Opinie

În 2019 au apărut câteva smartphone-uri cu cameră frontală tip pop-up foarte interesante, printre cele mai cunoscute fiind OnePlus 7 Pro / 7T Pro şi Xiaomi Mi 9T / Mi 9T Pro. Avantajul acestui sistem este acela că permite producătorilor să vină cu un ecran FullView complet, fără niciun “intrus” în zona frontală. Aceste display-uri arată superb, foarte mulţi utilizatori apreciindu-le.

Şi totuşi, se pare că în 2020 foarte mulţi producători vor renunţa la acest sistem pop-up. Xiaomi a anunţat deja că Xiaomi Redmi K30 va dispune de o cameră frontală duală decupată în ecran, iar cele mai noi randări pentru OnePlus 8 Pro susţin că acesta va avea o cameră frontală sub formă de bulină integrată în ecran. Zvonurile se înmulţesc în această direcţie pe final de an, semn că anul viitor vor fi lansate prea puţine smartphone-uri cu sisteme pop-up.

De ce s-a ajuns oare în această situaţie ?

Personal văd mai multe motive, însă câteva sunt mai importante:

  • întreg mecanismul din spatele unei camere pop-up ocupă spaţiu, foarte mult spaţiu în interiorul unui smartphone. Într-o perioadă în care orice milimetru contează, acest sistem obligă producătorii să renunţe la anumite caracteristici utile pentru a-i face loc (uitaţi-vă la clipul acesta începând de la minutul 3:39 şi veţi înţelege mai multe);
  • limitează producătorul în obţinerea unei grosimi mai mici şi implicit creşte greutatea telefonului;
  • este foarte greu de implementat o certificare care să ateste rezistenţa la apă şi praf;
  • chiar dacă în laborator se fac sute, poate mii de teste, în viaţa de zi cu zi camera pop-up nu este atât de fiabilă pe cât s-au aşteptat producătorii (orice şoc poate deregla buna funcţionare a mecanismului, la deschideri repetate se strâng mici particule din aer care în timp pot zgâria sticla şi pot afecta modul de deschidere al sistemului etc);
  • se pregăteşte lansarea camerei foto frontale sub ecran. Mai mulţi producători lucrează la acest sistem, iar în 2020 se pare că acesta îşi va face apariţia comercială pe mai multe modele.

Chiar dacă vizual acest sistem pop-up arată foarte bine, în realitate el este doar o soluţie de avarie aplicată de producători pentru a oferi utilizatorilor o experienţă mai plăcută în utilizarea zilnică a smartphone-ului. Din păcate acest compromis are limitele sale, limite pe care mai multe companii nu mai sunt dispuse să le accepte.