Tablete

Am utilizat vreme de câteva zile prima tabletă a celor de la HTC și acum îi putem face o scurtă prezentare. O găsiți în oferta evomag.ro la prețul de 2.978 lei în configurația cu 3G și 32 GB și 2.199 lei cu 16 GB și fără 3G.

Partea de unboxing și primele impresii le găsiți aici. Înainte de a trece la prezentarea prorpiu-zisă să recapitulăm detaliile tehnice ca o bază de plecare:

– ecran de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli și 16 milioane culori, Sense UI;

– procesor tactat la 1.5 Ghz, 1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB;

– Android 2.3 Gingerbread;

– 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, microUSB, GPS;

– cameră foto de 5 Megapixeli, autofocus, fără led flash, filmează HD la 30 fps, cameră secundară de 1.3 Megapixeli;

– baterie de 4000 mAh, 420 gr., 13.2 mm grosime.

1. Design, ecran și sunet

Nu știu dacă folosesc un termen tocmai elocvent, dar vorbim de o tabletă premium. Am observat că HTC chiar și la telefoanele cu Android destinate a avea un preț redus – HTC Wildfire – nu face rabat calitativ în ce privește materialele sau finisarea. Culoarea albă de spate și carcasa argintie amintesc de iPad și MacBook Air. Noroc că în cutie găsiți și o husă albă care va proteja cu brio pe HTC Flyer de eventualele zgârieturi.

Ecranul este înconjurat de o ramă neagră și veți regăsi și camera foto secundară de 1.3 Megapixeli cu rolul de a vă ajuta în efectuarea apelurilor video. Logo-ul HTC se regăsește în partea superioară, deasupra ecranului și îmi place că nu este unul intruziv ca aspect.

Superior veți da de jackul de 3.5 mm și butonul cu rol de pornire/oprire și lock/unlock al ecranului. La bază este portul microUSB pentru conectarea la calculator și pentru a reîncărca bateria de 4000 mAh. Pe partea dreaptă sunt butoanele pentru reglarea volumului. Capacul de pe spate trebuie îndepărtat cu atenție. Apăsați cu două degete în zona centrală și îl împingeți spre exterior. Veți regăsi sloturile pentru cartela SIM și cardul microSD de până la 32 GB.

Ecranul aduce o rezoluție de 1024×600 pixeli și în lumina razelor solare nu se descurcă prea bine. Aici dăm de o problemă generală a tuturor telefoanele cu ecran touchscreen generos sau tabletelor. Nici măcar acel mult apreciat display SuperAMOLED Plus de pe SGS II nu este impresionant în timpul unei zile toride. Nu îmi explic de ce, dar grăsimea degetelor se acumulează rapid. iPad 2 sta bine chiar și la acest capitol.

La baza displaylui se află 3 butoane touch cu rol de shortcut către cele 8 home screen-uri, customizarea a desktopului și back. Când treceți în modul landscape se vor activa cele la baza tabletei și astfel se mențin ușor de accesat.

Camera de 5 Megapixeli nu se încadrează în linia carcasei, ieșind puțin în evidență. Sunetul vine de la două boxe – le-aș spune orificii – de pe spate. Au reușit să le dispunp astfel încât atunci când țineți tableta în modul landscape nu veți obtura aceste micuțe difuzoare, iar calitatea oferită este de top. Nu se aude extrem de puternic, dar claritatea este excepțională. Jackul de 3.5 mm este însoțit de un set de căști albe. Recomand achiziția unora in ear.

2. Hardware

Vorbim de o tabletă puternică cu procesor de 1.5 Ghz, 1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB (se ajunge la 64 GB overall). În țara noastră este cea mai puternică tabletă de 7 inch. Concurentul direct ar fi mai vechiul Galaxy Tab ce aduce un procesor de 1 Ghz și 512 Mb RAM. Punctajul pe care l-a scos în Quadrant este de peste 1.900 de puncte. Normal că este mai slabă decât tabletele cu Tegra 2 – dual-core la 1 Ghz. Aplicațiile existente la ora actuală nu justifică neapărat achiziția unei tablete dual-core.

Remarc faptul că nu s-a încălzit pe vreun punct al carcasei. SGS II devine incandescent – cu ghilimele de rigoare – în partea superioară, pe spate.

3. Sistem de operare și aplicații

Anterior făceam o comparație cu tabletele dual-core și acestea au pe post de sistem de operare – Android 3.0 sau 3.1 HoneyComb. HTC a implementat Android 2.3 Gingerbread. Momentan atât în .ro cât și în .com nu este nicio tabletă de 7 inch cu HoneyComb. În browsing se descurcă decent, deși a trebuit să instalez Opera Mini pentru că uneori browserul dedicat nu mai dorea să-și facă datoria. HTC Flyer este un pic cam puturoasă – dacă se poate uzita un asemena termen – în ce privește sincronizarea cu contul de mail, în speță gmail.

O serie de aplicații din Market nu vor rula. Mi s-a întîmplat la Aspahlt 5 HD. Se datorează rezoluție atipice de 1024×600 pixeli față de un standard utilizat de dezvoltatori Android de 800×480 pixeli.

Căutarea de aplicații în Android Market a evoluat pozitiv și veți remarca faptul că apar trei categorii de bază: Jocuri, Aplicații și HTC.

Față de plutonul tabletelor touchscreen se individualizează și prin  interfața customizată a HTC – Sense UI. Aveți la dispoziție 8 home screen-uri pe care să dispuneți aplicațiile sau funcțiile pe care le folosiți frecvent și doriți să aveți un shortcut la îndemână către ele. Dacă butonați un HTC Sensation  veți remarcă interfața a fost portată pe Flyer, merge și viceversa.

4. Conectivitate

Lipsește doar un port HDMI din lista ce cuprinde Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, jack de 3.5 mm, microUSB, GPS, 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps. Pentru a utiliza partea de telefonie, recomand un set bluetooth sau clasic pe jackul de 3.5 mm. Ar fi haios să vezi pe cineva purtând o discuție prin intermediul unei tablete de 7 inch. 3G este important pentru conectivitate și portabilitate maximă. Un handset în genul HTC Flyer trebuie neapărat să fie asezonată cu un abonament ce prevede trafic inclus de date.

Nu văd care ar mai fi utilitatea sa, doar în spațiul casei sau biroului cu conexiune via wi-fi. Trebuie să-ți ofere o experiență interesantă legată de web în orice situație.

5. Cameră foto/video

Senzor de 5 Megapixeli pe spate și 1.3 Megapixeli în partea frontală. HTC mai are de lucrat la implementarea unei camere foto de calitate și HTC Flyer arată că sunt pe drumul cel bun. Are autofocus, dar lipsește un led flash și decât să pună unul cu putere scăzută, zic că este mai bine așa. Filmează mai slab decât mă așteptam și o galeri foto făcută cu Flyer regăsiți mai jos. Veți da de o serie de efecte interesante direct în interfața camerei foto. Aceasta este lipsită de un buton pentru activarea rapidă.

[nggallery id=83]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=MgSm-Aj-vnY

6. Autonomie

Un călcăi al lui Ahile pentru toate terminalele Android sau Windows Phone 7. Bateria are 4000 mAh și se descurcă onorabil. În condiții de utilizare moderată ajunge la 2 zile, iar utilizată intensiv timpul se reduce până pe la 10 h. Presupun că nu ați sta cu Flyer timpul amintit în mod continuu. Te avertizează când intră sub 15% din capacitatea bateriei. Presupun că știți că dacă vreți să aveți grijă de acumulator este necesar să îl reîncărcați mai des și să nu așteptați să se descarce complet sau să fie full – 100% ci în jur de 80 – 90% la sfârșitul unui ciclu de reîncărcare.

7. Preț

Prețul este ridicat – aproape 3.000 de lei la evoMAG. Mă aștept să se reducă în această vară. Mai este și alternativă de 16 GB cu Wi-Fi și fără 3G.

Concluzii

HTC Flyer este un pas important pentru compania taiwaneză cunoscută în mod special pentru telefoanele sale cu Android sau Windows Phone 7. Au raportat vânzări bune pentru Flyer, dar pe nicăieri nu am dat de cifre oficiale. În segmentul său, de 7 inch, este  cea mai bună la ora actuală în .ro. Nu se poate compara cu iPad 2 – 9.4 inch sau tabletele cu HoneyComb – Motorola Xoom, Asus Eee Pad Transformer ce îi sunt net superioare.

Punctele sale tari sunt:

– designul – superb, cu o finisare ce nu poate primi reproșuri;

– interfața Sense UI;

– portabilitatea oferită într-un pachet cu ecran de 7 inch și 420 gr., 13.2 mm grosime;

Nu prea ne-a plăcut:

– prețul nejustificat de mare;

– camera de 5 Megapixeli ce putea să filmeze la o calitate mai ridicată, fiind ajutată în procesare de procesor de 1.5 Ghz și 1 GB RAM.

[nggallery id=82]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=987FxXU_LHw

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.