O etapă foarte importantă în construcția unei locuințe sau în renovarea uneia deja construite este cea legată de izolarea termică. Degeaba investim în soluții de încălzire eficiente, dacă pierdem căldura prin pereți. O izolație bună înseamnă costuri de întreținere mici și economii pe termen lung.

Nu vom face o comparație directă între materialele izolante și calitățile acestora deoarece internetul este plin de astfel de articole. Vom aborda acest subiect din perspectiva investiție inițială și timp de amortizare, deoarece o investiție cu valoare mare nu înseamnă întotdeauna calitate superioară.

Să luăm un exemplu. Avem o locuință veche fără izolație termică și vrem să reducem costurile cu încălzirea prin izolarea termică a planșeului în podul casei (este cel mai simplu și eficient mod deoarece poate fi făcut în regie proprie, oricând și cu aproape orice material izolator). Putem alege între vată minerală, vată bazaltică, polistiren expandat, polistiren extrudat, spumă poliuretanică cu celulă închisă sau deschisă (acestea fiind cele mai cunoscute) și alte materiale mai exotice cum ar fi lână, plăci fibre lemnoase, celuloză etc. Performanța unui material izolator este dată de coeficientul de conductivitate termică, ce se măsoară în W/mK. În principiu, cu cât acest coeficient este mai mic cu atât materialul izolează mai bine. În general, cam toate materialele de izolare clasice (vată, polistiren și chiar spuma poliuretanică cu celulă deschisă) au un coeficient de transfer termic în jurul a 0.04 W/mK. Această valoare o găsiți scrisă pe ambalajul produsului. Totuși, spuma poliuretanică cu celulă închisă are o valoare de doar 0,021 W/mK, adică la aceeași grosime, izolează de două ori mai bine decât vata minerala, de exemplu.

La prima vedere spuma poliuretanică cu celulă închisă pare cea mai bună soluție pentru izolarea podului nostru. Lucrurile nu stau însă așa simplu, deoarece spuma poliuretanică poate costa și de 8 ori mai mult pe metru pătrat, la aceeași grosime decât vata minerală și de 4 – 5 ori mai mult decât polistirenul. Într-adevăr spuma poliuretanică are inclus în acest preț și montajul, care nu poate fi făcut în regie proprie și mai prezintă avantajul rezistenței la compresiune, adică în podul nostru vom putea călca fără probleme și chiar depozita lucruri de greutate redusă.

Bineînțeles, acesta este doar un exemplu și nu poate fi aplicat în toate situațiile, izolare pereți exteriori, izolare dușumea etc.

În concluzie

Avem tendința de alege izolația termică după cum ne spune vânzătorul sau că așa a făcut vecinul, uitând scopul acestora, adică capacitatea de a păstra căldura și cât ne costă această investiție (cât de repede o amortizăm). Degeaba investim sume enorme în materiale așa zise performante dacă nu le vom amortiza aproape niciodată. Sau putem o izolație mult prea subțire în ideea că atât ne permitem, iar costurile de montaj sunt mai mari decât ale materialelor, în această situație neavând de câștigat decât meșterii. Informațiile există, depinde de noi să luăm decizia care ne avantajează.

Categorii: energie-verde

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.