Este un articol de tip opinie și trebuie tratat ca atare. Fiecare este liber să aibă opiniile sale pe tema celui mai bun smartphone și nu numai. Am observat că există așa o emulație în rândul Pixel 7 & Pixel 7 Pro. Asta și pentru că au prețuri ceva mai așezate față de alte smartphone-uri Android premium, dar și pentru că Google și-a găsit o nișă în cele din urmă.

Am folosit smartphone-uri din seria Nexus (Samsung Galaxy Nexus, LG Nexus 4, LG Nexus 5, Google Nexus 6P). Nu erau cele mai bune la nivel de cameră foto și video, dar apreciam interfața și faptul că aveau suport software peste orice alt telefon Android din momentul respectiv. De la seria Pixel s-a mers pe o altă abordare, smartphone-uri premium la prețuri pe măsură. Actuala generație mi se pare că stă ceva mai bine la acest capitol, dacă ne raportăm la concurența Android. Cu mici excepții, un Galaxy S22 Ultra la 4300 lei cât a fost până mai zilele trecute mi se pare a fi o alegere mai bună.

Trebuie să nu mai lungesc discuția și să trec la subiectul din titlu.

1. Procesor de Samsung, aprecieri precum ar fi de la Qualcomm…

Seria Exynos de la Samsung este intens criticată în mediul online, pe bune sau doar că așa s-a format un trend. Tensor G2 este un upgrade minor față de primul procesor customizat de către Google. Este fabricat pe un proces de litografiere în 5nm, iar performanțele sale sunt sub cele atinse de Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 sau MediaTek Dimensity 9000+.

Este interesant că o parte dintre cei ce iau seria Exynos la șuturi, au trecut pe Pixel ce are un Exynos puțin modificat. Știu că poate rula orice aplicație sau joc fără nicio problemă, dar nu este cel mai bun hardware din universul Android, iar Google a rămas cumva la hardware-ul de pe generația precedentă, de aici și prețul ce nu urcă precum la alte smartphone-uri Android ce trebuie să cotizeze serios pentru cel mai nou chipset de la Qualcomm.

2. Suport software sub…, Samsung;

Samsung a ajuns să fie benchmark-ul în universul Android ca suport software, dacă ar îmbunătăți și viteza cu care livrează anumite update-uri…

Samsung aduce update de securitate în regim lunar pe smartphone-urile sale de top și chiar pe modele mid-range. Au promis 4 ani de update-uri spre cele mai noi versiuni Android și 5 ani în ce privește patch-urile de securitate. Repet, pe toate modelele high-end, dar și pe mid-range.

Pixel 7 și Pixel 7 Pro au 3 ani de update-uri. Google nici măcar nu-și mai bate capul să fie un reper din acest punct de vedere.

3. Camera este bună, dar nu mi se pare a fi benchmark-ul din piață;

Da. Nu l-am testat, dar am văzut suficiente materiale în piață, m-am jucat cu generațiile anterioare. Nu o să spun că nu este o cameră foto și video bună, dar nu mi se pare a fi peste ceea ce oferă Samsung Galaxy S22 Ultra. Nu are cel mai bun zoom, nu are cel mai bun mod portrait, nu are cele mai bune fotografii în low-light etc.

Software-ul este sprinten, iar interfața nu te încurcă cu nșpe zeci de opțiuni precum la alte modele. Ar fi de bun augur ca Gcamera să fie portată oficial pe orice telefon Android. Pe unele le-ar scoate în evidență mai bine față de ceea ce primesc by default de la producător.

4. Nu are cine știe ce elemente software care să-l evidențieze;

Am văzut că au încercat la generația actuală să implementeze câteva elemente software pe care nu le găsim în Android 13.Totuși, OneUI mi se pare a fi o alegere mai bună. Ai zeci de opțiuni, interfața concepută să fie folosită cu o singură mână + suportul software amintit mai sus.

Până și alte interfețe grafice de pe telefoanele Android mi se pare că au diverse funcții cu care ies în evidență. Google nu a implementat un concurent pentru DeX, spre exemplu.

5. Design

Nu spun că arată rău, are sticlă pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu, dar nu iese cu absolut nimic în evidență. Excepție ar putea fi modul în care au integrat senzorii de la camera spate. Aș spune că sunt ceva mai bine protejați față de ce descoperi pe alte telefoane mobile concurente.

6. Fără garanție pe canal oficial în România;

Înțeleg că Amazon Germania livrează în țara noastră. Totuși, nu se rezolvă garanția ca și cum ar veni pe canal oficial. Presupun că se va arunca și eMAG să le listeze la un moment dat, mai ales că presupun că văd și ei interesul față de Pixel 7 și Pixel 7 Pro.

Mi-aș dori să văd că Google tratează România drept o țară civilizată și aduce Pixel 7 și Pixel 7 Pro sau măcar deschide shop-ul online și pentru țara noastră.

Una peste alta, Pixel 7 și Pixel 7 Pro nu sunt smartphone-uri rele, doar că nu mi se par a fi cele ma bune. Samsung Galaxy S22 Ultra mi se pare a fi un telefon mai bun, mai sunt și alte modele ce cred că joacă în proximitate. Bineînțeles, mă puteți combate în secțiunea de comentarii.

Apropo, ați remarcat că particula Pro de la prea mare utilizare a ajuns să nu mai reprezinte nimic? Despre asta, într-un articol dedicat.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.