Un procesor puternic, cantitatea mare de RAM și placa grafică de înaltă performanță sunt elementele de care un utilizator ține cont în procesul de configurare al unui PC sau în achiziția unui sistem pre-configurat. În esență sunt și acum printre cele mai importante elemente, în urmă cu 10 – 15 ani ar fi fost suficient.

Între timp, aplicațiile și jocurile au devenit din ce în ce mai sofisticate și experiența de utilizare în ce privește un desktop PC a ajuns a fi dată de către timpul de reacție al celei mai slabe componente.

În urmă cu câțiva ani, HDD vs SSD era un topic întâlnit pe site-urile de specialitate, iar discuțiile nu se încheiau neapărat cu o concluzie clară. Avantaje și dezavantaje erau pentru fiecare tehnologie în parte și continuă a fi și în prezent. Totuși, SSD-urile sunt pe o tehnologie nouă, una care mereu găsește resurse în a inova și a trece pe viteze din ce în ce mai mari, iar HDD-urile sunt mai degrabă o tehnologie matură ce nu prea are unde să mai avanseze și bate cumva pasul pe loc.

Orice computer modern ar trebui să folosească un SSD, iar într-un caz fericit să dispună doar de SSD-uri ca mediu de stocare. Sunt multiple motive, iar 5 dintre ele ar trebui să facă și pe ultimul utilizator de HDD să treacă pe un SSD.

1. Performanța;

Este și elementul cel mai important pentru care un SSD trebuie ales în fața unui HDD. Ideea este că tehnologia din spatele SSD-urilor a avansat , iar modele precum Kingston KC3000 este capabil de viteze de transfer de până la 7000 MB/s pentru citit și scris, spre comparație și cel mai rapid HDD din piață abia atinge 300 MB/s pentru cele de 3.5”, iar cele în format de 2.5” se opresc pe la 150 MB/s. Sunt diferențe de peste 20 ori mai mari.

SSD-ul îți aduce timp mai scurt de bootare pentru PC, deschidere mai rapidă a aplicațiilor și jocurilor, accesare mai promptă a datelor stocate, timp de răspuns îmbunătățit și de aici tragem concluzia că avem o experiență de utilizare superioară.

2. Fără zgomot, greutate redusă, dimensiuni compacte;

HDD-urile când intră în sarcină sunt zgomotoase și dacă ai un PC silențios, vei auzi instant când HDD-ul trece la lucru. SSD-urile nu au elemente în mișcare și nu produc niciun zgomot, nu aduc vibrații de niciun fel în comparație cu un HDD clasic. SSD-urile cântăresc câteva grame – Kingston-ul KC3000 de 1 TB atinge 7 gr. vs 90 gr. când are un HDD pe formatul de 2.5”.

3. SSD-urile nu sunt afectate de șocuri mecanice;

SSD-urile nu sunt afectate de șocuri mecanice, indiferent dacă sunt în utilizare sau nu. Emit și mai puțină căldură față de un HDD clasic, iar cele două elemene combinate aduc o durată de viață mai bună pentru un SSD. Seria Kingston KC3000 are o garanție de 5 ani.

4. Consum redus de energie;

SSD-urile consumă mai puțină energie față de HDD-uri. Un HDD în inactivitate consumă 1W vs 5mW la KC3000. Când ajunge a fi utilizat, un HDD consumă în medie 2W vs 0.36W la KC3000. Dacă folosești un laptop, câștigi un plus de autonomie.

5. Libertatea în a alege un anumit format;

Hard disk-urile presupun un format ceva mai rigid față de SSD-uri (dimensiuni fixe ce determină forma, dimensiunea și greutatea unității de stocare). SSD-urile în etapa inițială veneau în formatul de 2.5” ca să se potrivească pe cel adus de HDD-uri. KC3000 este un SSD NVMe pe M.2 2280 și usnt montate direct pe placa de bază, nu mai ai nevoie de sloturi speciale și cabluri de conexiune.

Singurul avantaj pe care-l mai oferă HDD-urile în prezent este dat de prețul / GB ce în continuare este mai mic față de cel de la un SSD. Kingston KC3000 de 1 TB ce atinge viteze de până la 7 Gbps este doar de aproape 2 ori mai scump față de un HDD pe 2.5”, dar este de peste 20 de ori mai rapid, de 12 ori mai ușor, consumă mai puțină energie, fiabil pe o perioadă mai lungă de timp și nu necesită un spațiu prea mare spre a fi montat. Am putea spune că este o investiție recomandată din mai toate punctele de vedere, una ce îmbunătățește experiența de utilizare și interacțiunea cu un PC.

Aceste articol este susținut de Kingston. Conținutul său nu este redactat de către echipa Gadget.ro. 

Categorii: hardware

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.