Google

Cei care aţi fost prezenţi online în această dimineaţă în jurul orelor 9:00 aţi observat cu siguranţă faptul că Google.ro a fost hackuit (sau nu). Mai exact, în loc de clasica pagină a motorul de căutare, era afişată o poză cu o imagine cunoscută publicului român din vremea când televiziunea naţională TVR îşi întrerupea transmisia, plus următorul mesaj „“By MCA-CRB — Algerian Hacker — S thanks = Mr-AdeL & i-Hmx & Lagripe-Dz All Members Sec. To Be Continued”.

Răspunsul Google România nu a întârziat să apară, dar a fost unul neaşteptat. Oficialii Google România au afirmat cu tărie că serviciile Google din ţara noastră nu au fost atacate şi că vor discuta cu reprezentanţii companiei care se ocupă de gestionarea numelor de domenii din România. „Cei care au încercat să acceseze în această dimineaţă google.ro au fost redirecţionaţi către alte domenii. Practic, serviciul nu a fost atacat sau hackuit. Nu este vorba despre o vulnerabilitate a Google” a declarat Gabriela Chiorean, director de comunicare al Google România.

Cu toate acestea, specialiştii Kaspersky Lab contrazic cele spuse de Google România şi afirmă că întradevăr a fost un atac asupra mai multor site-uri din .ro. Mai exact, ei cred că atacul este unul de tip DNS (Domain Name System), atac prin intermediul căruia hackerii au modificat datele serverelor de pe domeniile rezervate cu ale lor, pentru a redirecţiona traficul utilizatorului. Atacul se pare că a pornit de la o adresă IP din Olanda şi că pe lângă site-ul google.ro, au mai fost atacate şi site-uri precum yahoo.ro, microsoft.ro sau PayPal.ro. Totuşi, Ştefan Tănase, senior regional researcher în cadrul Kaspersky Lab a afirmat că „un sistem aşa de mare cum este Google poate fi hackuit, în teorie, dar în practică este foarte puţin probabil”.

Surse: agerpres.ro, dailybusiness.ro

Categorii: google
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.