Smartphone

Acest smartphone a stârnit numeroase reacții în momentul în care a fost prezentat oficial. Pe toate site-urile și blogurile de tehnologie se punea întrebarea cum HTC a reușit să pună Android 4.0 ICS pe Desire C cu procesor de 600 MHz și alte telefoane din portofoliul HTC sau din portofoliul altor companii nu vor primi această versiune de Android sub motivul că experiența oferită nu ar fi ok, că nu oferă stabilitate, etc.

Modelul primit la test vine de la HTC România, este un sample de test și de aceea s-ar putea ca versiunea finală pe care o găsiți prin magazine să se descurce mai bine decât Desire C-ul de care scriem acum. Nici pachetul nu este cel final, o cutie albă cu smartphone-ul și încărcătorul.

Odată cu acest smartphone vom începe să adăugam un aspect nou la review-urile noastre. Se va da câte o notă pentru fiecare aspect important: design, ecran și sunet, sistem de operare + aplicații + performanță, conectivitate, cameră foto și video, autonomie. Va reieși o medie, o notă pe care device-ul testat o va primi.

Să vedem care sunt datele tehnice, înainte de a începe o analiză mai detaliată:

Smartphone
Date tehnice
HTC Desire C
Ecran TFT capacitiv de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli, 165 ppi, 16 milioane culori, HTC Sense UI 4.0
Procesor Singke core MSM7227A Snapdragon la 600 MHz
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU Adreno 200
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, fără LED flash, fără cameră frontală
Baterie 1230 mAh
Greutate 100 gr.
Grosime 12.3 mm

Design

Când l-am desfăcut din cutie mi-a atras atenția prin dimensiunile sale, pare mai mic și nici nu zici că are un display de 3.5 inch. Așa se întâmplă când lucrezi zi de zi pe 4.65 inch și de multe ori în ultimul timp m-am jucat cu telefoane de 4.7 inch sau 4.8 inch.

Există și un aspect pozitiv – ușor de manevrat, de strecurat în buzunar sau în geantă în cazul fetelor. Varianta primită era pe roșu și s-ar potrivi de minune în mâinile unei domnișoare. Au dispus o margine argintie în jurul ecranului, design unibody cu un capac al bateriei ce acoperă înrteg spatele device-ului. Acolo dai de slotul pentru SIM și pentru microSD de până la 32 GB.

Marginea smartphone-ului taiwanez este din metal și carcasa ce acoperă spatele din plastic, dar unul plăcut la atingere și care dă un grip foarte bun, nu-ți scapă din mână. Culorile ales: negru în jurul ecranului spre a-l reliefa mai bine, argintiu – muchia ce-l înconjoară și se pară de roșul regăsit la muchia metalică ce dă și impresia de smartphone rezistent, roșul capacului. Și când desfaci capacul găsești tot roșu, până și bateria este în această culoare.

HTC Desire C nu-i un smartphone urât, dar nici nu uimește la nivel de artificii stilistice. S-a mizat pe simplitate, linii plăcute, materiale ok din punct de vedere calitativ. Pare un micuț bonsai:  grosime de peste 12 mm, l-au făcut ceva mai lat și nu s-a mers pe lungime la display. Nu uitați că vorbim de un smartphone entry-level și din punct de vedere arată bine. Marea problemă la Desire C ar fi prețul – puțin peste 1.000 de lei, poate fi considerat cel mai scump smartphone Android entry-level.

Ecran și sunet

Aduce un TFT capacitiv de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli. Marginile sale sunt negre și asta ajută în a te concentra mai bine pe conținutul afișat. Densitatea pixelilor este de 165ppi. L-am folosit cu luminozitatea la maxim. Culorile sunt naturale, nu are o luminozitate pronunțată. Nu a impresionat, dar nici nu are cum dacă ținem cont de categoria de telefoane Android din care face parte.

La baza ecranului se află trei butoane de tip capacitiv – în stilul Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Acestea au rol de Back, ieșire pe ecranul de start și afișează Aplicațiile recente.
Touch-ul mi s-a părut ok, din păcate aduce un oarecare lag când îl iei mai tare. Asta pentru că procesorul și acceleratorul grafic nu țin pasul cu sistemul de operare și interfața Sense UI 4.0.

Sunetul se bazează pe o boxă micuță dispusă lângă camera foto pe spate. Nu veți putea să o obturați indiferent cum ai ține smartphone-ul în mână: landscape sau portrait. Totuși, când este ținut pe masă și sună sau asculți o melodie nu se aude așa tare ca atunci când este ținut în mână, neajunsul de a avea o boxă pe spate. Nu se aude foarte puternic, tasta pentru reglarea volumului a fost pusă în partea dreaptă, pe lateral. Aduce un oarecare bass, precizez că pe spatele lui Desire C la bază se află logo-ul Beats Audio ce ar trebui să certifice o calitae a sunetului ireproșabilă. Se transmit ușoare vibrații în telefon când volumul este dat la maxim.

Jack-ul de 3.5 mm este poziționat superior. Nu am avut căștile originale în pachet, dar am utilizat unele de tip in-ear / intraauriculare de la Galaxy Tab 7.0 Plus. Pot să spun că așa se aude mult mai bine, un sound cald cu mult bass, plăcut. Aici se vede tehnologia Beats la lucru.

Hardware, sistem de operare și aplicații, performanță

Rulează Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich și Sense UI 4.0. HTC One X a primit 4.0.4 și Sense UI 4.1 în urmă cu două zile, dar nu se știe nimic dacă și Desire C se va bucura de același tratament.

Hardware-ul nu impresionează: procesor Qualcomm de 600 MHz, Adreno 200 GPU, 512 MB RAM. Spațiul de stocare apare a fi de 4 GB, dar în mod real îmi arăta doar 0.94 GB. Presupun că Android 4.0 și aplicațiile adiacente ocupă o parte din cei 4GB și totuși, nu înțeleg de ce arată Total Space – 0.94 GB . În general se ajunge pe la 2.5 GB oferiți în mod real. Trebuie să precizez că procesorul de pe HTC Desire C îl regăsiți și pe Desire V sau LG Optimus L7 doar că acolo are o frecvență de 1 GHz și nu de 600 MHz.

Aduce și slot pentru microSD de până la 32 GB. Ar trebui să fie suficient pentru micuțul smartphone taiwanez.

Sistemul de operare nu diferă cu nimic față de ce regăsiți la vârful lor de gamă – HTC One X. Aveți un ecran de start cu cinci ferestre pe care se pot pune widgets, aplicații după bunul plac al fiecăruia.

Și o chestie ciudată pe care nu am mai văzut-o:

Pornire – 5 secunde;
Oprire – 18 secunde.

Scoate rezultate diferite. Cele de mai sus s-ar putea să fie doar un accident. Depinde și dacă are sau nu microSD în el, de capacitatea microSD-ului. Știți că la fiecare pornire face un scan în microSD pentru conținutul de acolo și ulterior îți pune ecranul de start ca să navighezi prin el.

Tastatura qwerty touch a fost optimizată pentru display-ul de 3.5 inch și au folosit spațiul la maxim. Foarte ușor poți scrie un mesaj sau mail.

Dintre aplicațiile preinstalate pe smartphone:
– 7digital – cumperi muzică, o sincronizezi și o ai cu tine peste tot;
– Adobe Reader, Calculator, Calendar, Camera foto, Clock, Downloads, Dropbox, Facebook, Flash Player Settings, radio FM, Friend Stream;
– Gallery, Gmail, Google+, HTC Hub, Internet, Latitude, Mail, Maps, Messages, Messenger, Music, Navigation, News & Weather, People, Personalize, Phone, Places, Play Store, Polaris Office, Search, Seetings, Setup, Show Me;
– SIM Toolkit, SoundHound, Talk, Task Manager, Tasks, Teeter – joc, Transfer, TuneIn Radio, Voice Recorder, Weather, Wi-Fi hotspot, YouTube.

Viteza în browsing lasă de dorit și când îl pui să ruleze mai multe aplicații sau te miști mai repede prin meniu vei da uneori de lag – întârziere în preluarea comenzii date. Trebuie să ne raportăm mereu la clasa din care face parte și să nu-i cerem performanțe de high-end. Sunt și telefoane dual-core care au lag, darămite un smartphone cu procesor de 600 MHz.

Apropo de browsing, site-urile cu variantă mobilă sunt ok. Probleme apar la cele care nu au variantă mobilă și o mulțime de bannere, clipuri flash, etc.

Am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele le găsiți mai jos:

Aplicație de test HTC Desire C
AnTuTu Benchmark 2052 puncte
Quadrant Standard 1241 puncte
CF-Bench 1688 puncte
NenaMark 1 49.8 fps
NenaMark 2 15.7 fps
Vellamo 551 puncte
BrowserMark 21719 puncte
HTML5test cu browserul default 275 puncte

Conectivitate

Aduce 3G cu 14.4 Mbps maxim în download, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0. În partea superioară veți da de jack-ul de 3.5 mm și butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea display-ului touch. În lateral dreapta a fost poziționată tasta pentru reglarea volumului și microUSB în stânga pentru conectarea la calculator cât și pentru încărcarea acumulatorului de 1230 mAh.

Telefonie

De multe ori se uită de cum se descurcă smartphone-ul respectiv în apeluri și mesaje. De aceea punem un nou capitol. Cartela SIM suportată este de dimensiuni normale. Se aude ok, nu uimește prin claritate, dar nici nu stă prost la acest capitol. Tastatura qwerty touch a fost concepută bine, te obișnuiești ușor cu ea și chiar în mod portait, pe un display de 3.5 inch în diagonală.

Cameră foto și video

Senzor foto de 5 Megapixeli cu rezoluție maximă a fotografiei de 2592×1728 pixeli. Mai sunt și alte formate: 3 Megapixeli, 1 Megapixeli, Small – 640×416 pixeli. Filmează la maxim 640×480 pixeli. Nu are led flash și nici nu regăsim o cameră frontală. Sunt mai multe moduri presetate: Auto, Portrait, Landscape și Low light. Și câteva mostre foto:

 


Autonomie

Bateria de 1230 mAh se dovedește a fi insuficientă pentru micuțul Desire C,  la cei peste 12 mm afișați la grosime mă așteptam la o baterie mai mare. Trebuie să spun încă o dată că era un smartphone de tip sample de test și nu versiunea finală care o găsiți în magazine. Fiind fabricat printre primele unități și destinat testelor nu oferă feelingul unui smartphone gata terminat, pus în raft spre a fi cumpărat. De aici poate reiese și autonomia redusă a telefonului care cu greu în condiții de utilizare moderată ajunge la o zi.

Concluzii

HTC Desire C rămâne un smartphone Android entry-level. Are puncte forte și slabe după cum le-am individualizat și mai jos. Marele neajuns mi se pare prețul, peste 1000 de lei pentru un smartphone de 3.5 inch cu procesor de 600 MHz, 1 GB spațiu real de stocare, cameră de 5 Megapixeli fără LED flash, fără cameră frontală.

Să vedem notele pe care le-a obținut:

HTC Desire C
Design 8
Ecran 7.5
Sunet 9
Performanță 6
Conectivitate 8
Telefonie 9
Cameră foto 7.5
Autonomie 6
Total 61 puncte / 80 ar fi putut atinge maxim.
Nota finală 7.62

Puncte forte
– design plăcut;
– sunet de calitate marca Beats Audio;
– Android 4.0.

Puncte slabe
– prețul prea mare în raport cu ceea ce oferă;
– cameră foto fără prea multă tehnologie încorporată;
– autonomie redusă.

Preț – 1.029 lei pe eMAG.ro și 899 lei pe quickmobile.ro.