Alba Iulia este un oraș simbol pentru țara noastră, “cealaltă capitală” cum le place localnicilor să spună. Istoria sa se întinde pe două milenii, iar de-a lungul anilor au fost aici multe momente cu adevărat importante.

În antichitate aici a fost ridicat castrul roman Apulum, după ce Imperiul Roman a cucerit Dacia în urma războaielor din 101 – 102 și 105 – 106. A fost capitala principatului Transilvaniei între anii 1541 – 1711 (când Ungaria era transformată în pașalâc și desființată ca stat). Mihai Viteazul a unificat Țara Românească, Transilvania și Moldova, iar Alba Iulia a fost capitala sa între 1600 – 1601. Această realizare a voievodului muntean a fost transformată în simbol național de generația pașoptistă cu Nicolae Bălcescu în rol principal.

La 1 decembrie 1918, in Alba Iulia s-a hotărât unirea Transilvaniei cu România. Ferdinand I a fost încoronat rege al României Mari într-un eveniment ce s-a desfășurat în cetatea istorică din Alba Iulia.

2000 de ani de istorie, istorie de care te lovești la tot pasul în cetatea Alba Carolina. Este un oraș cu o amprentă puternică pentru trecutul nostru. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la unirea cu Transilvania, iar Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale în guvernarea tehnocrată a avut o viziune – Alba Iulia să devină primul oraș conectat cu tehnologia viitorului, iar această viziune a fost pusă în aplicare prin parteneriatul încheiat între Orange și primăria din localitate. În mai puțin de 1 an de zile au fost implementate mai multe elemente majore, iar acum putem spune că avem primul smart city din țara noastră.

Ce înseamnă conceptul de smart city?

Toate orașele ce doresc să țină pasul cu nevoile cetățenilor și turiștilor vor face pasul spre conceptul de smart city, de oraș conectat cu diverse tehnologii. Toate aceste tehnologii au un singur scop – să ofere un stil de viață mai bun, predictibilitate și ușurință în utilizare, organizare la un nivel superior.

Parcările din oraș, traficul și rețelele de transport public, liceele și spațiile de învățământ, indicatori legați de calitatea vieții, conectarea rapidă între cetățean și autorități, toate acestea sunt elemente ce fac parte din orașul inteligent.

Ce este cu adevărat inedit pentru România în Alba Iulia? 

Suntem obișnuiți să criticăm autoritățile locale, de multe ori sunt prinse total nepregătite, nu au o conexiune reală cu cetățeanul etc. În Alba Iulia aș spune că nu este cazul. Am descoperit un oraș curat, cred că l-aș putea considera unul dintre cele mai curate orașe din țara noastră (s-ar putea ca singurul concurent redutabil să fie Oradea). Un oraș ce prin administrația sa a reușit să atragă 200 milioane euro – fonduri nerambursabile. În contextul în care bugetul anul al orașului pentru dezvoltare din fondurile cetățenilor nu ar fi putut să treacă de pragul a 3 – 4 milioane euro.

Am descoperit o cetate refăcută după indicațiile istoricilor și fără kitsch și termopane, cum am văzut prin alte locații încărcate de istorie din țara noastră. Au și gândit o mulțime de evenimente ce-i atrag pe turiști: Exemplu: schimbarea gărzii orașului, gardă îmbrăcată în costume de soldați austrieci, spectacol completat de salve de tun etc.

Mi-a plăcut să descopăr emoția echipelor participante la Innovation Labs, echipe formate din liceeni de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan. Am dat de profesori dornici să folosească tehnologia în sălile de clasă, de elevi cu dorință în a-și perfecționa cunoștințele pe partea de programare.

Alba Iulia este dovada că se poate și la noi, că putem avea un oraș conectat cu tehnologiile de ultimă generație. Și pentru Orange a fost un challenge major și arată capacitatea companiei de a scala și aplica diverse tehnologii, din arii diversificate, de la 4G și Wi-Fi, până la rețele LoRaWAN + implicare a startup-urilor formate în Innovation Labs (echipe ce au beneficiat de mentoratul Orange, iar acum își văd proiectele scalate în realitate). Am avut ocazia să văd idei aduse în hackathon, idei în jurul cărora s-a format o echipă și ajung a fi implementate și utilizate în real life (catalogul electronic, uRADMonitor pentru monitorizarea calității aerului etc).

Câteva imagini din cetatea Alba Carolinafotografii realizate cu iPhone 8 Plus;

Ce a implementat Orange în prima etapă din proiectul pilot smart city de la Alba Iulia?

Avem o infrastructură digitală formată din peste 600 de senzori + rețele de comunicații mobile și fixe. 

Proiectul pilot din Alba Iulia poate fi structurat în mai multe elemente-cheie:

  1. Conectivitatea

  • internet în bandă largă cu 4G / 4G+, Wi-Fi și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security;
  • rețea wi-fi publică cu peste 228 de puncte de acces în oraș și cetate;
  • 15 puncte de acces în mijloacele de transport în comun. Într-un an de zile în cele 15 autobuze au fost generate peste 1 TB trafic de date, iar sesiunile au o durată medie de 30 de minute, 8% din populația de 60.000 de locuitori a municipiului a folosit internetul wi-fi de aici;
  • rețea IoT cu tehnologie LoRaWAN ce acoperă orașul prin 6 gateway-uri și conectează 150 de senzori de iluminat și apă;
  • toată această infrastructură este deschisă și transformată într-o platformă open data accesată de către aplicațiile dezvoltate de start-up-urile partenere. Astfel se realizează o conexiune între autoritățile locale, localnici și turiști.
  1. Guvernarea digitală;
  • sondaje desfășurate prin rețeaua de Wi-Fi public (la logare ești invitat să răspunzi la o întrebare de interes public). Au fost derulate 9 sondaje cu peste 4300 de participanți;
  • aplicația Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autorităție asupra problemelor identificate în oraș;
  • City Analytics permite primăriei să urmărească tendințe în traficul pietonal, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteo. Media de vizitatori în cetate este de 15 – 30.000 pe săptămână.
  1. Societatea digitală;
  • clasa digitală în 2 licee din Alba Iulia: Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian și Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan (tablete Lenovo, catalog digital, acces la internet prin Wi-Fi securizat + trafic web filtrat;
  • catalogul digital a fst încărcat cu date legate de performanța școlară pentru ultimii trei ani, soluție la care au acces peste 120 de profesori și aproape 1500 de elevi (se oferă notificare către părinte când elevul primește notă sau absentează);
  • aplicația e-alba iulia disponibilă pe iOS și Android ce oferă informații pentru turiști și localnici cu principalele obiective turistice, iar business-urile locale pot rula campanii dedicate;
  • 4 echipe de elevi și studenți din Alba Iulia au prezentat soluții pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, iar una dintre ele s-a calificat în finala Demo Day de la București;
  • Alba Iulia urmează a deveni beneficiar al tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe smart city prin programele Horizon2020, MATIDLA și SLICENET (programe la care Orange a fost acceptat la nivel de cercetare și dezvoltare).
  1. Orașul sustenabil;
  • în cele 15 autobuze cu hotspot-uri Wi-Fi au fost instalați și senzori pentru monitorizarea calității aerului ( în prima zi de școală a fost remarcată o creștere a nivelului de compuși organici volatili din atmosferă);
  • soluția de management pentru iluminatul public a generat economii între 50 – 70% la consumul de enerfie electrică în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar o soluție de management al apei se află în curs de instalare.

Declarații oficiale:

Proiectul-pilot de la Alba Iulia este o mare oportunitate pentru comunitate, cât și pentru Orange. Noi avem ocazia  de a crea o platformă “convergentă”  a soluțiilor și tehnologiilor pe care le avem și de a vedea performanța lor, cum pot schimba în bine viața unui oraș. Pentru comunitate este o oportunitate pentru că proiectul de Smart City este cu și despre oamenii care își pot construi orașul așa cum și-l doresc, conexiune cu conexiune. La un an de la începutul proiectului, primele rezultate ne oferă o imagine încurajatoare a modului în care această platformă conectată poate deschide noi oportunități și poate reprezenta un motor de creștere economică la nivel local.” a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer în cadrul Orange România.

În momentul de față, Alba Iulia s-a angajat într-un dialog complex pe tema Smart City cu diverși parteneri, tocmai pentru că soluțiile smart deservesc paliere distincte, dar totuși interconectate din viața unui oraș. Dacă vreți, Alba Iulia a avut șansa unui grant, a unei burse de studiu prin care ni s-a recompensat viziunea. Parte din acest grant vine de la Orange, iar acesta este momentul în care procurarea inovației și a tehnologiei via Orangearată, într-un timp scurt, cum asta produce beneficii directe. Le mulțumesc pentru interes și pentru că au ales să fie parte din proiectul pilot SmartCity 2018. Nu ne oprim aici! Trebuie să întărim acest dialog cu parteneri caOrange și trebuie să definim, ca municipalitate, cadrul financiar și economic, stabilitatea de care este nevoie pentru a atrage cât mai mulți investitori privați. Atunci, orașul va trece de la basic la evoluat, de la faza de laborator, la faza de oraș care implementează cu adevărat soluții smart.” a declarat Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia.

Un oraş inteligent este un spaţiu în care calitatea vieţii locuitorilor săi este pe primul loc. În colaborarea municipalităţii albaiuliene cu Orange exact asta vrem să facem: să aducem Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creşte calitatea vieţii. Beneficiem astăzi de o multitudine de oportunităţi pentru a pune tehnologia la treabă. Noi, la Alba Iulia, nu am vrut să pierdem acest tren, pentru că suntem conştienţi că performanţa se face doar atunci când te foloseşti de absolut toate resursele disponibile şi ai o viziune pe termen lung, o viziune care te ajută să conectezi trecutul cu ceea ce ai acum la îndemână pentru a construi un viitor pliabil pe nevoile comunităţii. Creșterea mediului de business, promovarea oraşului pentru dezvoltarea turismului, introducerea de soluţii smart în educație, optimizarea conectivităţii şi a utilizării resurselor disponibile – toate acestea sunt elemente pe care le avem în vedere în proiectul pilot implementat de către Orange în oraşul nostru.” a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.