 7 își păstrează gradul de atractivitate, mai ales dacă prețurile se ajustează;

Mai întâi să vedem specificațiile hardware:

1. Care sunt asemănările dintre iPhone 8 și iPhone 7?

Este păstrat formatul – 4.7 inch, rezoluția – 1334 x 750 pixeli, dimensiunile suferă schimbări minore în ce privește lungimea, lățime sau înălțimea – aș spune că avem un mic avantaj pentru precedesor (dacă se uită cineva cu adevărat la detalii ușor irelevante – 7.1 mm vs 7.3 mm în ce privește grosimea etc).

iOS 11 și suportul software în egală măsură din partea Apple pentru ambele dispozitive – iPhone 7 urmează să treacă spre iOS 11 și cred că va rula cea mai nouă versiune software pentru cel puțin 2 ani de acum încolo. Așa a procedat Apple și pentru modelele mai vechi, nu văd de ce ar fi diferit pentru iPhone 7. Plus că vechiul iPhone are suficientă putere de procesare ca să ruleze orice aplicație sau joc, fără absolut nicio problemă. Aici cu putere de procesare sunt câteva elemente ce arată că evoluția nu-i deloc spectaculoasă:

  • primul GPU dezvoltat intern de către Apple aduce o creștere a performanțelor cu până la 30%;
  • noul CPU A11 Bionic este cu 25% mai rapid pe cele 2 nuclee Monsoon vs Hurricane-ul de pe A10 Fusion, iar cele 4 nuclee low-power ar fi cu 70% peste cele două nuclee Zephyr (marele avantaj pentru A11 Bionic – funcționează ambele clustere, nu doar separat ca la A10 Fusion);

Camera foto și video – Apple a spus că are un nou ISP și a realizat ceva îmbunătățiri (filmarea la 2160p cu 60 fps ar fi un exemplu). În rest chiar sunt elemente minore, iar la capitolul fotografie în cazul lui iPhone 8 aș avea curajul să spun că au bătut puțin pasul pe loc. Totuși, ambele telefoane se vor descurca onorabil. Imaginile aduse vor fi suficiente pentru social media și nu numai.

2. Care sunt diferențele dintre iPhone 8 și iPhone 7?

Tripleta Apple – iPhone X, iPhone 8 Plus și iPhone 8;

True-tone display – element adăugat la iPhone 8, inexistent la iPhone 7. Această tehnologie a debutat inițial pe iPad Pro și în esență avem o reglare a balansului de alb în funcție de lumina ambientală, asta spre a oferi utilizatorului un display lizibil, atât în exterior, cât și la interior.

Baterie mai mică pe iPhone 8, dar încărcare wireless prin standardul Qi – noul iPhone 8 crește cu 10 gr. în greutate, dar acumulatorul scade cu aprox. 140 mAh. Nu sunt așa optimist în ce privește autonomia oferită și s-ar putea să avem o supriză în sensul în care iPhone 7 să se descurce mai bine față de iPhone 8. Dacă tot sunt la capitolul acumulator, Apple aduce și încărcare rapidă – de la 0 – 50% în 30 de minute (la o baterie de doar 1821 mAh nu mi se pare cine știe ce realizare);

Sticlă pe spate vs carcasă metalică unibody – principalul element diferit la design, cam asta le va și individualiza pe cele două modele. În rest sunt aproape identice. Sticla aduce încărcare wireless la pachet, dar și amprente + grijă suplimentară, un motiv în plus spre a folosi o husă de protecție;

Conectivitate îmbunătățită în 4G – 1024 Mbps vs 450 Mbps în download și 150 Mbps vs 50 Mbps în upload. Cu mențiunea ca măcar să avem rețele care să-l pună în valoare pe iPhone 7, gigabitul de pe iPhone 8 este gândit pentru momentul în care o să trecem pe 4.5G / 5G prin agregare de spectru. Tot la capitolul conectivitate, ar fi de punctat localizarea prin mai multe servicii, de la A-GPS și GLONASS (sistemul american și cel rusesc), iPhone 8 știe și GALILEO – localizare europeană, QZSS – dezvoltat de către Japonia, BDS din China).

Spații de stocare diferite – dispar variantele de 32 și 128 GB stocare, apare cea de 64 GB în poziția de entry-level și 256 GB pentru cine-și dorește mai mult. iPhone 7 are cinci versiuni de culoare vs iPhone 8 ce sosește în doar trei ediții, cel puțin în faza inițială.

Concluzia

iPhone 7 la un preț corect devine o alternativă reală pentru noua generație. Nu sunt prea multe elemente inedite sau inovatoare care să te facă să treci de la 7 spre 8. Plus că iPhone 8 va fi ceva mai scump, în jur de 3600 lei vs aprox. 3000 lei cât este iPhone 7 de 32 GB. De fapt, noul entry-level al Apple nu a fost gândit ca alternativă la precedenta generație, mai degrabă pentru cei ce încă folosesc iPhone 6 sau iPhone 6s.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.