RCS-RDS este lider autoritar pe piața de internet fix din țara noastră. Cota de piață este de 59%, Telekom se află pe la 19%, iar ceilalți jucători se mulțumesc cu 22 procente.

Cel puțin așa arată cel mai nou studiu al ANCOM.

În ultimii ani a fost evident că avem o nouă direcție de investiție pentru Orange și Vodafone. Și-au dat seama că este importantă și piața de internet fix și cablu TV, pe lângă telefonia mobilă și fixă.

Măsurile în această direcție nu s-au lăsat așteptate.

După ce Vodafone a cumpărat UPC mă așteptam să dezvolte rețeaua, să intre în concurență puternică cu RCS-RDS, să achiziționeze și alte rețele etc. Am ales un abonament de la ei pentru casa din Găești, cel cu 500 Mbps în download și upload de 25 Mbps pentru că RCS-RDS în zona respectivă nu livrează mai mult de 100 Mbps la download.

Pentru plata facturii, încă este o platformă distinctă (cea veche de la UPC, customizată de către Vodafone). Integrarea nu mi se pare a fi realizată 100% din acest punct de vedere. În continuare nu au nicio ofertă cu abonament gigabit, iar upload-ul este de…, 25 Mbps…, în 2021 (cel mai mare operator de telecomunicații din lume). Sper să avem o surpriză plăcută din partea lor în perioada următoare, poate acum va fi o schimbare – de la 1 iulie vor avea un nou CEO, preluat de la Vodafone Albania.

Orange are o scuză, în sensul în care așteaptă aprobările pentru achiziția Telekom Romania Communications sau cum se numea fostul Romtelecom. Problema este că acolo discutăm de o infrastructură deficitară, mă refer în mod special la mediul rural. Plus că RCS-RDS deja a cumpărat și AKTA ce avea o bază considerabilă în anumite zone din țară (și acolo sunt probleme de integrare). Mai știu că ei au investit în special în mediul urban. Sunt ceva mai activi ca promoții și integrare cu mai multe servicii, un pic mai mult față de Vodafone.

Mi se pare că lupta pe internet fix s-a încheiat înainte să înceapă, iar Vodafone și Orange mai degrabă își reorientează prioritățile și așteaptă licitația pentru 5G, înlocuirea de echipamente Huawei etc. Mi se pare că destul de greu vor reuși să vină cu oferte mai agresive față de RCS-RDS. De fapt, aș face pariu că nu-și doresc să intre în acest război.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Personal, am pornit cu așteptări mai mari, iar ce au făcut pe această piață aș categorisi drept modest. Ar putea fi și pandemia un impediment etc, deși tocmai pandemia face ca internetul fix să conteze și mai mult în mixul de comunicare, școală online, muncă de acasă etc.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.