Cei ce nu înțeleg ce înseamnă particula ANC alăturată denumirii unei perechi de căști trebuie să știe că aceasta reprezintă acronimul de la Active Noise Cancelling. Așadar, Creative Aurvana ANC oferă funcție activă de anulare a zgomotelor de fond.

Cum se descurcă aceste căști și ce am descoperit în câteva zile de test vedeți mai jos, deocamdată să analizăm principalele caracteristici.

Specificații pentru căștile Creative Aurvana ANC

  • Difuzor de 40 mm din magnet neodim;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20000 Hz;
  • Impedanță: 290 ohm;
  • Sensibilitate: 100 dB/mW @ 1 kHz;
  • Conectivitate: jack combo de 3.5 mm;
  • Microfon pe fir cu răspuns în frecvență de 100 – 10000 Hz, sensibilitate -32dBV/Pascal;
  • Sistem ANC de anulare activă a zgomotelor de fond ce anulează până la -18 dB sau până la 87% din zgomote, alimentare prin 1 x baterie AAA;
  • Greutate de 174 grame.

Design

Căștile Creative Aurvana ANC au venit la noi în cutia de retail, ce mai conține și o gentuță de transport, o baterie AAA, cablu cu jack de 3.5 mm la ambele capete cu lungimea de 1.5 metri, adaptor jack de 3.5 mm pentru avion, manual de utilizare și certificat de garanție.

Mai întâi să vedem cum arată husa de transport. Mai degrabă o gentuță din plastic acoperit cu material textil la exterior, ce dispune și de un inel metalic de care poți probabil să prinzi o curelușă. Pe față vedem denumirea Aurvana, iar pe mare parte din laterale avem un fermoar ce ne permite deschiderea gentuței.

Înăuntru sunt câteva proeminențe ce permit fixarea căștilor într-o anumită poziție fără a se deplasa, iar pe partea cealaltă vedem o mică husă din material perforat în care găsim adaptorul de avion și în care putem pune o baterie de rezevă. Micuța husă poate fi fixată și în altă poziție prin banda velcro ce se lipește de interiorul plușat al gentuței.

Căștile Creative Aurvana ANC au un design simplu, plăcut. Cupele se rotesc pentru a putea plia căștile, iar ajustarea pe lungime este suficientă spre a fi purtate de orice utilizator.

Pe ambele cupe avem câte trei mici grile în spatele cărora sunt microfoanele necesare preluării zgomotelor de fond. Pe cupa stângă vedem un buton On/Off pentru ANC și un LED ce se aprinde în albastru când funcția de anulare a zgomotelor de fond este activată. Cupa dreaptă adăpostește bateria AAA necesară alimentării sistemului ANC. Pentru a avea acces la aceasta este nevoie doar să rotim ușor capacul cupei în sens contrar acelor de ceasornic.

Din punct de vedere al construcției, căștile Creative Aurvana ANC se prezintă extrem de bine. Par rezistente și suficient de durabile. Materialele folosite sunt de bună calitate, chiar dacă în mare parte sunt reprezentate de plastic și piele ecologică.

Banda ce se așează pe cap este din metal, dar acoperită și cu plastic în mare parte. Zona ce se așează pe cap este căptușită cu burete moale pe ambele părți, acoperit cu piele fină.

Buretele de pe cupe și pielea sintetică ce îl acoperă sunt la fel de bune calitativ. Adăugăm o greutate foarte scăzută și rezultă că Creative Aurvana ANC sunt niște căști foarte confortabile chiar și după mai multe ore de purtare.

Singura neplăcere după ceva timp de utilizare continuă poate fi reprezentată de căldura ce se acumulează în spatele cupelor. Urechile se încălzesc destul de evident mai ales dacă temperatura de afară este ridicată.

Oricum ar fi, Creative Aurvana ANC sunt bine fabricate, confortabile, iar gentuța de transport reprezintă un plus binevenit pentru niște căști destinate persoanelor ce călătoresc mult.

Sunet

Calitatea sunetului reprodus de Creative Aurvana ANC este bună, dar nu extraordinară. Asta fiindcă, pentru prețul lor, aceste căști aduc și funcție de anulare activă a zgomotelor de fond.

Ce înseamnă asta? Că aceste căști, la fel ca și altele de gen, folosesc microfoane spre a capta zgomotul din exteriorul cupelor. Acesta este analizat, iar în difuzoare sunt emise unde sonore de aceeași intensitate, dar cu frecvență în antifază. Când aceste două unde sonore se întâlnesc ele se anulează reciproc, așadar în urechea utilizatorului nu mai ajung sunetele din afara căștilor.

Asta este teoria, dar cum se descurcă practic Creative Aurvana ANC? Nu tocmai rău, dar nici excelent nu aș spune. Totuși, pentru prețul lor aș aprecia că-și fac treaba. Sunetele constante, mai ales cele de frecvență joasă și medie sunt bine atenuate, chiar dacă nu anulate complet. Sunetele de frecvență înaltă, vocea celor din jur și aproape orice sunet ce apare și dispare nu sunt mai deloc anulate.

Pentru test le-am purtat în mașină și pe stradă. Aici, cea mai mare parte a zgomotelor de fond este bine atenuată, iar audiția este cu mult mai bună față de căști fără ANC, oricât de bine ar suna acestea.

Mi-ar fi plăcut ca și izolarea pasivă față de sunetele externe să fi fost mai bună, aceasta fiind doar de nivel mediu.

Să vedem și cum sună aceste căști. Ei bine, dacă nu cauți ANC atunci te poți îndrepta către alte căști. De exemplu, tot de la Creative poți alege modelul Sound BlasterX H5 Tournament Edition ce sună incredibil pentru prețul lor.

La Creative Aurvana ANC găsim suficient de mult bass, dar nu neapărat de cea mai bună calitate. Pe alocuri pare ușor înfundat. Frecvențele medii nu sunt nici ele cele mai clare, iar înaltele nu cele mai fine. Nici separarea între ele nu se distinge evident, precum nici efectul stereo nu este grozav.

Acum, să nu înțelegeți că modelul Creative Aurvana ANC sună prost. Nici pe departe, doar că pentru prețul lor nu pot aduce anularea activă ideală a zgomotelor de fond la pachet cu sunetul cel mai fidel.

Cu ANC dezactivat volumul maxim este suficient, dar nu incredibil de ridicat. Cumva cu ANC pornit primim și o calitate ceva mai bună a sunetului, dar și un volum maxim mai înalt. Probabil folosirea energiei din baterie nu se rezumă doar la alimentarea sistemului ANC, ci și la o amplificare a sunetului din difuzoare.

Creative Aurvana ANC preferă muzica pop și genurile mai puțin complicate, să le spunem. Orice altceva, ce folosește la maximum tot spectrul de frecvențe, va suna mai puțin bine, chiar dacă deloc rău.

Microfonul de pe fir preia corect vocea utilizatorului pe care o transmite clar către cealaltă parte. Sensibilitatea este suficient de înaltă spre a nu fi nevoie să ridici vocea în apelurile telefonice.

Conectivitate

Puțin de povestit aici. Creative Aurvana ANC se bazează doar pe un jack combo de 3.5 mm, unul cu trei contacte la capătul ce intră în căști și cu patru contacte la celălalt.

Cablul căștilor are o lungime de circa 1.5 metri, este acoperit de țesătură textilă și pare suficient de rezistent. Jack-ul ce intră în cupa stângă este drept, în timp ce la celălalt capăt avem unul la unghi de 90 de grade.

Pe fir găsim o telecomandă cu buton multifuncțional. Apăsat o dată pune Play/Pause sau preia un apel primit. Apăsat de două ori se face trecerea la următoarea melodie, iar de trei ori permite revenirea la melodia anterioară. Ținut apăsat mai mult de 3 secunde activează funcția de comandă vocală de pe smartphone-ul conectat.

Tot pe telecomanda de pe cablu este amplasat și microfonul.

Autonomie

Creative Aurvana ANC folosesc o baterie de tip AAA pentru a alimenta sistemul ANC. În funcție de calitatea acesteia se pare că se pot atinge până la 40 de ore de redare cu ANC activat. Asta conform datelor oferite de producător.

Am ascultat mai bine de 8 ore cu ANC activat, iar bateria primită în cutia de retail ducea în continuare.

Preț

Căști Creative Aurvana ANC – 440 de lei pe PCgarage.ro cu promoție la data publicării review-ului ce aduce cadou o boxă Bluetooth Creative Woof 3 în valoare de 150 de lei.

Concluzii

Ce putem să mai zicem acum, când am văzut prețul și mai ales promoția de pe PCgarage.ro? Practic, la circa 450 de lei să cumperi o pereche de căști cu ANC și o boxă Bluetooth cu player mp3 integrat și slot de card microSD chiar pare o afacere bună, de nerefuzat.

Mai ales că Creative Aurvana ANC nu sunt rele deloc, doar că dacă îți faci speranțe prea mari înainte să le primești s-ar putea să fii ușor dezamăgit. Când de fapt aceste căști performează chiar atât cât costă, deci le-aș putea recomanda fără prea mari probleme.

Nu anulează complet zgomotele exterioare, dar atenuează o bună parte din ele. Nu sună de-a dreptul extraordinar, dar nici nu-ți zgârie urechile. Nici pe departe! Din cauza asta zic că reprezintă o afacere corectă raportată la prețul de comercializare. Dacă mai prinzi și o promoție precum cea de la data publicării recenziei, ce mai poți cere?

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Creative Aurvana ANC:

PRO

  • construcție de calitate, cu materiale și finisări bune;
  • foarte confortabile chiar și pentru multe ore la rând;
  • primești direct din cutia de retail o gentuță de transport de bună calitate, ideală pentru acest gen de căști, ce vor fi purtate în călătorii;
  • preț corect pentru o pereche de căști cu ANC raportat la performațele oferite.

CONTRA

  • nu există anulare a zgomotelor de fond, ci o atenuare a acestora, în diferite proporții, în funcție de frecvențe și de cât de constant sunt emise.