Televizoare

Pe nișa smartphone-urilor aș putea spune că mai toți suntem specialiști. Fiecare are preferințele sale în materie de specificații, brand, software, design etc. În domeniul televizoarelor ne dă puțin cu virgulă, iar alegerea de multe ori este făcută strict pe baza a feedback-ului primit în shop, a cum se vede dispozitivul respectiv. 

Mă refer strict la marea masă a clienților. Nici online-ul nu te ajută prea tare, televizoarelor nu ajung la review precum smartphone-urilor sau alte gadgeturi – mai ales dacă sunt produse din categoriile low-cost sau mid-range.

Noi nu avem prea multe recenzii la televizoare din două motive:

  1. Nu sunt prea multe persoane interesate, iar munca investită în review nu s-ar transpune în vizitatori pe site;
  2. Nu avem de unde să facem rost de mai mult unități spre test.

Recenziile noastre în materie de televizoare le găsiți aici.

Culmea este că în această piață, prețul nu îți aduce întotdeauna și calitate. Poți să cumperi un televizor de 2 – 3 – 4000 de lei și experiența de utilizare să fie modestă. În primul rând că pe piața de TV nu s-a ajuns ca un sistem de operare să ajungă la maturitate, să prindă tracțiune și să aducă o interfața prietenoasă, aplicații etc. Google a eșuat lamentabil cu Android TV, Apple nu a abordat piața asta prea insistent, Microsoft nici măcar nu a tatonat nișa.

Smart TV-ul îți aduce și dureri de cap (interfața neprietenoasă, întârzieri în preluarea comenzilor, lag etc). De cele mai multe ori mai degrabă aș recomanda un non Smart TV cu panel bun și mai degrabă să aduci componenta smart printr-un Chromecast sau alt accesoriu de gen.

În domeniul televizoarelor aș recomanda ca atenția să fie pusă pe:

  • producător ( Samsung, Sony și LG sunt companiile cu care mergi cumva la siguranță, dar și aici mai sunt excepții de la regulă);
  • sistem de operare – hardware-ul modest face ca unele televizoare să funcționeze execrabil. Samsung pare a stăpâni problema mai bine, dar interfața în opinia mea a involuat. Acum 2 – 3 ani era mai ușor de parcurs față de ceea ce am descoperit în 2016 – 2017. Android TV-urile promit mult, dar sunt mediocre. Nici LG nu a împăcat capra și varza prea bine cu webOS. Încercați să-l vedeți la lucru într-un shop sau măcar un TV echivalent. Problemele apar când îi adaugi câteva aplicații, la utilizarea ceva mai îndelungată etc;
  • capacitatea de a reda conținut 4K – multe persoane se uită la calitatea panelului și sunt furați cu ghilimelele de rigoare de imaginile statice afișate prin magazinele de retail clasic. Am citit recenziile lui Darius și rămâi uimit să descoperi că televizoare de 4 – 5000 lei au probleme în a reda conținutul 4K în mod fluent, aduc lag la pachet și o redare fără cursivitate etc. Recomand un flash usb cu conținut 4K și o testare făcută în magazin, ar trebui să permită asta.

Care sunt sfaturile voastre pentru cei interesați de un televizor în 2017?

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.