Discuția despre cartelele de tip eSIM a redevenit de actualitate după lansarea iPhone Xr, Xs și Xs Max, dar și a ceasului Apple Watch Series 4

eSIM-ul nu este vreo inovație apărută din neant, doar că nu a ajuns și pe meleagurile autohtone. Presupun că Orange, Vodafone, Telekom & Digi Mobil au considerat că nu merită efortul. Am curajul să spun că au și un motiv, dar mai multe în paragrafele următoare.

eSIM-ul = acronim de la embedded SIM card. Nu ai un SIM în format fizic și nu ai nevoie să schimbi cartela etc. Ca să folosești un smartphone cu eSIM trebuie ca operatorul să dispună de suport dedicat și această opțiune să fie activă în rețea.

eSIM-ul este un chip din interiorul smartphone-ului. Informația merge a fi rescrisă și schimbarea unui operator de telecomunicații ar putea fi făcută și printr-un simplu apel telefonic. De aici și neinteresul în a avea eSIM în România, ar fi o prea mare bătaie de cap din punctul lor de vedere.

Putem concluziona că eSIM-ul este un chip ce simulează o cartelă clasică, se află în interiorul dispozitivului, iar schimbarea de operator nu necesită vreo schimbare a cartelei etc.

În ce țări a debutat eSIM-ul?

  1. SUA – AT&T, T-Mobile USA, Verizon Wireless au suport pentru eSIM;
  2. Truphone este un operator internațional din 80 de țări și a anunțat planuri de date pe eSIM-ul de pe noile iPhone-uri;
  3. Operatorul EE din Marea Britanie a anunțat că va suporta eSIM la scurtă distanță după debutul comercial al noilor telefoane mobile Apple.

Noile iPhone-uri vor avea un SIM + eSIM, variantele de China vor avea 2 SIM-uri în format clasic (presupun că sunt ceva limitări de la guvernul chinez).

De aici și a doua parte a titlului, eSIM pe iPhone = interes din partea operatorilor să ofere suport, mai ales că acum găsim telefoane dual-sim și la Orange, Vodafone etc. Telekom pe vremea Cosmote a început să listeze telefoane dual-sim fără a fi blocate în rețea, a urmat Digi Mobil de la relansare, iar Vodafone și Orange pe parcurs.

Vor încerca să marketeze faptul că uite noi suntem cei ce vă oferim posibilitatea să folosiți două SIM-uri pe iPhone etc. Mă gândesc că dacă iPhone încorporează un eSIM vom vedea cum acest feature urmează a fi înglobat și de concurența din universul Android. Companiile chinezești nu se vor sfii să declare sus și tare: Avem și noi eSIM ca pe iPhone, dar la o fracțiune din preț etc.

Cred că eSIM-ul reprezintă viitorul, iar cartelele clasice vor dispărea în 4 – 5 ani.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.