2014 va fi anul brățărilor inteligente. Deja de la CES 2014 au fost anunțate astfel de gadgets din partea LG, Alcatel, Casio plus alte companii mai mult sau mai puțin cunoscute. Fitbit este unul dintre brandurile care s-a impus în 2013, iar Fitbit Flex merge pe ideea de tracker. Mai multe detalii pe această temă urmează să găsiți pe parcursul review-ului de față.

Fitbit Flex a sosit la recenzie din partea Orange. Prețul său se ridică la 99 euro. Între timp a debutat și generația nouă denumită Fitbit Force la 129 euro.

Câteva detalii tehnice legate de Fitbit Flex:

– trei variante de culoare: negru, navy și roz;

– 2 brățări incluse în pachet (una mai lată și mai mare, alta mai îngustă și mai micuță – în funcție de brațul fiecăruia);

– Fitbit Flex rezistă la contactul cu apa și până la 10 metri adâncime;

– aplicație dedicată în Google Play pentru smartphone-urile și tabletele cu iOS sau Android, pentru desktop PC sau Mac;

– conectivitate prin bluetooth 4.0 și sincronizare cu PC-ul, smartphone-ul sau tableta;

– baterie Lithium-polymer ce ar oferi autonomie de până la 5 zile;

– include un accelerometru pe trei axe + un micuț motor ce produce vibrații pentru alarme, pentru a atenționa că bateria este pe sfârșite sau pentru a puncta atingerea unui obiectiv;

– funcționează la temperaturiel cuprinse între – 4 – 20 grade Celsius și 45 grade Celsius;

– brățara Fitbit Flex operează până la altitudinea de 9144 metri / cel mai înalt vârf de munte de pe Glob ajunge la 8848 metri.

Design

Fitbit-Flex (2)

În pachet dați de cele două brățări din plastic cauciucat, încărcător pe USB 2.0, receptor pe USB 2.0 pentru conexiunea cu calculatorul, Fitbit Flex-ul propriu-zis ce urmează a fi montat în una dintre cele două brățări.

S-a potrivit brățara mai mică. Are două micuțe capse siliconate care nu sunt dublate. Adică trebuie să le scoți de la o brățară și să le pui la cealaltă. Au făcut economie și aici. Fitbit Flex-ul se montează pe interiorul brățărilor astfel încât led-urile de notificare să fie în partea superioară. Nu iese în evidență în vreun fel și majoritatea celor care vor vedea micuțul gadget nu vor gândi că este o brățară inteligentă.

S-ar putea să le atragă atenția cele cinci micuțe LED-uri de notificare. Încărcarea se face pe portul USB 2.0 al PC-ului și atunci când este la maxim încep să clipească toate cele 5 led-uri.

Nu deranjează și te obișnuiești rapid cu Flex-ul. La un moment dat uiți și că îl ai la mână. Cum spuneam și mai sus sunt trei variante de culoare, iar cel sosit la review era în culoarea botezată navy, un albastru foarte deschis.

Funcționare

Fitbit-Flex (3)

Este inclus un receptor destul de micuț ce se conectează la portul USB 2.0 al PC-ului. Te invită să descarci un launcher denumit Fitbit Connect și începe procesul de asignare a tracker-ului la un cont spre a urmări evoluția zilnică, săptămânală etc.

Toate aceste etape se parcurg rapid și nu necesită o detaliere amănunțită. După ce este făcut contul Fitbit încep a fi monitorizate activitățile de zi cu zi. Acolo sunt notate și greutatea, înălțimea. Fitbit Flex este un tracker care urmărește:

– numărul de pași;

– caloriile arse;

– orele de somn;

– distanța parcursă;

– minutele în care ai fost activ;

– calitatea somnului.

Fitbit Flex trece în modul sleep și monitorizează somnul după ce apăsați zona LED-urilor cu notificări pentru 1 – 2 secunde. Realizezi că ai făcut trecerea spre modul sleep când la apăsarea de 2 ori a brățării sunt afișate concomitent 2 câte  2 led-uri. Când este în modul normal la apăsarea de 2 ori afișează statusul pe ziua respectivă, cât la sută din obiectivul propus a fost atins (1, 2, 3, 4 sau 5 led-uri pentru 100%).

Fitbit Flex-ul afișează consum de calorii și când stai pe loc, în apartament etc. Mi se pare logic, dar algoritmul după care stabilește aceste date este necunoscut. Poți seta alarme pentru Fitbit Flex și te avertizează printr-o vibrare a brățării.

Interfața pentru Android și Desktop PC

Fitbit a dezvoltat aplicații dedicate pe care le găsiți în App Store și Google Play. Mai multe detalii în capturile de ecran. Observați că se pot introduce atât cantitatea de apă consumată cât și aportul de calorii dat de mâncare.

Autonomie

Fitbit-Flex (4)

Fitbit Flex promite 5 zile de autonomie, dar contează dacă este folosită sincronizarea prin bluetooth cu smartphone-ul. Acolo se consumă mai mult, iar cele 5 led-uri de notificare sunt insignifiante ca și consum al acumulatorului. Am reușit să ajung la 3 zile și jumătate până când brățara m-a avertizat că se descarcă. Încărcare se face rapid și în mai puțin de o oră pe USB 2.0 afișează a fi încărcată la maxim.

Concluzii

Fitbit-Flex (5)

Fitbit Flex este un tracker interesant. Aș reproșa doar lipsa unui display LED care să afișeze ceasul și notificările de pe smartphone. De aceea a fost lansată Fitbit Force.

PRO

– autonomie decentă;

– aplicații multiple pentru iOS, Android, Windows 8, Mac;

– simplitate în utilizare;

– acuratețe a datelor înregistrate.

CONTRA

– un plus în ce privește individualizarea față de o brățară clasică ar fi fost de bun augur;

– nu poate realiza și ruta propriu-zisă pe care ajungi a o parcurge în timpul zilei, era de efect;

– nu afișează ceasul sau notificările de pe smartphone, simplitate maximă cu 5 led-uri de notificare.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.