Arhiva-Resurse

Am participat la un eveniment organizat de HP în capitala Cehiei. A fost poziționat  între 22 și 23 martie 2012. Au participat o serie de reprezentanți ai presei din Europa de Est. Din România am fost eu și Alex Rădescu de la jurnalul.ro. O să găsiți în articolul de față mai multe materiale ce ne-au fost prezentate  cât și detalii legate de politicile și practicile eco pe care HP le-a impus la nivel mondial. 

Evenimentul a fost moderat de către Bruno Zago – manager de mediu al HP în Marea Britanie și Irlanda. A ținut și prima prezentare cu tema – Strategia de mediu a HP. Găsiți slide-urile din prezentarea sa mai jos. S-a insistat pe ideea că HP are în centru dezvoltarea durabilă de mult timp și eforturile lor s-au concretizat în numeroase premii primite în întreaga lume, HP se numără printre cele mai eco companii din lume.

Vă aduc în față o serie de date interesante:

– 8.5 miliarde locuitori pe Terra în 2035, cu 1.8 miliarde în plus față de 2007;

– creșterea consumului de energie cu 49% în 2035 față de 2010;

– creșterea emisiei de CO2 în atmosferă în 2035 cu 43% față de 2009.

Este evident că pe termen Dolung va crește consumul de energie și presiunea exercitată asupra mediului înconjurător va fi mult mai mare. De aceea este necesar ca orice companie din IT să depună eforturi spre a realiza echipamente care să contribuie la reducerea efectelor negative asupra mediului, eficiente din punct de vedere energetic, dar și fabricate din materiale care să permită reciclarea.

Dovada că HP duce o politică eco: 

– 1.4 miliarde kWh – electricitate economisită de cei care au ales să folosescă desktop-urile și notebook-urile HP în 2010;

– 121.000 de tone – produse reciclate prin intermediul partenerilor. Sunt incluse și 70 de milioane de cartușe de imprimantă;

– industria IT contribuie cu 2% la eliberare de CO2 în atmosferă – 55% prin desktop pc, notebook, etc și 45% prin centrele de prelucrare a datelor world wide.

În fiecare zi HP vinde: 110.000 de imprimante, 75.000 de sisteme dekstop, 3.500 de servere și 30.000 de comenzi online pe partea foto. Majoritatea furnizorilor cu care HP lucrează sunt din zona Asia-Pacific – 75%.

Au realizat unul dintre cele mai moderne data centere din Europa în nordul Marii Britanii la Wynyard – au utilizat și geografia locală spre a îmbunătăți răcirea. Se folosesc de faptul că în zonă bate vântul timp de 364 zile pe an. Culoarea argintie din facilitate este  făcută spre a nu estompa lumina și a o refracta astfel încât consumul să fie cât mai redus.
Bruno Zago Presentation

Și clipul pus de către Bruno Zago:

A urmat Dave Lobato care lucrează la HP de peste 20 de ani. Jobul său este de manager pe partea de dezvoltare durabilă în divizia LaserJet a HP. Au fost oferite o serie de date statistice interesante.

– factorul no. 1 pentru achiziția unui echipament IT eco este legat de eficiența energetică;

– costurile cele mai ridicate în printarea eco sunt aduse de hârtie și prețul său;

HP a conceput o soluție pentru o printare cu costuri reduse – HP Green IT Action Plan pentru imprimare:

– folosirea unui ghid de tip step-by-step pentru a adopta o politică sustenabilă;

– management pentru mediul de printare;

– identificarea și implementarea strategiilor ce duc la reducerea imprimării la birou;

– aplicarea unor practici și unelete utile care să a angaja utilizatorul și a conduce schimbarea.

S-a redus consumul de energie astfel încât de la 42 euro – cost de energie anual  calculat pentru o imprimantă LaserJet în 1984 s-a ajuns la 1.30 euro pentru un model similar din 2010.

Au implementat funcția HP Auto-on și Auto-off. Se spune că s-ar face o economie de 66% dacă am închide aparatele electrocasnice & it atunci când nu le utilizăm. S-a realizat o soluție denumită HP EcoSMART Console și EcoSMART Fleet 1.0. Ambele permit o customizare și un management excelent în ce privește folosirea imprimantelor dintr-o firmă.

Dave Lobato Sustainability Presentation

A încheiat printr-un video:

 

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.