HTC Butterfly ne-a sosit la review prin intermediul QuickMobile. A făcut senzație în 2012 când a fost prezentat fiind printre primele telefoane cu un CPU quad-core Qualcomm și display FHD de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. La momentul respectiv era promovat ca un phablet. Între timp după lansarea de terminale de la CES 2013 și MWC Barcelona s-a ajuns ca 5 inch să fie considerat noul standard în domeniul smartphone-urilor de top. Excepția o reprezintă HTC One cu ai săi 4.7 inch, dar circulă informații cum că s-ar pregăti un device HTC cu designul lui HTC One și display de 5 inch.

Trebuie să precizez că HTC Butterfly nu este importat oficial în țara noastră ci adus de către unele magazine online prin importul direct din SUA sau alte state ce-l au în ofertă. HTC Butterfly se numește HTC Droid DNA în SUA. Specificațiile hardware și designul sunt identice.

Cred că HTC ar fi făcut o mișcare bună dacă importa HTC Butterfly în țara noastră și-l aducea în oferta operatorilor de telefonie. Trebuie să facă acest pas încă din 2012 când smartphone-ul taiwanez a fost lansat pe alte piețe. O bună perioadă de timp nu ar fi avut rival și ar fi oferit specificații superioare oricărui alt smartphone concurent. Lucrurule s-au mai așezat între timp. Samsung Galaxy S4 sau Sony Xperia Z sunt telefoane care concurează de la egal la egal cu HTC Butterfly.

Specificațiile hardware pentru HTC Butterfly:

Smartphone

Date tehnice

HTC Butterfly

Ecran

Super LCD3 de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, Corning Gorilla Glass 2

Procesor

Qualcomm quad-core la 1.5 GHz S4 Pro

Memorie

2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD

GPU

Adreno 320

Sistem de operare

Android 4.1 și va primi 4.2 Jelly Bean în viitorul apropiat

Conectivitate

4G / LTE, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, gps

Cameră foto și video

8 Megapixeli și filmează la 1080p cu sunet stereo, cameră frontală de 2.1 Megapixeli ce filmează la 1080p

Baterie

2020 mAh

Greutate

140 gr.

Grosime

9.1 mm

Design

HTC-Butterfly (1)

În cutie dați de telefon, agrafa pentru microSIM, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști cu formă clasică pe jack de 3.5 mm, manual de instrucțiuni, certificat de garanție. Versiunea sosită la review era pe negru. Am avut ocazia să-l văd și pe cel roșu. Acela este lucios pe spate și, chestie de gust, nu mi-a plăcut. Cel negru este mat pe spate, oferă un grip bun. Nu adună amprentele așa ușor.

HTC Butterfly vine cu o formă alungită. Tocmai de aceea la bază îl poți cuprinde fără nicio problemă cu o singură mână, dar va fi dificil să ajungi în colțurile superioare ale display-ului de 5 inch cu degetul, dacă îl vei manevra cu o singură mână. Telefonul este destul de ușor având în vedere că are ecran destul de mare. Plus că pare ceva mai subțire decât cei 9.1 mm. Ajunge la grosimea respectivă în partea centrală, iar muchiile sunt mai slim. Vine cu o formă ergonomică, stă bine în palmă.

L-am strecurat și în buzunar și nu m-a deranjat. Ar fi o problemă. Atunci când vrei să te încalți te va incomoda un smartphone de dimensiunile lui HTC Butterfly. Marginile sale sunt roșii. Nu-mi place roșul pus de HTC, dar sunt persoane care au fost cucerite tocmai de acest artificiu de design.

HTC Butterfly include materiale de calitate, punctează pozitiv și în ce privește asamblarea, atenția la detalii. HTC știți că nu face compromisuri din acest punct de vedere. Rămâne un smartphone plăcut și la mijlocul lui 2013. Atrage privirile prin designul ușor neconformist și prin dimensiunile sale.

Ecran și sunet

HTC-Butterfly (16)

Super LCD3 de 5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli. Dacă mi-ați urmărit reviewurile până acum știți că sunt de părere că s-a făcut o trecerea prea rapid de la HD la FHD pe telefoane. Ochiul uman nu simte diferența și de multe ori te alegi cu un consum mare de resurse fără un efect pe care să-l apreciezi.

Trecând la subiect pot confirma că Super LCD3-ul de 5 inch de la HTC se vede într-un mare fel. Suferă puțin sub acțiunea razelor solare și aduce un efect de oglindă ce se dovedește deranjant. Totuși, nu-i la fel de stringent ca la generațiile anterioare. Culorile afișate sunt naturale, unghi de vizualizare destul de larg. La baza ecranului se află trei butoane capacitive cu rol în meniu. Au rolul de Aplicații recente, ieșire direct pe ecranul de start și Back. Normal că adună amprentele într-un mare fel, nu ar fi stricat o suprafață oleofobică.

Include tehnologia Beats Audio și efectul maxim este obținut când folosiți o pereche de căști Beats de tip in-ear. Au observat că prețurile s-au mai așezat și pe la magazinele online românești găsiți astfel de căști pe la 200 și ceva de lei față de 400 lei în urmă cu 2 – 3 săptămâni. Sunetul oferit de HTC Butterfly este suficient de puternic, mult bass inclus pentru categoria sa. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în partea superioară și tasta pentru reglarea volumului în dreapta. Mi s-a părut ceva cam greu de accesat și asta pentru că nu iese suficient de mult din profilul smartphone-ului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-Butterfly (19)

Include un CPU quad-core ce era vârf de gamă în 2012: Qualcomm Snapdragon S4 Pro la 1.5 GHz + 2 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile de tip microSD. Trebuie să aveți grijă la montarea unui microSD sau la microSIM. Ambele sunt poziționate în partea superioară și destul de greu de accesat. Plus că slotul pentru microSIM nu mi-a dat impresia că ar fi prea rezistent în timp. Îți pui SIM-ul și ar fi ok să nu-l mai schimbi prea curând.

Știu că între timp au fost anunțate Qualcomm Snapdragon 600 și 800 care-s mai performante decât Snapdragon S4 Pro, dar vă asigur că și acest procesor + Adreno 320 GPU + 2 GB memorie RAM rulează orice aplicație de top din Google Play fără probleme, viteză în browsing și tot ce-ți mai poți dori de la un telefon poziționat în segmentul high-end.

Rulează Android 4.1.2 Jelly Bean cu interfața Sense 4+. Nu ar fi prea multe de spus din acest punct de vedere. Nu a trecut pe Sense 5.0. Presupun că HTC va face update pentru HTC Butterfly în viitorul apropiat la Android 4.2.2 Jelly Bean și Sense 5.0 precum la HTC One. Acum știți și voi că de multe ori durează luni bune până când update-ul devine disponibil via OTA și-ți apare notificarea pe ecran. Nu mai fac o incursiune în aplicațiile instalate pe telefon. Dacă ați avut un HTC din ultimii doi ani de zile știți despre ce este vorba. Sense UI rămâne o interfață plăcută și aduce un plus pe un smartphone Android față de altele care decât încetinesc telefonul în utilizarea zilnică. Aveți peste 700.000 de aplicații în Google Play și HTC Butterfly este un device care te îmbină să-l folosești pe post de consolă de gaming ad-hoc sau pentru browsing intensiv, vizionat de filme etc.

Performanță

2013-05-28_07-52-36

L-am supus la câteva teste de benchmark și rezultatele sunt destul de bune chiar și la nivelul lui 2013 când Galaxy S4 sau HTC One mizează pe un hardware ceva mai potent:

Smartphone

Teste de benchmark

HTC Butterfly

Quadrant Standard

7966 puncte

AnTuTu Benchmark

20902 puncte

NenaMark1

59.4 fps

NenaMark2

59.5 fps

CF-Bench

17814 puncte

Vellamo

HTML5 – 1877 puncteMETAL – 595 puncte

3DMark

Ice Storm – 9399 puncte

BrowserMark 2.0

1812 puncte

HTML5test

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

HTC-Butterfly (3)

Știe și 4G / LTE, dar nu cred că este compatibil în acest moment cu tehnologia 4G de la noi. Presupun că abia din 2014 și HTC Butterfly va intra în rândul telefoanelor care funcționează pe noul standard. Nu-i lipsește nimic. Are microUSB cu MHL și poate fi conectat printr-un cablu compatibil direct la un monitor ce suportă acest standard. Nu mai este nevoie de acel microHDMI încorporat.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, butonul de power și sloturile pentru microSIM și microSD protejate de un plastic. În lateral dreapta dați de tasta pentru reglarea volumului. La bază se află portul microUSB protejat de un capac din cauciuc care nu mi-a dat impresia că ar fi prea rezistent și la o utilizare intensivă s-ar putea să se rupă. Mai bine alegeau să fie un port microUSB simplu. Funcționează ireproșabil în 3G, calitatea apelurilor este de top, fără vreun death grip.

Cameră foto și video

HTC-Butterfly (12)

8 Megapixeli și multă tehnologie încorporată. Vă las cu câteva sample-uri foto:

Autonomie

Baterie de 2020 mAh, display FHD de 5 inch, CPU quad-core și rezultate mediocre din acest punct de vedere. Păcat că HTC nu s-a gândit mai serios și la acest capitol. Măcar de avea 2500 mAh. Cu luminozitatea la maxim, toate sincronizările activate în fundal, gaming puternic și nu trece testul unei zile. Abia face asta în condiții de utilizare moderată.

Concluzii

HTC-Butterfly (18)

HTC Butterfly este un smartphone care pe final de 2012 ar fi fost cel mai dorit smartphone Android sau cel puțin ar fi jucat singur într-o ligă a super-smartphone-urilor care în 2013 a primit noi modele de top. Rămâne un smartphone complet și la nivelul anului ăsta, dar se va face un compromis serios în ce privește autonomia și cele mai noi versiuni Android.

PRO

– materiale și finisare de calitate, design plăcut, carcasă din policarbonat;

– display ce uimește prin unghiul de vizualizare și redarea fidelă a culorilor;

– hardware destul de puternic pentru a transforma telefonul în consolă de gaming ad-hoc, browsing în mare viteză etc;

– sound excelent;

– fotografii și clipuri video la o calitate bună.

CONTRA

– autonomie redusă;

– Android 4.1.2 Jelly Bean și o interfață Sense 4+ ce simte patina timpului. Ar fi fost de bun augur dacă-i făceau deja update la 4.2.2 și Sense 5.0;

– preț mare.