Opinie

Întodeauna mi-au plăcut poveștile. Le-am citit și am încercat să scriu câteva. Acum, ca fac parte din echipa unui blog de tech, m-am gândit să pun pe “hârtie” câteva din poveștile minunate din domeniul acesta. Dacă vă place, voi continua să caut astfel de subiecte, grupate sub tag-ul gStory.

Șapou

Fun fact: În timpul facultății de jurnalism, pe când învățam să scriem știri, profesorii ne povesteau că termenul care definește introducerea acesteia se numește șapou și vine din termenul frances cheapeau.

Anul trecut, din august până în decembrie, am fost detașat la sediul companiei la care lucrez din Hanovra. Deoarece cunoștințele mele de limbă germană sunt extrem de limitate,  m-am bucurat doar de două canale TV – BBC și CNN. Ultimul dintre ele a difuzat pe la final de noiembrie un reportaj cu celebrul will.i.am, component al trupei The Black Eyed Peas, cei care ne explicau Where is the love. Materialul respectiv m-a determinat să caut mai multe detalii despre implicarea lui în domeniul tehnologiei avansate.

Informație adițională pentru cititorii noștri de sex masculin: will.i.am este tipul cu ochelari, care cântă în aceeași formație cu Fergie.  

Acum că am aflat cu toții cine e tipul, să vedem ce are el de-a face cu un articol de pe un site ce trateaza, mai degrabă, personaje precum Elon Musk sau Steve Jobs.

Intel

Păi, în primul rând, în funcția pe care o ocupă în cadrul Intel – Director of Creative Innovation. Din poziția sa este responsabil de generarea de idei noi pentru tehnologia interactivă a companiei americane, încă din 2011. Intel nu a comunicat până acum atribuțiile exacte și nici realizările lui, iar numirea e posibil să fi avut doar scop publicitar, mișcarea rămâne surprinzătoare doar până ajungi să descoperi implicarea pop-starului în domeniul high-tech (lucrul pe care îl voi detalia mai jos).

NASA

Un an mai târziu, NASA l-a contactat pe will.i.am pentru a compune o melodie care să marcheze aterizarea (știu, termenul nu e 100% corect, dar nu am găsit un termen similar aselenizarii) pe Marte a roverului Curiosity. Astfel, a luat naștere prima melodie care a fost transmisă de om de pe suprafața altei planete decât Terra.

Agenția spațială americană a transformat totul într-un eveniment educativ, în cadrul căruia elevi și studenți au aflat mai multe detalii despre misiunile pe Marte, precum și despre pasiunea cântărețului spre tehnologie și explorarea spațiului.

Pentru a celebra momentul, înregistrarea nu s-a făcut cu ajutorul vreunui calculator, ci cu ajutorul unei orchestre cu 40 de instrumente.

Beats by Dr. Dre

Le-ați văzut la vedete, sportivi și la câțiva colegi ce apreciază un sound cu mult bass când ascultă muzică. Le asociați întotdeauna cu imaginea rapperului American, Dr. Dre, sau cu Apple, noul lor proprietar. Jimmy Iovine este co-fondatorul casei de discuri Interscope Records și cel ce a pus bazele firmei producătoare de căști Beats, a declarant că Will a fost unul dintre primii investitori și că la momentul achiziției realizate de compania din Cupertino mai deținea acțiuni.

i.am+

Compania înființată de megastar – i.am+ este un fel de laborator de idei, din care ies tot felul de produse despre care presa discută din greu, dar care, cel puțin până acum nu au avut success comercial.

În 2012, i.am+ case devenea una dintre cele mai mediatizate huse externe pentru iPhone 4, 4s și 5. Avea ca scop îmbunătățirea capacității camerei foto de pe telefon, de la 8 la 14 megapixeli. A reușit să atragă atenția presei cu acest device, investiția nu s-a dovedit una profitabilă pentru artist. Majoritatea fanilor Apple nu au apreciat designul butucănos și nici prețul destul de piperat – de 199 și 299 lire sterline.

Puls și Dial sunt două weareables lansate în 2015. Ele aveau integrate tehnologie cu AI (inteligență artificială) și puteau fi folosite pentru a efectua apeluri telefonice și a scrie mesaje text, cu ajutorul cartelei SIM din dotare. Ele au fost vândute în doar câteva mii de de exemplare, doar pe teritoriul Marii Britanii.

EPS și Buttons au fost căștile Bluetooth lansate în 2016, iar gurile rele le-au declarant ca fiind inspirate din designul celor lansate de Apple. Până acum ele au fost produsele cele mai de succes lansate de compania i.am+. Cel mai interesant lucru la acestea este faptul că la pornire auzeai vocea lui will.i.am care te întâmpina cu un mesaj vocal.

Prin intermediul companiei sale, will.i.am a achiziționat Wink, firmă care produce smart-home devices de la Flextronics.

Știați că… Solectron a deschis o fabrică și în Timișoara, România, în 1998? În 2007, Flextronics a preluat toate activele companiei americane, pentru 3 miliarde de dolari americani. Ca și fun fact, atât eu, cât și mama, sora și soția mea, am lucrat la Solectron J

Primul client în zona de corporate a venit anul trecut, când T-Mobile (divizia de telefonie mobilă a Deutsche Telekom) a achiziționat asistentul vocal Omega, pentru serviciul de asistență clienți. Acesta este integrat într-unul din chat-boții companiei. Diferența majoră față de Alexa, Google Assistant sau Siri, vine din faptul că acesta folosește inteligența artificială și “machine learning” pentru a determina ceea ce urmează să i se ceară.

Atom Bank

Instituția financiară de tip challenger, locată în Durham, oferă servicii bancare exclusiv prin intermediul smartphone. Este o nișă identificată recent și prea puțin exploatată. Și, cine altcineva în afară de William James Adams (numele real al artistului) putea fi numit Strategic Board Advisor?

Emoticast

Cum vi s-ar părea dacă în mesajele pe care le trimiteți iubitei sau iubitului (că tot se apropie Valentine’s Day și Dragobetele) ați putea insera clipuri muzicale? Ei bine, Will, David Guetta (da, e vorba de acel personaj care a mixat la Untold) și Sean Parker (dacă numele nu vă sună cunoscut, poate vă e mai ușor dacă menționez numele invenției sale – Napster) au realizat o aplicație care face chiar asta!

“Programatorii sunt rockstar-urile zilelor noastre”

Afirmația de mai sus a fost făcută într-un clip publicitar publicat pe site-ul fundației non-profit code.org. Poate că sună ciudat, dar unul dintre cei mai celebri producători muzicali ai vremurilor noastre, “creierul” din spatele The Black Eyed Peas, consideră programarea un proces mai creativ decât cel de a compune cântece. De milioane de ori mai creativ, chiar.

În interviul de care am amintit la început, will.i.am povestea cum mergea la cursuri de programare, între pauzele dintre turneele internaționale pe care le făcea cu Fergie & Co. Și nu făcea asta oriunde, ci la una dintre cele mai prestigioase instituții academice din lume – Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Și, pentru că nu se mulțumește cu atât, fundația condusă de el susține predarea cursurilor de programare în rândul tinerilor din cartierele mărginașe, adică exact din locurile de unde a venit Will.

În loc de încheiere…

Am uitat să menționez că, în tot acest timp, will.i.am este și jurat la The Voice, show-ul difuzat de ITV în Marea Britanie. Asta demonstrează că prima dragoste nu moare niciodată, oricât de mult îți face cu ochiul o curtezană rafinată, cum e industria IT…

Categorii: opinie
Tag-uri: gStory
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.