Hardware

Uite că Samsung și NVIDIA nu au fost capabile să aducă un procesor de top pe zona de mobile care să știe și LTE. Samsung nu are niciun astfel de CPU în portofoliul său și apelează la Qualcomm pentru telefoanele sale cu 4G. Au făcut asta până și la noul lor vârf de gamă – Samsung Galaxy S4 și această variantă LTE ce va fi importată și în țara noastră.

Exynos 5 Octa 

– octo-core, 2 CPU la 1.6 GHz și la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A15 și ARM Cortex-A7;

– PowerVR SGX544MP3 pe post de accelerator grafic;

– soluție octo-core ce promite autonomie sporită.

Un test de benchmark pe un prototip cu acest CPU a scos în AnTuTu Benchmark cu aprox 20% peste SGS 4 cu Qualcomm Snapdragon 600.

Sunt probleme cu fabricarea sa și nu cred că va fi lansat prea curând plus că din start i se distribuie o zonă de acoperire redusă. S4 cu LTE va fi importat în mare parte din Europa, SUA, Canada. Va fi unul dintre cele mai performante procesoare din piață, dar de remarcat va fi autonomia și mai ales dacă se diferențiază din acest punct de vedere față de concurență.

NVIDIA Tegra 4

Nici NVIDIA nu aduce LTE în modul SoC pe vârful său de gamă și pare ușor ciudat la nivelul lui 2013 / 2014 când fiecare operator dorește sau va dori să iasă în evidență prin compatibilitatea rețelei sale cu acest standard ce promite viteză mare la transferul de date. NVIDIA a ales să utilizeze un modem distinct pentru LTE la Tegra 4 – NVIDIA Icera i500. Această soluție nu se anunță a aduce și un plus de autonomie, de aceea Qualcomm cu LTE pe baza SoC pare a fi poziționat mai bine.

Se spune că NVIDIA Tegra 4 ar depăși și Qualcomm Snapdragon 800 în testele de benchmark. Să nu fie o concluzie trasă prea devreme.

– quad-core cu 4 x ARM Cortex-A15;

– ULP GeForce GPU cu 72 de nuclee;

– de 2.6x mai bun decât Tegra 3, cu 45% mai economic.

Măcar la NVIDIA Tegra 4 se oferă LTE via modem distinct integrat în telefon. CPU-ul lor se va potrivi mult mai bine în tablete, unde cele mai bine vândute sunt cele de tip Wi-Fi only. Sunt sigur că vor fi produse și telefoane cu NVIDIA Tegra 4 fără modemul LTE, asta spre a obține un preț de achiziție cât mai bun.

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.