GOCLEVER Quantum 600 reprezintă propunerea companiei poloneze pentru un phablet low-price cu ecran de 6 inch. Terminalul de față se deosebește de concurenții săi ce folosesc procesoare MediaTek sau Qualcomm prin adoptarea unui quad-core de proveniență Broadcom.

De asemenea, și acceleratorul grafic provine de la același producător, iar alături de o memorie RAM de 1 GB și 4 GB spațiu de stocare, dorește să ofere un hardware corect la un preț asemenea. Dacă rețeta se va dovedi câștigătoare, vom vedea după ce îl analizăm în rândurile ce urmează.

GOCLEVER-Quantum-600 (1)

Mai întâi vă prezint datele hardware:

specificatii-GOCLEVER-Quantum-600

Design

GOCLEVER-Quantum-600 (7)

În pachetul sosit pentru review am găsit telefonul, acumulatorul, cablu micoUSB – USB 2.0, încărcător, căști in-ear, manual de utilizare și certificat de garanție. Menționez că accesoriile sunt de culoare albă, iar pe ecranul smartphone-ului era deja montată o folie de protecție.

Primul lucru pe care îl observăm la telefon sunt, normal, dimensiunile sale. Bineînțeles că acestea sunt mari, dar nici nu ai avea cum să te aștepți la altceva când cumperi un device cu ecran de 6 inch. Totuși, nu are margini exagerat de mari și este chiar mai compact decât HTC One Max, cu al său display de 5.9 inch. În toate direcțiile este mai mic decât smartphone-ul taiwanez și chiar mai ușor cu 13 gr. Am avut ocazia să folosesc One Max-ul aproape o lună și pot să afirm că phablet-ul polonez este mai ușor de manipulat. Eu unul, chiar l-am putut folosi de multe ori cu o singură mână. Bine, aici contribuie și faptul că am o înălțime de 1.96 metri și niște palme direct proporționale cu aceasta.

Ca design, Quantum 600 se prezintă cu niște colțuri ușor rotunjite și un spate plat ce se curbează puțin spre margini. Capacul sub care se ascunde acumulatorul este dintr-un plastic mat, cauciucat, ce contribuie din plin la un grip bun. Se desface ușor, iar odată terminată această operațiune avem acces la acumulator – ce poate fi scos, la cele două SIM-uri de dimensiuni normale și la cardul microSD. Phablet-ul este înconjurat pe margini de un metal ce își folosește proprietățile pentru un plus de rezistență. Acesta are o culoare plăcută pe care eu am catalogat-o ca fiind un maro închis cu o tentă de violet.

Pentru categoria sa de preț GOCLEVER Quantum 600 se laudă cu niște materiale bune și o execuție la fel. Mi-a plăcut cum este finisat și cum se simte în mână. Nu se aud zgomote ciudate oricum l-am strânge în palmă (sau în palme mai bine zis), iar senzația este una de rezistență.

Ecran și sunet

GOCLEVER-Quantum-600 (15)

Când cumpărăm un smartphone cu un ecran de 6 inch, înseamnă că ne interesează destul de mult acest capitol. GOCLEVER se pare că a înțeles acest lucru și l-a echipat pe Quantum 600 cu un display IPS LCD de bună calitate. Rezoluția se oprește la 1280×720 în loc de FullHD, dar este suficientă, cel puțin din punctul meu de vedere. Nu trebuie să uităm categoria de preț în care se situează phablet-ul. Iar pentru acest cost primim culori plăcute, naturale, nesaturate, unghiuri de vizualizare bune și luminozitate a ecranului mai mult decât suficientă. Pot spune că ultimul aspect ajută enorm atunci când ne aflăm în bătaia directă a razelor de soare și putem folosi destul de bine smartphone-ul.

Singurul minus al display-ului este că uneori răspunde mai greu la comenzi. Adică, trebuie să fii un pic mai hotărât când apeși pe ecran. Se pare că uneori nu recunoaște atingeri mai fine și de foarte scurtă durată. Mi-a adus aminte într-un fel de touchscreen-urile de tip rezistiv. Totuși, odată ce înțelegi cum trebuie lucrat cu ecranul, vei fi mulțumit de el.

Sunetul oferit de speaker-ul de pe spatele telefonului este în regulă. Nu dispune de prea mult bass sau de un volum impresionant, dar își face treaba bine. În nici un caz nu va deranja ca și calitate generală. Pe jack-ul de 3.5 mm sunetul oferit este destul de bun, dar nu extraordinar. Intensitatea lui la volum maxim nu este cea mai mare, iar căștile din pachet, deși in-ear, au o calitate îndoielnică. Redau atât de mult frecvențele joase, încât ajungi să nu înțelegi mai nimic din partea de voce. S-au concentrat atât de mult pe partea de bass la căștile din pachet, încât vei ajunge inevitabil să folosești altele. Cu cele personale, situația se schimbă, dar volumul maxim este insuficient dacă își place să asculți muzica precum în club.

Hardware, sistem de operare și aplicații

GOCLEVER-Quantum-600 (16)

Cum spuneam și la început, GOCLEVER a ales pentru Quantum 600 un procesor și un accelerator grafic de proveniență Broadcom. Alături de 1 GB de memorie RAM și 4 GB (de fapt 2.44 GB) stocare internă, se descurcă destul de bine. Subiectiv, pare că procesorul se descurcă mai slab decât un MediaTek echivalent.

GOCLEVER Quantum 600 rulează din pachet Android 4.4.2 KitKat fără o interfață proprie a producătorului. Totul este aproape identic cu un Android stock. Cu toate acestea, experiența în utilizare este greoaie. Întâlnim lag la tot pasul, meniul agață destul de des și impresia generală este că ai un hardware mult mai slab sub carcasă. Cu launcher-ul meu favorit (Nova Launcher) situația s-a schimbat radical. Chiar dacă arăta la fel ca înainte, phablet-ul se mișca mult mai bine prin meniu și chiar și în aplicații sau jocuri parcă vedeam un spor de performanță.

Jocuri ca Angry Birds merg fără probleme, dar supriza a venit când am instalat Real Racing 3. Mă așteptam să nu meargă deloc sau foarte greu. Ei bine, prin meniul jocului sau când încarcă traseele ce urmează, se mișcă încet. Adică, îți trebuie ceva răbdare. Dar odată ce cursa începe, totul decurge nesperat de bine, fără lag și plăcut, chiar dacă la un fps mai scăzut decât ți-ai dori. Totuși, pentru asta trebuie să cam închizi aplicațiile din fundal și să nu se facă actualizări sau alte descărcări.

Aplicațiile mai simple rulează bine, dar cele mai complexe necesită ceva răbdare din partea ta. Din cele preinstalate amintesc: ES File Explorer, ES Task Manager, Facebook, Flotis Mobile Installer, Keep (note, mementouri, liste), Kingsoft Office, Mireo ViaGPS, Radio FM, Skype. Nu mai explic ce face fiecare, pentru că oricum cred că știți sau nu le veți folosi pe acestea, fiecare dintre noi având favoritele noastre din Play Store. Apreciez, însă, că GOCLEVER nu a insistat să încarce cu bloatware telefonul, lista aplicațiilor preinstalate fiind foarte scurtă. La aceasta se adaugă cele de proveniență Google: Magazin Play, Muzică Play, YouTube, Hangouts, Hărți Google, ș.a.

Performanță

Screenshot-GOCLEVER-Quantum-600 (13)

A trecut prin testele de benchmark și GOCLEVER Quantum 600, iar rezultatele le găsiți în tableul de mai jos

teste-benchmark-GOCLEVER-Quantum-600

Conectivitate

GOCLEVER-Quantum-600 (10)

Conexiunile fără fir se realizează prin suportul dual-SIM dintre care unul cu 3G, prin Wi-Fi b/g/n, Bluetooth, GPS și radio FM, iar în contact direct ne putem conecta printr-un card microSD de până la 32 GB, prin microUSB 2.0 sau prin jack-ul de 3.5 mm.

Elementele de conectivitate sunt dispuse astfel: în partea de sus – jack-ul de 3.5 mm, pe dreapta – tasta power, jos – portul microUSB, iar în stânga tastele de volum +/-. Sub capacul spate avem acces la un SIM și la cardul microSD fără să scoate acumulatorul, iar pentru SIM 2 bateria trebuie îndepărtată.

Nu am întâmpinat dificultăți cu nici unul dintre elementele de conectivitate, iar calitatea apelurilor mi-a părut normală, cu un volum și o claritate în difuzor bune. Nici interlocutorii mei nu au părut deranjați de sunetul transmis de microfonul smarphone-ului polonez.

Cameră foto și video

GOCLEVER-Quantum-600 (4)

Senzorul principal se laudă cu 8 Megapixeli pentru poze și că filmează FullHD. Pentru a capta niște fotografii de o calitate bună, trebuie să avem lumină suficientă și să putem ține nemișcat phablet-ul un pic mai mult decât ar părea normal. Ceea ce nu e tocmai ușor cu un device ce cântărește 204 grame și are un display de 6 inch. Oricum, pozele îmi par destul de reușite, reprezentarea culorilor fiind destul de exactă, zgomotul doar puțin prezent, iar calitatea generală uneori chiar foarte bună.

Setările camerei foto ne permit să alegem între diferite moduri de scenă (de la automat, la acțiune, noapte, beach, snow, fireworks, landscape, portrait), modul de focalizare (automat, infinit, macro, continuous), valoarea ISO (de la 100 la 800), contrast și sharpness. Eu am lăsat totul pe auto și nu am schimbat nici o altă setare din fabrică, iar rezultatele le găsiți mai jos.

Autonomie

Screenshot-GOCLEVER-Quantum-600 (12)

Bateria de 2800 mAh se descurcă onorabil din punctul meu de vedere. Autonomia unui device poate varia foarte mult în funcție de modul de folosire al utilizatorului și de aceea am decis să fac un test simplu: cu bateria încărcată la maxim am rulat continuu videoclipuri pe youtube. Ecranul a fost aprins tot timpul, la luminozitate maximă, iar sunetul a fost de asemenea setat la 100%. În acest mod, prin Wi-Fi conectat, acumulatorul a fost epuizat în 6 ore. Inițial, nu mi-a părut o valoare prea bună, dar dacă aș fi folosit 50% din lumina ecranului și din puterea speaker-ului, probabil aș fi stors vreo 7-8 ore.

În mod normal de folosință al unui asemenea device, la care display-ul consumă cel mai mult energia electrică, nu cred că nu ai cum să consumi bateria în mai puțin de o zi de utilizare. Dacă l-ai încărcat la maxim de dimineață, oricât de intens l-ai folosi (totuși, nu non-stop), vei ajunge cu puțină putere în acumulator seara acasă.

Preț

GOCLEVER Quantum 600 – 749 lei la CEL.ro.

Concluzii

GOCLEVER-Quantum-600 (25)

Multe persoane sunt sceptice în a cumpăra un smartphone cu diagonala ecranului de 6 inch. Acestea sunt cele care numesc un astfel de device ,,paletă de ping-pong”. Totuși, tuturor celor care preferă avantajele unui display generos, dar care nu dispun de foarte mulți bani, eu le recomand sincer GOCLEVER Quantum 600. Într-adevăr, nu este un phablet prea performant, dar în nici un caz nu-ți va cauza căderi nervoase din această cauză. El se adresează celor care folosesc telefonul pentru citit (pe web, documente, cărți electronice), pentru inernet (browsing, rețele sociale, mail), aplicații simple și mai puțin pentru jocuri cu cerințe grafice complexe. De asemenea, dacă autonomia este un element important în alegerea phablet-ului de buget, Quantum 600 vă va satisface și din acest punct de vedere.

Am structurat punctele PRO și CONTRA mai jos și vă rog să țineți cont de prețul telefonului când le citiți

PRO

– Display bun ce oferă o luminozitate foarte bună și culori naturale;

– Autonomie suficientă pentru un device cu ecran de 6 inch;

– Materiale bune și construcție solidă pentru această categorie de preț;

– Android 4.4.2 KitKat cu puține aplicații preinstalate.

CONTRA

– Procesor+GPU Broadcomm mai puțin performante decât cele de la concurență;

– Spațiu de stocare de 4 GB din care doar 2.44 GB în mod real;

– Interfață nativă ce rulează greoi și cu lag.