Software

Am participat la semnarea de către Google și Ministerul Educației Naționale a parteneriatului național în domeniul tehnologiei educaționale. Au participat Remus Pricopie / Ministrul Educației Naționale și Dan Bulucea / Country Manager pentru Google România.

Locația aleasă pentru încheierea acestui acord a fost Liceul Tehnologic “Doamna Chiajna“. Google a ales să dezvolte un proiect pilot în această unitate școlară. Au dotat o sală de clasă cu tablă electronică, acces la suita de aplicații Google Apps for Education și pe post de notebook au ales un chromebook Lenovo pe care-l detaliez într-un articol separat.

Vor mai fi alte două proiecte pilot. Al doilea la Liceul Teoretic “Jean Bart” din Sulina, iar a treia școală urmează a fi aleasă printr-un concurs de proiecte până pe 31 august 2014.

Google-Apps (7)

Declarații oficiale:

Educația este atât responsabilitatea autorităților cât și a sectorului privat. Ne bucură să avem alături de noi o companie precum Google în efortul de dezvoltare a învățământului digital în România. Ne continuăm astfel demersurile de a identifica parteneri puternici, dornici să susțină evoluția sistemului românesc educațional spre o clasă a viitorului adaptată nevoilor tinerilor noștri”, a declarat Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie.

Parteneriatul încheiat cu Ministerul Educației Naționale constituie încă un pas în utilizarea uneltelor digitale în învăţământul din România. Ne dorim ca acest proiect să trezească interesul cât mai multor școli care să aducă în sala de clasă cele mai noi tehnologii digitale, transformând procesul de învățare într-unul modern, dinamic, interactiv. Google Apps for Education oferă gratuit instrumente online de comunicare și colaborare ce pot fi accesate oricând și de oriunde”, a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google Romania.

Ce înseamnă Google Apps For Education?

Google-Apps (8)

Este un pachet gratuit gândit de către Google spre a se plia pe necesitățile din mediul educațional. Sunt incluse aplicații precum Gmail, Google Calendar, Google Drive, Sites, Groups. Nu cred că este cazul să vă detaliez ce face fiecare unealtă în parte. Pentru mai multe detalii accesați link-ul. Sunt peste 25 de milioane de utilizatori ai suitei oferită de către gigantul american.

Ideea este că Google Apps For Education permit un mai mare nivel de interactivitate în cadrul cursurilor cât și în procesul de efectuare a temelor. Cadrul didactic poate cunoaște ce elev nu și-a făcut tema chiar înainte de a veni la lecție. Gândește proactiv și ia măsurile necesare spre a îndrepta efortul de învățare în sensul dorit.

Liceul “Doamna Chiajna” și lista partenerilor Google

Google-Apps (6)

Google a acoperit integral cheltuielile generate de dotarea sălii de clasă. Nu a fost investit niciun leu din partea Ministerului Educației Naționale. Google a beneficiat în cadrul acestui proiect pilot de sprijinul partenerilor săi:

1. Avitech – tabla interactivă cu videoproiector integrat + suită de aplicații software;

2. Idilis – conexiunea la internet;

3. Intel – a ajutat cu sesiunile de training pentru cadrele didactice și prin accesul la tehnologii noi;

4. Lenovo – Chromebook-urile de care vă spuneam la un moment dat;

5. Siveco – conținut digital interactiv.

Au fost prezentate concluziile profesorilor cu privire la lecțiile interactive efectuate în noile condiții de studiu. Cei 3 profesori mi-au inspirat ideea de profesionalism, entuziasm în efectuarea actului didactic. Apropo, profesorul de fizică avea peste 55 de ani și lucra cu tabla interactivă în mod nativ, avea o prezentare în ppt care ar fi dat clasă chiar și unor speakeri locali.

Concluzii

Google-Apps (9)

Mi-aș dori să am o astfel de clasă și în școala în care predau. Lecțiile de istorie le-aș putea face într-un mod mult mai interactiv, cu accent pe partea de conținut foto și video, cu un grad mai mare de implicare a elevilor în procesorul de predare-învățare-evaluare. M-am bucurat să văd că au ales un liceu din mediu rural. Mă rog, înțeleg că liceul amintit este la o aruncătură de băț de București. O să încerc cu școala mea să aplic pentru al treilea laborator.

Google se pregătește pentru învățământul digitalizat. Își dorește să convingă Ministerul Educației Naționale de viabilitatea soluțiilor sale prin aceste proiecte pilot. Vom vedea de-a lungul timpului dacă au și reușit. Sunt sigur că va avea concurență serioasă din partea Microsoft, Samsung etc.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.