Smartphone

Pe 10 septembrie va avea loc un eveniment Apple. Zvonurile indică două noi telefoane: iPhone 5C și iPhone 5S. Primul ar fi un smartphone cu carcasa din policarbonat, în diverse culori și cu un preț ce s-ar situa sub iPhone 5. Acel C nu înțeleg de unde ar veni, de la Tim Cook – CEO-ul Apple, așa cum S-ul se spune că ar veni de la fostul CEO, Steve Jobs.

Nu mă hazardez în a discuta despre specificațiile hardware. Bănuiesc că nu se va pune mare preț pe asta și mă aștept ca noul iPhone de top să crească ușor în dimensiuni și să fie situat sub 4.3 inch pentru diagonala display-ului. Mă rog, cel mai probabil va fi un iPhone 5S pe 4 inch ca și precedenta generație. Asta și pentru că nu-și doresc să treacă pe o altă rezoluție.

La trecerea de la iPhone 4S la iPhone 5 s-a mers de la 640×960 pixeli spre 640×1136 pixeli. Au păstrat cei 640 pixeli spre a fi mai ușor pentru dezvoltatorii de aplicații în a-și adapta software-ul la noul smartphone. iOS 7 va necesita un efort suplimentar din partea dezvoltatorilor. Sunt elemente de design ce trebuiesc aduse în linie cu interfața din iOS 7. Nu cred că-și vor dori să-i pună să lucreze de două ori.

Presupun că Apple va miza mult pe funcțiile încorporate, pe ce știe să facă noul smartphone și nu va merge pe hardware de top care fie vorba între noi nici nu ar fi necesar pentru ecosistemul iOS / App Store. Vor fi prezentate și aplicații noi, interesante etc.

iPhone 5C se dorește a fi un telefon de volum așa cum iPad Mini s-a dovedit de bun augur și a contribuit la menținerea companiei americane pe primul loc în domeniul tabletelor. Android îi va zdrobi și aici prin invazia tabletelor low-cost de sub 1000 de lei. Apple nu are niciun reprezentat pe acel segment și marja de profit ar fi prea mică pentru ambițiile lor.

Vor fi suficiente iPhone 5S și 5C spre a propulsa Apple în lupta cu telefoanele Android?

Ca procente de piață nu vor mai atinge primul loc la nivel global. Vor mai fi accidente, cu ghilimele de rigoare și aici mă refer la SUA. Acolo, iOS domină Android. Să vedem pentru cât timp. Va fi interesant de văzut dacă noile telefoane Apple se vor mai comercializa în zeci de milioane unități precum generațiile anterioare.

Apple nu-și dorește să fie un rival pentru Android în ce privește milioanele de unități comercializate. Modelul lor de business este altul și cu mult mai bănos, App Store se monetizează mai bine decât Play Store. Momentan.

2013 nu este anul smartphone-urilor de top ci al celor low-cost și mid-range. Acolo se dă bătălia. Apple vine pe ultima sută de metri cu un iPhone 5C care nu văd cum va putea să rupă gura târgului.

Care ar fi punctele PRO pentru telefoanele Apple?

Războiul specificațiilor a fost pierdut de mult și Apple, spre bucuria multora, nici nu și-a dorit să intre prea puternic în el. Sunt telefoane Android cu procesoare quad-core puternice, display FHD și alte specificații ce uimesc.

Apple mizează pe interfața simplă din iOS, update-urile software ce sosesc la timp, aplicațiile de calitate din App Store. Acestea ar fi elementele care ajută compania americană cu sediul în Cupertino, îi individualizează față de concurență.

Totuși, Apple nu știa să facă telefoane mid-range sau low-cost. Din acest punct de vedere va fi interesant cât de mult va coborî iPhone 5C ca și preț.

Evit să fac pronosticuri și mi-aș dori ca Apple să uimească. A fost o vară agitată cu multe produse interesante (telefoane și tablete cu Android), ar fi cazul să începem o toamnă într-un ritm și mai alert. Începe IFA Berlin 2013 și vor fi noutăți de seamă de la Samsung, Sony, LG, ASUS etc.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.