Software

La prima vedere am putea spune că acest control pe care CNA-ul urmează a-l primi este abuziv, însă guvernul nu face altceva decât să transpună în legislaţia naţională Directiva UE nr. 1808 / 2018 cu privire la serviciile media audiovizuale, care a avut ca scop, printre altele, “nivelarea terenului de joc” al pieței de profil din punct de vedere al poverii reglementării, audiovizualul clasic considerându-se nedreptățit din acest punct de vedere în comparație cu noii jucători online, inclusiv din social media.

Astfel guvernul va modifica Legea Audiovizualului astfel încât platformele de partajare materiale video în stilul Youtube să intre sub controlul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Ce va putea face CNA ?

  • va putea solicita stergerea sau restricţionarea anumitor materiale video în baza unei decizii motivate;
  • va putea solicita furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricţioneze accesul la o platformă de partajare a materialelor video;
  • va putea solicita operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al unei platforme de partajare a materialelor video.

De asemenea, aceste platforme vor avea nevoie de autorizare de funcţionare din partea CNA. Astfel, reprezentanţii companiilor din spatele platformelor vor trebui să transmită CNA informații precum denumirea, statutul juridic și sediul social, numele reprezentantului legal și structura acționariatului până la nivel de persoană fizică și juridică, asociat sau acționar care deține o cotă mai mare de 20% din capitalul social ori drepturile de vot, precum și numele persoanelor responsabile de conducerea societății comerciale și ale celor care își asumă, în principal, responsabilitatea editorială.

Sursa: profit.ro