Se discută de o bună perioadă de timp despre Telekom și faptul că s-ar pregăti un exit din partea Deutsche Telekom (principalul acționar al OTE ce la rândul său este principalul acționar al Telekom România cu cele două sucursale ale sale).

Ultimul scenariu este aici. Între timp au scris despre el și pe news.ro. Este o întreagă agitație cu informații ce vin pe surse, s-ar fi ajuns la doua rundă de negocieri etc.

Exit-ul de pe piața locală pentru Deutsche Telekom pare cumva de înțeles a se realiza înainte de licitația pentru 5G programată pe sfârșit de an. Totuși, nu înțeleg ceva legat de scenariul ce se vehiculează:

  1. Telekom Romania Mobile Communications / fostul Cosmote – Orange;
  2. Telekom Romania Communications / fostul Romtelecom – un bulgar ce are în spate un fond de investiții din Rusia;
  3. Televiziune – RCS & RDS / Digi.

Nu înțeleg de ce Orange, lider în ce privește telecomunicațiile, și-ar dori partea de telefonie mobilă de la Telekom. În sensul în care la nivel de infrastructură nu ar fi cine știe ce câștig, deși s-ar putea să fie elemente care-mi scapă aici. Ar mai trebui să primească accept de la Consiliul Concurenței și alte instituții europene pentru o astfel de achiziție, ar avea peste 50% din telefonia mobilă autohtonă.

Aș vedea Orange interesat de internetul fix, mai ales că au un parteneriat încheiat cu Telekom în marile orașe (acolo unde Telekom oferă fibră optică). Știu că operatorul portocaliu dispune de o sumă de soluții dezvoltate pe internet fix, soluții existente în Franța ce și-ar dori să le aducă și în România. Întradevăr, internetul fix de la Telekom are puncte PRO, dar vorbim și de o infrastructură modestă în mediul rural. Acolo ar fi loc de investiții generoase spre a actualiza spre rețelistică mai modernă.

Digi / RCS-RDS pe de altă parte nu văd de ce și-ar dori partea de TV. Înțeleg dacă ar prinde și cablu TV, posturile TV ar fi exact în dublură față de ce au ei în portofoliu. Așa cum Orange îl văd interesat de internet fix (ca să concureze cu Vodafone ce a primit acceptul pe achiziția UPC și Digi Communications), pe Digi l-aș vedea dornic de telefonia mobilă. Dintr-o lovitură s-ar alege cu o infrastructură națională ce i-ar ajuta în ce privește calitatea conexiunii de date, dar și în viitoarea implementare a 5G. Pe de altă parte, Digi are datoriile sale și trebuie să țină de buget și pentru licitația de spectru de la sfârșit de an.

Spas Rousev + fondul de investiții din Rusia nu văd cum se vor împăca cu statul român (membru al NATO și al UE). Înțeleg că au pornit în Bulgaria și Albania, dar în România aș spune că ar da lovitura dacă li s-a permite accesul. Este un semn și la nivel geopolitic, semn că Rusia intră în ofensivă pe piața de telecomunicații din Uniunea Europeană / cel puțin în partea de est, aflată în proximitate.

Cel mai simplu scenariu este ca Deutsche Telekom să renunțe la vânzare și să mizeze în continuare pe dezvoltarea pieței locale. Le-ar trebui o echipă de management capabilă, conectată la realitățile pieței. Este și scenariul ce pare a fi cel mai puțin probabil dacă ne luăm după zvonurile din piață. Un exit înainte de licitația pentru 5G pare a fi posibil, după licitație este clar că dacă vor participa, continuă pe mai departe.

Deutsche Telekom și Orange au un parteneriat și aici s-ar putea să stea o cheie importantă de analiză. Fiecare operator s-ar putea să se concentreze pe piețele pe care le acoperă cât mai bine și să ne pregătească o fuziune în viitor. În acest context, ar fi logic o vânzare către Orange pentru telefonie mobilă + internet fix.

Cert este că până la sfârșit de vară / început de toamnă o să avem o mutare într-un sens sau altul. Prima mișcare pe tabla de șah a fost făcută – aportul de capital în valoare de 800 milioane euro. Mă rog, ar mai fi un semn – mandatarea Barclays spre a găsi un cumpărător.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.

Categorii: arhiva

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.