INS se raportează la recensământul desfășurat în 2022 drept RPL 2021. Pandemia l-a mutat în 2022, dar aici deja sunt detalii irelevante.

Mă uitam în articolul HotNews🔗 dar și la ce a prezentat Radu în materialul său 🔗pe această temă. Mi-a rămas ceva în minte pe lângă faptul că populația României scade, îmbătrânire demografică etc.

Mi se pare că avem o problemă cu adevărat serioasă în ce privește educația.

Din totalul populației rezidente, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiștri), 40,5% nivel scăzut(primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior. 

40.5% din populația României a ajuns la maxim 8 clase absolvite!

Mi-am adus aminte de o întâmplare de la recrutarea prin care am trecut la început de facultate. Aveam 19 ani în primul an de facultate și alături de un prieten din liceu ce era și el la facultate am mers la recrutare. Ne-au măsurat înălțimea, greutatea și am trecut printr-un scurt interviu.

Eram eu și colegul meu, spate în spate, iar în aceeași cameră cu noi mai erau alte 2 persoane. Când ne-au întrebat despre studii, eu și amicul meu am spus că suntem la facultate și asta ne ajuta să amânăm serviciul militar obligatoriu la momentul respectiv, iar ceilalți doi erau…, fără nicio clasă absolvită. Asta se întâmpla în 2003. Erau ciobani și nu știau să scrie, să citească, nu știau nimic. Nu au trecut prin sistemul școlar. Repet, după 2000.

Datele de mai sus mi se par triste. În sensul în care discutăm despre anul 2023, generația celor ce au prins sistemul școlar înainte de comunism a trecut în mare parte. Vorbim despre generații întregi ce au studiat după revoluția din 1989. Bunicul meu avea 7 clase, bunica avea doar 4 și au studiat înainte de al Doilea Război Mondial. S-au dus și cu ei întreaga generație de atunci. Acum avem în mare parte pe cei ce au prins liceul în comunism sau după 1989, în plină democrație.

Suntem la coada UE în ce privește numărul celor ce ajung a avea studii superioare. Mai jos găsiți un studiu Eurostat. 🔗

România este la coada clasamentului și în spatele vecinilor noștri

De ce ar trebui să ne îngrijoreze?

Trecem printr-o revoluție tehnologică dată de 5G, AI etc. Multe joburi vor dispărea, iar altele vor fi disponibile. În general, slujbele noi vor cere cunoștințe temeinice (ingineri software, dezvoltatori etc). Cu 40% din populație cu 8 clase nu vom fi capabili să acoperim aceste nișe. Nu vor avea cu ce să se ocupe. Mașinile vor fi autonome, casier la Lidl sau Kaufland va fi ceva de domeniul trecutului și tot așa.

Nu vă gândiți că asta se va întâmpla peste zi, în 5 – 10 ani aș spune că peisajul se va schimba serios, chiar și în țara noastră.

De ce s-a ajuns aici? 

Cei 6% alocați Educației din PIB sunt amânați de la an la an. România are cea mai mică alocare bugetară din Uniunea Europeană cu privire la Educație, iar asta se întâmplă de peste un deceniu. Rezultatele le descoperiți în datele compilate în recensământul din 2022.

2.9% din PIB nu are cum să livreze minuni. Acesta este procentul alocat în 2023 pentru Ministerul Educației. Este una dintre cele mai mici sume din ultimii 10 ani. Mai multe detalii găsiți în articolul de pe EuropaLiberă 🔗.

Categorii: opinie

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.