Segmentul de gaming încă este pe creștere, în fiecare an se înregistrează vânzări mai mari decât în cel precedent. Așadar, nu există producător de accesorii IT care să nu-și dorească o felie din această piață, iar pentru a acapara cât mai mult ai nevoie de o gamă extinsă de astfel de periferice.

Logitech nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare, așa că o să trec direct la analiza unor căști de gaming pe care compania elvețiană le numește simplu PRO X.

Specificații pentru căștile de gaming Logitech PRO X

  • Difuzor: Hybrid mesh PRO-G de 50 mm din magnet neodim;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz;
  • Impedanță: 35 ohm;
  • Sensibilitate: 91.7 dB SPL @ 1 mW & 1 cm;
  • Microfon de 6 mm, cardioid (unidirecțional) de tip condensator electret, răspuns în frecvență 100 – 10.000 Hz, tehnologie BLUE VO!CE;
  • Dimensiuni: 195 x 138 x 94 mm (hxLxl);
  • Greutate de 320 grame.

Design

Am primit căștile în cutia de retail sigilată, alături de o pereche suplimentară de bureți pentru cupe, de două cabluri pe jack de 3.5 mm, diferite în esență, de un spliter pentru ieșiri separate căști și microfon, de un DAC pe USB, de microfon și de două pliante cu diferite informații.

Căștile Logitech PRO X sunt unele dintre cel mai bine fabricate din câte am întâlnit. Este surprinzător cât de solide și bine finisate sunt, în timp ce materialele sunt și ele de cea mai bună calitate. Deși nu sunt tocmai ieftine, aceste căști îți lasă o impresie și mai bună raportată la preț, cu siguranță nu prea ai ce să comentezi negativ când ne referim la calitatea de fabricație.

Atât banda ce unește cupele, cât și exteriorul cupelor, plus altă mare parte din acestea, sunt din metal.

În afară de senzația de soliditate pe care metalul o conferă, aluminiul de pe partea exterioară a cupelor impresionează și pe partea de design. Modelul cu cercuri concentrice cu logo-ul Logitech în centru arată extrem de bine, chiar dacă astfel de aprecieri sunt mai mereu subiective.

Dacă vorbim despre confortul la purtare, mai nimic de reproșat pentru aceste căști. Le poți purta ore bune continuu fără să apară disconfort. Dacă simți că ți se încălzesc prea tare urechile cu cupele acoperite cu piele sintetică, atunci le poți schimba cu celelalte din pachet, acoperite cu material textil fin.

Schimbare celor două cupe nu este tocmai cea mai facilă, dar nici nu aș spune că acestă operațiune îți poate provoca dureri de cap. Cel mai sigur nu le vei schimba foarte des, așa că nu văd o problemă în faptul că schimbarea necesită un pic de atenție.

Banda de pe cap este și ea acoperită cu piele ecologică extrem de fină, sub care buretele moale asigură acel confort suprem despre care vorbeam.

Husa din cutie este din material textil lucios, nu foarte gros. Vine cu logo-ul Logitech pe una dintre părți și cu șiret ce permite închiderea husei.

Cablurile din pachet sunt de două feluri:

cablul pentru dispozitive mobile este cu jack de 3.5 mm cu 4 contacte la ambele capete, cu buton pe fir ce integrează și microfon. Acesta este din cauciuc și măsoară 1.5 metri;

cablul pentru PC este cu jack de 3.5 mm cu 5 contacte pentru partea ce intră în cupa stângă și cu  4 contacte pentru partea ce intră în placa de sunet. Pe fir este un modul de comandă cu buton și rotiță pentru reglarea volumului. Firul este acoperit cu țesătură textilă și are o lungime de circa 2 metri.

În pachet mai este un cablu splitter pentru microfon respectiv audio out.

Microfonul ce intră în cupa stângă este cumva clasic pentru unul detașabil de pe o pereche de căști de gaming. Vine pe un braț flexibil ce-ți permite o ajustare facilă a poziției.

DAC-ul extern pe USB-A este potrivit pentru dispzitivele ce nu aduc ieșire audio prin jack de 3.5 mm.

Închei acest capitol cu o scurtă concluzie: Logitech PRO X sunt căști extrem de solide și de bine fabricate și care conferă un confort excelent la purtare.

Sunet

Degeaba ai confort din partea unor căști dacă nu ai motiv să le porți prea mult timp. Nu este cazul cu Logitech PRO X, întrucât aceste căști oferă un sunet de foarte bună calitate.

Ca orice pereche de căști de gaming care se respectă, sunetul este axat pe un bass puternic, ce iese în evidență. Din fericire, difuzoarele mari, de 50 mm, sunt bine reglate și reușesc să producă un bass adânc, cald, curat. Frecvențele joase sunt plăcute, bine delimitate, cum de altfel sunt toate celelalte din fiecare spectru.

Frecvențele medii sunt extrem de clare, fiecare sunet din acestă gamă putând fi identificat fără probleme, nu se ”amestecă” cu altele de frecvență imediat alăturată. 

Poate că la frecevențele înalte nu mai este totul la fel de fin reprodus, dar nici nu înseamnă că aici apar probleme. Doar că nu avem înalte cristaline, perfect ascuțite.

Genurile muzicale preferate de căștile Logitech PRO X sunt cele dinamice, cu bass din plin. Se descurcă foarte bine și cu cele soft, dar nu chiar pe atât de fidel precum am întâlnit la alte căști.

Nu am avut cum să nu apreciez punerea în scenă a sunetului, cu o ”spațialitate” și o direcționare a fiecărui sunet impresionantă. Unele frecvențe par a veni din afara cupelor, de undeva departe de tine.

Asta te ajută extrem de mult în jocuri, când poți realiza de unde și chiar de cât de departe se aud anumite sunete. Pentru gaming, Logitech PRO X sunt aproape perfecte, reglate perfect spre a auzi clar fix ceea ce contează, când ies în evidență unele detalii de frecvență medie. Bass-ul rămâne convingător, profund și creează un drmatism uneori extrem.

Pentru cei ce vor să ajusteze în detaliu sunetul ce iese din căștiile Logitech PRO X există aplicația G HUB.

Capturi de ecran din aplicația Logitech G HUB pentru Windows:

Logitech G HUB își pune la dispoziție extrem de multe opțiuni de ajustare a sunetului, ai nevoie de câteva minute bune spre a regla totul conform cu preferințele tale. Sunt diferențe evidente între sunetul cu ajustări din G HUB și fără. Asta vine totuși și cu un dezavantaj: dacă conectezi căștile la un dispozitiv mobil sau la o consolă de gaming vei pierde optimizările software de care te poți bucura prin G HUB și, așa cum am spus, acestea chiar fac diferența. 

Vreau să mai adaug aici faptul că microfonul detașabil al căștilor Logitech PRO X este de departe cel mai bun de pe orice pereche de căști pe care am testat-o până acum,  captează vocea extrem de clar și cu forte puțin sunet de fundal. Este adevărat că, deși este un microfon de tip cardioid, tot mai preia și alte sunete în afară de vocea utilizatorului, dar acestea sunt ținute cumva în spate și nu devin niciodată intruzive.

Închei capitolul menționând excenta izolare pasivă față de zgomotele externe pe care căștile Logitech PRO X o reușesc. Cupele generos dimensionate și buretele cu memorie de sub căptușeală se mulează perfect pe forma capului și țin departe mai toate zgomotele din exterior. Probabil cea mai bună izolare pasivă pe care am întâlnit-o la căști overear.

Preț

Căști gaming Logitech PRO X550 lei pe eMAG.

Concluzii

Casti gaming Logitech PRO X

Deși nu sunt tocmai ieftine, Logitech PRO X m-au convins: merită suma cerută și nu ai cum să regreți investiția. Din partea mea acesta este cel mai important aspect de care trebuie să ții cont atunci când faci orice fel de achiziție.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile de gaming Logitech PRO X:

PRO

  • construcție extrem de solidă, materiale și finisări de cea mai bună calitate;
  • confort ridicat la purtare;
  • sunet excelent, cu bass profund și dinamică extinsă;
  • microfon cu tehnologie BLUE VO!CE ce captează vocea foarte clar;
  • multe accesorii în pachet – cabluri diferite pentru PC și mobil, splitter pentru mic și audio out, DAC pe USB-A, husă și două perechi de cupe cu burete cu spumă cu memorie – din piele sau velur;
  • aplicația G HUB îți pune la dispoziție foarte multe opțiuni și posibilități de ajustare a sunetului atât din căști, cât și de la microfon;
  • raport avantajos calitate / preț. 

CONTRA

  • deși este de tip cardioid, microfonul tot mai preia și suntele din preajmă (de la tastatură, mouse etc.);
  • fără control prin aplicația G HUB, căștile parcă nu pot dezvălui tot potențialul, unele dintre opțiunile din aplicație chiar fac diferența, așa că din mobil sau din console de gaming nu vei putea scoate totul din aceste căști.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.