Smartphone-urile mid-range au fost la mare căutare în 2020, iar modelele cu preț între 150 – 250 euro vor fi la mare căutare și în 2021. Asta pentru că am avut de-a face cu o democratizare a specificațiilor, iar în ecartul 700 – 1400 lei ai parte de din ce în ce mai puține concesii la nivel de experiență hardware & software.

De-a lungul timpului aș spune că au fost rezolvate diferite probleme pe care te așteptai să le întâmpini pe un smartphone aflat la trecerea între low-cost și mid-range.

1. Ecran – rezoluția FHD+ a ajuns a fi pe mai toate smartphone-urile cu preț de peste 7 – 800 lei. Luminozitatea ecranului nu atinge valori de peste 4 – 500 nits, dar de cele mai multe ori mi se pare că avem o valoare suficientă pentru utilizarea de zi cu zi. Majoritatea ecranelor sunt de tip IPS, dar încetul cu încetul și AMOLED-urile coboară sub pragul a 1100 – 1200 lei.

2. Putere de procesare – sunt procesoare eficiente din punct de vedere al consumului de energie, ajutate de 4 GB RAM / 64 – 128 GB stocare se descurcă în a rula orice joc sau aplicație din Google Play. Nu la detalii maxime sau fără pic de lag, dar de cele mai multe ori sunt decente în orice ai desfășura pe telefon.

3. Experiență software – din ce în ce mai puțin bloatware, indiferent că discutăm de Samsung, Xiaomi, OPPO etc. Nu prea mai întâlnești telefon cu preț de peste 7 – 800 lei care să agațe în meniu într-un mod deranjant.

4. Conectivitate – de obicei se oferă dual-sim, 4G, Wi-Fi ac, dual-band, bluetooth 5.0, USB type-C și localizare printr-o suită de servicii +  cititor de amprentă clasic. Nu lipsește mai nimic.

5. Autonomie – bateriile de peste 4000 mAh au devenit cumva normă și sunt multe modele cu preț de sub 1000 lei ce oferă 5000 mAh. În contextul unor procesoare cu multe nuclee eficientizate energetic se ajunge ca testul unei zile de dimineața până seara să fie trecut indiferent de ritmul de utilizare.

În contextul de mai sus, vine întrebarea din titlu și trebuie să recunosc că m-am inspirat de aici. Mi se pare că se pune accentul prea mult pe cantitate și nu pe calitate pe partea de cameră foto și video, în sensul în care ți se aducă o sumă de senzori și clientul ar trebui să fie cucerit. Seria Pixel demonstrează că poți avea o cameră de calitate, fără o sumedenie de senzori.

În 2021 ar fi excelent dacă atenția producătorilor de smartphone-uri cu preț de sub 1000 – 1200 lei s-ar duce mai mult spre partea software și spre încorporarea unor senzori de mai bună calitate la nivel de cameră foto și video. Nu ai nevoie de 3 – 4 senzori, din care 1 – 2 sunt pentru adâncimea de câmp sau monocrom de 2 Megapixeli.

Da, va fi din ce în ce mai greu pentru un producător de smartphone-uri Android să-l facă pe un viitor client în a trece pe un smartphone cu preț de peste 3000 lei și misiunea va fi și mai complicată când ai un client ce a cumpăra un telefon în ultimii 2 – 3 ani. Asta pentru că la nivel de specificații, funcții etc nu s-au întâmplat cine știe ce minuni în ultima perioadă.

Tag-uri: smartphone

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.