Am mai discutat despre Huawei Mate 10 Pro pe site, avem și un review destul de cuprinzător. Cred că trebuie să insistăm puțin pe un subiect: camera foto și video principală.

Camera foto și video a rămas unul dintre puținele elemente ce face deosebirea între producătorii premium. Orice companie poate aduce cel mai bun hardware din piață, un design reușit, o baterie mare, un software cât de cât optimizat, dar sunt doar câțiva producători ce sunt capabili să ofere calitate ridicată a imaginilor, mai ales în low-light, și fără ca utilizatorul să intre prin setările modului avansat.

Material video:

Din ce am testat în ultimul an, lista scurtă din premianții pe partea de foto și video sunt Apple, Huawei și Samsung. Pentru Huawei a fost un adevărat challenge să ajungă în acest club select și aș face pariu că au investit pe măsură în R&D. Au realizat parteneriatul cu Leica și au dezvoltat camera duală în avanpremieră. Pe Mate 10 Pro avem un modul îmbunătățit.

De prin 2016 au reușit să aducă o cameră bună, dar parcă nu erau acolo lângă Apple și Samsung. În 2017 deja discutăm de o îmbunătățire majoră, acum luptă cu iPhone 8 Plus și GALAXY Note8 de la egal la egal, de multe ori se poziționează chiar peste concurența sa.

Care ar fi secretul?

Mai întâi să reluăm care sunt specificațiile tehnice. Avem o cameră principală de tip dual cu senzor monocrom de 20 Megapixeli și senzor color de 12 Megapixeli, ambele cu diafragma f/1.6, optică ce poartă semnătura Leica, zoom optic 2x, autofocus realizat prin două tehnologii: detecție de fază și tehnologia laser, dual-LED flash. Este capabil să filmeze la 2160p cu 30 fps și la 1080p cu 30 sau 60 fps.

Secretul este relativ simplu:

  1. Procesorul Kirin 970 ajută mult în analiza și interpretarea informațiilor oferite de camera duală. Kirin 970 aduce un ISP de tip dual pe 14-bit pentru procesarea de imagine. Mai avem și NPU – matrice neurală cu partea de inteligență artificală implementată direct în hardware. Recunoaște diferite scenarii în care se află smarphone-ul cât ai clipi, într-o fracțiune de secundă și aplică setările necesare spre a scoate o imagine cât mai reușită;
  2. F/1.6 aduce multă lumină în obiectiv, iar Huawei a știut cum că compenseze din software ca să nu avem zgomot de imagine. De aici și rezultatele neașteptat de bune în low-light, de multe ori peste concurența sa. Este și singurul smartphone ce aduce f/1.6 pe ambii senzori, concurența are un senzor cu diafragmă de genul f/1.7, iar senzorul complementar urcă la f/2.4 etc;
  3. Senzor color + senzor monocrom = multă informație pe care telefonul o adună și o analizează într-un ritm cu adevărat alert.

Peste toate aceste elemente adăugați una dintre cele mai bine organizate interfețe grafice dedicate camerelor foto și video, prin swipe de stânga spre dreaptă ai modurile de fotografie, iar prin swipe de la dreapta spre stânga sunt setările propriu-zise.

Principalele moduri de fotografiere: Foto, Monocrom, Videoclip, HDR, Panoramă 3D, Panoramă, Foto nocturnă, Pictură cu Lumină, Filmare Lentă, Încetinire, Filtru. Dacă apăsați Mai Mult veți descoperi că pot fi descărcate: Mâncare aspectuoasă, Inscripționare și Scanare Document.

Rezoluțiile pentru imagine:

20 Megapixeli și 5120×3840 pixeli cu aspect 4:3;

12 Megapixeli și 3968×2976 pixeli cu aspect 4:3;

9 Megapixeli și 2976×2976 pixeli și aspect 1:1;

8 Megapixeli și 3264×2448 pixeli și aspect 4:3;

8 Megapixeli și 3968×1984 pixeli și aspect 18:9;

5 Megapixeli și 3264×1632 pixeli și aspect 18:9.

Pe partea video sunt următoarele opțiuni:

UHD / 4K cu 16:9 și sunet stereo, 30 fps;

FHD / 1080p cu 16:9 și sunet stereo, 60 fps;

FHD / 1080P CU 16.9 și sunet stereo, 30 fps;

HD / 720p cu 16:9 și sunet stereo, 30 fps;

Rezoluțiile mai mici nu cred că le mai folosești nimic. Primele trei opțiuni sunt de luat în calcul.

Scurtăturile rapide din interfață permit joncțiunea între camera foto și video, acces direct către galeria de imagini ( în lateral dreapta, cu telefonul în modul landscape), în stânga dați de opțiunile legat de LED-ul flash, diafragma larg deschisă cu activare sau dezactivare, Modul Potret, Funcția Imagine în Mișcare, Posibilitatea de a seta tonalitatea culorilor: Standard, Culori vii sau Culori discrete (în funcție de preferințele utilizatorului), joncțiunea între camera principală și camera frontală.

Mai multe detalii puteți descoperi în galeria de imagini:

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.