Opinie

Au fost câteva tweet-uri destul de interesante printre cei pasionați de tehnologia mobilă în dot ro. Totul a început de la un tweet legat de decizia Samsung de a colabora cu Mozilla în realizarea unui browser web pe Android și platforma ARM. În comunicatul dat de Mozilla pe blogul companiei se specifică la final că Samsung va încerca să extindă disponibilitatea sa.

Acel browser nu va fi lansat în perioada imediat următoare ci au fost oferite doar kit-urile pentru dezvoltatori. Pe blogurile și site-urile din dot com deja sunt articole în care mișcarea Samsung este interpretată ca alt pas al Samsung în îndepărtarea sa de Android.

Am scris despre acest subiect / Google vs Samsung și nu aș dori să repet ideile menționate. Se vorbea pe twitter de faptul că Samsung ar cădea imediat dacă ar renunța la Android și era scos în evidență exemplul negativ al Windows Phone și Microsoft.

Câteva chestii de luat în seamă:

1. Samsung nu este Microsoft, nu pornește de la zero. A acumulat experiență devenind no. 1 mondial. Își produc mare parte din hardware, nu sunt dependenți într-un grad mare de alte companii. Au partea de Research & Development foarte bine pusă la punct.

2. Microsoft a achiziționat Skype și operatorii de telefonie au dovedit reticență în a le promova telefoanele cu Windows Phone 7 sau Windows Phone 8. Microsoft nu s-a implicat financiar prea puternic și s-au rezumat în special la SUA și Marea Britanie, iar asta în mod deosebit la lansarea Windows Phone 8. Nu a existat continuitate între WP7 și WP8.

3. WP7 și WP8 vin cu un hardware ușor învechit. Veți spune că nu contează doar specificiațiile tehnice și așa este, dar pe partea de marketing trebuie să te folosești de orice atu. O parte din cei interesați în achiziția unui smartphone se uită și la hardware. Recunosc că telefoanele cu WP7 și WP8 nu au pic de lag, dar au fost probleme cu update-urile software, deși Microsoft nu a lăsat să fie customizată interfața grafică.

4. Samsung va produce trei produse high-end și se va concentra pe promovarea lor. Samsung Galaxy S4 a fost deja lansat. Va urma phabletul Note cu generația a treia și smartphone cu Tizen OS care în opinia unui oficial sud-coreean va fi mai puternic decât S4. Compania sud-coreeană nu se hazardează să anunțe multe device-uri high-end și are o strategie bine pusă la punct.

5. Nu mai există efervescența de telefoane cu WP8 precum la WP7. Niciun producător hardware nu se hazardează să investească prea puternic. Ar fi o singură excepție: Nokia care a ales Windows Phone din 2010 și mizează pe această platformă 100%. Și la Nokia sunt numeroas discuții, dacă nici noile Lumia nu vor avea priză la public s-ar putea să aplice o nouă strategie, iar Stephen Elop nu s-a sfiit să lase de înțeles că există soluții. Samsung ATIV S nu-l găsiți pe la niciun operator, au și fost declarații ale unor persoane din conducerea Samsung cum că nu vor mai produce tablete cu Windows RT și Windows 8 pentru că vânzările sunt dezastruoase.

6.  Samsung nu va renunța la Android, dar Tizen OS va fi sistemul lor de operare in-house pe telefoane de top și nu numai. Vă dați seama că va exista o concurență între telefoanele cu Android de top (inclusiv S4) și cele cu Tizen OS. Vă dați seama că vor concentra o parte și mai mare din R&D către Tizen. Reușiseră cu Bada să aibă un market share mai mare decât Microsoft cu o duzină de telefoane cu WP7 și cu tot buzz-ul adiacent.

7. Google a ucis brandul Android și veți găsi o analiză detaliată. Brandul Google a fost scos în față și din ce în ce mai mult dorința lor este să cumperi un Google Phone și nu un Android phone. De aici și dorința producătorilor hardware de a-și individualiza produsele, de a ieși în evidență, de a spune oamenilor că mai degrabă vor cumpăra un smartphone HTC sau Samsung decât un smartphone HTC cu Android, etc.

Aștept Tizen OS și mi se pare sistemul de operare mobil din noul val cu cele mai mari șanse de succes. Evoluția în domeniul telecom este rapidă. HP a renunțat la webOS în câteva luni. Totuși, nu cred că Samsung va da greș.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.