Opinie

Este clar că ambele telefoane joacă în liga de top și la momentul actual se poziționează drept cele mai dorite smartphone-uri. Va fi interesant de văzut către care se va direcționa apetența publicului românesc: HTC One sau SGS4?

România rămâne o piață emergentă și îmi aduc aminte că la evenimentul de lansare al lui Galaxy S4 s-a avansat valoarea estimativă de 150.000 unități pe 2013. Aceasta ar fi dorința companiei sud-coreene. HTC One nu a avut parte și de predicții. Totuși, pe Facebook și Twitter am remarcat că smartphone-ul taiwanez este foarte apreciat.

Care ar fi motivele pentru care nu aș cumpăra HTC One și SGS4?

1. Prețul și devalorizarea – ambele telefoane costă peste 2500 de lei, iar la abonament vor coborî sub 1000 de lei cu abonamente de peste 40 euro. În maxim șase luni estimez că vor ajunge pe la 2000 – 2200 lei și pe la final de an să coboare sub pragul de 2000 lei. Nu merită să faci o investiție așa de mare pentru o experiență pe care ți-o oferă și un Android de 1600 – 1700 lei.

2. Puncte slabe la ambele telefoane – HTC One stă ceva mai prost la camera Ultrapixel / am înțeles că a primit un update firmware și acum ar sta mai bine, autonomie redusă, un Sense UI care-i orientat spre entertainment și mai puțin spre productivitate. Samsung Galaxy S4 nu dă impresia de premium, nici el nu punctează serios la autonomie, Android customizat la maxim și un TouchWiz care mă lasă rece, multe funcții inutile.

3. Display FHD care nu impresionează precum vă aștepați și această tehnologie duce la un consum accelerat al acumulatorului. Diferențele dintre un display HD pe 4.7 inch sau 5 inch și unul FHD / 1920×1080 pixeli pe aceeași dimensiuni nu reprezintă nimic pentru ochiul uman, nu vei vedea diferența. Ambele display-uri se văd excelent, dar și un LG Optimus G sau LG Nexus 4 se comportă la fel. Nici conținutul FHD nu-l vei remarca a randa mai bine. Știți că display-ul este responsabil pentru mare parte din consumul bateriei și cu FHD se duce mai repede.

4. Niciunul nu oferă Android-ul nativ. Cât de greu o fi unui producător hardware să ofere alternativa de a rula Android-ul stock? Vă dați seama că nu le este greu să facă asta, dar sunt raționamente comerciale în calea acestui deziderat. Mi-aș dori să văd că măcar un producător are curaj și update-urile platformei să le primești rapid. Android a crescut mult și la 4.0 sau 4.1 & 4.2 vine cu o interfață simplă, rapidă, intuitivă. Poți pune un custom ROM pe SGS4 sau HTC One, dar pierzi garanția. Plus că mi-aș dori o soluție din fabrică și nu un soft scris de un developer și pus pe web.

5. Aplicațiile Android nu au nevoie de atâta putere de procesare și sunt telefoane de sub 2000 de lei care se comportă la fel de bine ca HTC One și Galaxy S4 ce au preț de comercializare de peste 2600 lei. Mă gândesc direct la LG Nexus 4 care la 1600 / 1700 lei integrează un hardware puternic, Android nativ, design plăcut etc. Toate astea la un preț cu 1000 de lei mai mic decât cele două telefoane de top.

HTC One și Galaxy S4 sunt telefoane de top și nu au rival în acest moment în universul Android. Totuși, aplicațiile din Google Play nu țin pasul cu evoluția la nivel hardware și te trezești că ai în posesie un smartphone pe care nu-l folosești la maxim. Aș putea face o comparație: ai în posesie un Porsche care prinde 300 de km/h, dar ți-au pus o limitare de maxim 90 km/h. Mi-aș fi dorit să văd din partea Samsung și HTC că vor pune și ceva conținut nou pe SGS4 și HTC One. Aici mă refer măcar la 3 – 4 jocuri cu cerințe grafice speciale.

Știu că alegerea unui smartphone nu-i de multe ori făcută în mod rațional așa că spor la achiziția lui Galaxy S4 care tocmai a poposit în stocurile magazinelor din România, HTC One va veni pe la mijlocul lui mai / 16 mai după cum afirmă Vodafone pe site-ul lor.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.