gAuto

Sper că v-aţi dat seama că titlul este unul ironic la adresa situaţiei drumurilor din ţara noastră, însă subiectul acestui articol este cât se poate de serios. O echipă de cercetători de la Universitatea Delft din Olanda, condusă de Erik Schlangen, a creat asfaltul care se poate repara singur.

Noul tip de asfalt conţine un amestec din fibre de oţel, iar aceste fibre sub efectul căldurii se vor apropia între ele (efectul este similar cu cel al magnetului) unind astfel părţile crăpate. Din păcate căldura soarelui nu este suficientă, de aceea va trebui utilizată ori o maşină de inducţie, ori un sistem de încălzire montat pe marginea drumului pe întreaga suprafaţă a şoselei.

Asfaltul care se poate repara singur este testat deja de 7 ani pe 12 şosele din Olanda, iar până acum rezultatele sunt promiţătoare. Erik Schlangen estimează că noul tip de asfalt va fi cu 25% mai scump decât unul convenţional, însă va dubla durata de viaţă a unui drum, economisindu-se astfel mult mai mulţi bani.

În plus, o altă idee ce va fi testată într-un viitor nu foarte îndepărtat susţine că fibrele de oţel pot înmagazina informaţii, deci (în teorie) vor putea încărca wireless cu energie maşinile electrice în timp ce acestea rulează pe şosea.

Dacă testele se vor finaliza cu succes, Erik Schlangen şi echipa sa vor încerca să promoveze acest nou tip de asfalt la scară largă.

Sursa: theverge.com

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.