Notebook

HP România ne-a trimis acest portabil pentru review. Le mulțumesc pentru deschidere și sper să colaborăm cât mai mult în perioada următoare. Nu este un model dintr-o generație nouă, dar poate fi considerat un fel de laptop best buy în acest moment la raportul design – performanțe – preț. Numele său de cod complet este HP Pavilion dm4-2020en.  

Începem cu datele sale hardware înainte de a analiza capitole distincte:

– ecran de 14 inch sau 35.5 cm de tip High-Definition LED HP BrightView Display și rezoluție 1366×768 pixeli și 16 milioane culori;

– procesor Intel Core i5-2410M tactat la 2.3 GHz, memorie RAM 4 GB DDR3 și upgrade maxim la 6 GB DDR3, HDD de 640 GB la 5400 rpm;

– placă video AMD Radeon HD 6470M cu 1 GB memorie RAM DDR3 dedicată;

– Wi-Fi, dvd-rw, boxe cu Altec Lansing speakers și respectă standardul Dolby Home Theater, card reader, VGA, 3 x USB 2.0, HDMI, 2 x jack de 3.5 mm, RJ-45, cameră web integrată;

– baterie cu șase celule și încărcător de 90W, greutate de la 2 kg, grosime de 3.22 cm;

– Windows 7 Home Premium pe 64 biți integrat.

Informațiile sunt luate de pe site-ul producătorului – aici.

Design

Vorbim de un HP de 14 inch care-și dorește să mizeze pe portabilitatea oferită, dar este cam gros având în vedere standardele pe care le-au stabilit acum ultrabook-urile. Aduce un hardware mai potent în performanțe decât un ultrabook, preț mai mic, dar este puțin mai greu – în jur de 2 kg față de un maxim de 1.5 kg la ultrabook și 32 mm grosime față de maxim 20 mm la laptopurile slim de nouă generație. Nu mai vorbesc și de condițiile privind hardware-ul.

Capacul ecranului este din metal și HP Pavilion dm4 dă impresia de laptop solid, bine pus la punct, finisările sale sunt reușite. Ca design poate fi considerat un clasic la care s-au utilizat materiale de calitate. Mi-a plăcut de la prima vedere și va fi pe placul celor care nu doresc să experimenteze stilistic în privința laptopului de zi cu zi. Bateria de șase celule se montează ușor și poate fi înlăturată dacă, spre exemplu, stați mai mult pe acasă. Este util pentru că pe termen lung o protejați indiferent de laptop, de marca sa.

Logo-ul HP este stilizat în colțul din stânga și se luminează când îl porniți. Asta mi-a adus aminte de mărul mușcat de la Apple de pe MacBook Aire care la fel se aprinde când a fost apăsată tasta de start. Când deschideți ecranul veți vedea o tastatură cauciucată plăcută, un touchpad cu muchiile argintii, ele înconjoară și tastatură. Metalul este prezent și aici.

Concluzia mea la acest capitol: laptop sobru ce impune stil, rezistent și solid.

Ecran și sunet

Are un display de 14 inch care se vede excelent, iar luminozitatea cred că este cea mai mare pe care am întâlnit-o până acum. Se vede foarte bine din orice unghi și HP a făcut o treabă excelentă. Ecranu de 14 inch este înconjurat de o muchie lucioasă care va aduna praful repede și vă recomand să aveți la o îndemână o cârpă foarte moale sau un servețel umed special. Sunetul vine de la două boxe Altec dispuse la baza sa, pe laterala din față și se aude foarte tare pentru categoria laptopurilor de 14 inch, ceva cam strident. Jackul de 3.5 mm este dispus pe partea stângă și lângă el se află un port USB, dacă cumva aveți căști care necesită conexiune și la USB 2.0, cele cu vibrații încorporate de la Genius pe care le am în acest moment, au nevoie și de USB 2.0 pentru calitate la nivel maxim.

Performanță

Hardware-ul său îi permite și rularea unor jocuri de generație mai nouă, dar nu la capacitate maximă. Nu poate fi considerat un laptop de gaming ci un best buy cu accent pe portabilitate, ușurință în utilizare, display excelent, sunet puternic, browsing, aplicații office. Gamingul este în plan secund. HP Pavilion dm4 aduce un procesor Intel Core i5 tactat la 2.4 GHz, 4 GB DDR3 memorie RAM, HDD de 640 GB la 5400 rpm, placă video ATI Radeon HD 6470M, placă video dedicată cu 1 GB DDR3 memorie inclusă. Notele date de WinIndex:

Procesor – 6.9;

Memoria RAM – 7.2;

Grafica cu Windows Aero – 5.3;

Gaming – 6.4;

HDD – 5.0.

Notele sunt bune din punctul meu de vedere. Nu am mai întâlnit un laptop care să primească 7.2 la memoria RAM. Am mai făcut o serie de teste și mai multe informații găsiți în galeria de mai jos:

[nggallery id=262]

Tastatură și touchpad

Este dintr-un cauciuc frumos stilizat și m-a impresionat în mod plăcut de la prima vedere. Se folosește cu ușurință. Între taste este un spațiu lucios. Nu este luminată. Touchpad-ul este bine individualizat, tastele click dreapta și stânga le găsiți la bază. Fac un click cam puternic când sunt utilizate. Vă recomand să folosiți un mouse spre a scăpa de acest sunet care devine ciudat într-un mediu unde liniștea predomină. Îi dau notă foarte bună la acest capitol.

Conectivitate

Lipsește doar USB 3.0 din pachetul de pe HP Pavilion dm4. În laterala dreapta găsiți jackul destul de mare pentru încărcătorul de 90W al bateriei cu șase celule, 2 x USB 2.0, dvd-rw. În laterala stângă dați de VGA, RJ-45 pentru cei care nu au încă un router pe acasă, HDMI, USB 2.0, 2  x jack de 3.5 mm pentru căștile audio și microfon, frontal în stângă se află cititorul pentru cardurile SD. Se adaugă din hardware: Wi-Fi în standardele b/g/n.

Autonomie

Nu am reușit în perioada în care l-am avut să fac un test extensiv din acest punct de vedere, dar a reușit să ofere 3 ore de autonomie în condiții intensive de lucru. Cu anumite moduri de economisire a bateriei și mai ales dacă display-ul nu este ținut la luminozitatea maximă se pot obține rezultate mult mai bune.

Concluzii 

Cum spuneam de la început, HP Pavilion dm4 în această configurație poate fi considerat o alternativă ieftină la un ultrabook sau un pas intermediar către această gamă. Este portabil, deși ceva cam gros. Are suficientă putere de procesare, Windows 7 cu licență inclus în prețul de achiziție. La puncte slabe nu am ce să enunțez: designul ceva cam sobru, boxele gălăgioase, dar astea sunt chestii de gust și fiecare le vede diferit. Mare problemă este că nu l-am găsit în oferta vreunui magazin local și dacă aveți idee de unde poate fi achiziționat puteți pune un comentariu care se va dovedi cu adevărat folositor.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.